Η «πρώτη» καταδίκη blogger στην Ελλάδα για είδηση «hoax» – Σας περιμένω στη γωνία!

Η

Σήμερα μαθαίνουμε από άρθρο της Καθημερινής ότι «Η πρώτη καταδίκη για αναμετάδοση hoax, απάτης του Διαδικτύου, είναι γεγονός». Άρα… θα έχουμε και συνέχεια…

Το άρθρο συνεχίζει ως εξής:

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βέροιας καταδίκασε –ερήμην– δημοσιογράφο, ιδιοκτήτη σάιτ με θέματα για γονείς, για τη δημοσίευση άρθρου με τίτλο «ΣΟΚ: Δείτε πώς οι εταιρείες εξαπλώνουν τον καρκίνο μέσω εμβολίων», καθώς κρίθηκε ότι συνιστά διασπορά ψευδών ειδήσεων. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, με αναστολή τριών ετών, και χρηματικό πρόστιμο 500 ευρώ. Το θέμα ανακίνησε αστυνομικός, στην αντίληψη του οποίου υπέπεσε το συγκεκριμένο άρθρο. Απευθύνθηκε στον εισαγγελέα, ο οποίος με τη σειρά του παρέπεμψε την υπόθεση σε δίκη. Πρόκειται για «είδηση» που αναδημοσιεύεται από το 2009, με μικροαλλαγές, ανάλογα με το σάιτ ή το μπλογκ που την αναπαράγει. Κορμό της αποτελεί η ιστορία της μικρής Μαιρούλας που έκανε το εμβόλιο MMR και παρουσίασε όγκο στον εγκέφαλο. «Την τρίτη ημέρα το βράδυ το παιδί είδε έναν εφιάλτη, πιέστηκε και επειδή δεν είχε αρκετά αιμοπετάλια έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία. Το παιδί, ενώ πήγαινε καλά στη θεραπεία, τελικά πέθανε», καταλήγει. Το άρθρο διανθίζεται από δηλώσεις ανύπαρκτων ειδικών, σύμφωνα με τις οποίες τα εμβόλια «εξαπλώνουν το AIDS, τη λευχαιμία και άλλες φρικιαστικές πληγές σε όλο τον κόσμο».
Μεγάλη έξαρση είχε παρουσιάσει η «είδηση» το 2013, με αποτέλεσμα να ασχοληθεί μαζί της –και φυσικά να την καταρρίψει– ο Θοδωρής Δανιηλίδης, ιδρυτής του «Ελληνικά hoaxes», με το γνωστό αναλυτικό και εμπεριστατωμένο τρόπο του. Ο κ. Δανιηλίδης επανήλθε στο θέμα, όταν η ιστορία της μικρής Μαιρούλας αναρτήθηκε εκ νέου από το παραπάνω σάιτ, τον Σεπτέμβριο του 2014, το οποίο έχει μεγάλη επισκεψιμότητα (όλη η ανάλυση της απάτης στο ellinikahoaxes.gr, 17/9/2014).
Το δημοσίευμα έχει ξεσηκώσει και τους ειδικούς φορείς, με τελευταία την Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, που προχώρησε σε καταγγελία στο υπουργείο Υγείας, την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και τον ΕΟΦ. Σε αυτήν σημειώνεται ότι το ανώνυμο αυτό δημοσίευμα «βρίθει επιστημονικών ανακριβειών, σωρεύοντας και προσωποποιώντας στο αναφερόμενο κοριτσάκι μια ραγδαία επιδείνωση της υγείας, την οποία αποδίδει στο εμβόλιο που αυτό έκανε και στο “σαθρό” κατά την ανάρτηση σύστημα υγείας», ενώ υπονομεύει το αίσθημα εμπιστοσύνης των γονιών προς τους παιδιάτρους, τους λειτουργούς υγείας και τους εμβολιασμούς. Στην καταγγελία σταχυολογούνται και μερικά από τα δεκάδες σάιτ που έχουν αναπαραγάγει το δημοσίευμα.
«Πάντως ό,τι και να γράφουμε, αυτό το πράγμα θα συνεχίσει να κυκλοφορεί και θα βρίσκει ευήκοα ώτα», λέει στην «Κ» ο κ. Δανιηλίδης. Οπως γράφει σχολιαστής στα «Ελληνικά hoaxes», «όταν γράφει μια μαμά “έκανα το mmr στο παιδί και το έχασα” δεν μ’ ενδιαφέρει τι γράφουν οι κοράκοι οι γιατροί και οι δικηγόροι. Με το συμπάθειο κιόλας».

Δεν ξέρω σε ποιο άρθρο αναφέρονται, δυστυχώς κυκλοφορούν πολλά χωρίς αναφορά στην πηγή τους, δυστυχώς λόγω ανεργίας πολλοί το έχουν ρίξει στο μπλογκινγκ και κυνηγάνε κλικς δημοσιεύοντας ό,τι να’ ναι, αλλά… δεν είναι εκεί το θέμα μας.

Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα βρήκαν πάτημα για να δημιουργήσουν δικαστικό προηγούμενο – καθόλου τυχαίο το “πρώτη” καταδίκη. Τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των ΜΜΕ και των φαρμακευτικών βρήκαν ή μάλλον… δημιούργησαν αφορμή για να πλήξουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα που είναι ισχυρό στην Ελλάδα, έχοντας απηυδήσει με αυτούς του Έλληνες που δεν τρέχουν να κάνουν όλα τα εμβόλια που διαφημίσουν κάθε μέρα τα ΜΜΕ.

Πόσες φορές το ΣΚΑΙ (ίδιο με την «Κ») είχε “γιατρό” εν είδει συνέντευξης να μιλήσει για το εμβόλιο κατά του ιού HPV; Πόσες φορές ακούμε για το εμβόλιο της γρίπης; Πόσες φορές για εκείνο του πνευμονιόκοκκου; Άπειρες φορές.

Πόσες φορές ακούμε για τις παρενέργειες; Ποτέ. Πόσες φορές ακούσαμε για πρόληψη αντί για εμβολιασμό; Ποτέ. Δηλαδή, έχει κάποιος γονιός υπόψη του η κόρη του να ακολουθήσει το επάγγελμα της πόρνης ώστε από τα 12 να της κάνει εμβόλιο ή είναι καλύτερα να την διαπαιδαγωγήσει ηθικά και ιατρικά τι πρέπει να κάνει όταν αποκτήσει την κατάλληλη ηλικία για σεξουαλική ζωή;

Όταν ένας σταρ του βεληνεκούς του Ρόμπερτ ντε Νίρο τρώει τέτοιο πόλεμο ώστε να αναγκάζεται να αποσύρει την αντιεμβολιαστική ταινία από το Φεστιβάλ του, τι περιμένετε να συμβεί σε έναν απλό μπλογκερ;

Όταν ένας σταρ του βεληνεκούς του Ρόμπερτ ντε Νίρο τρώει τέτοιο πόλεμο ώστε να αναγκάζεται να αποσύρει την αντιεμβολιαστική ταινία από το Φεστιβάλ του, παρότι ο ίδιος έχει προσωπικό ενδιαφέρον λόγω του αυτισμού του παιδιού του που υποψιάζεται ότι προκλήθηκε από το εμβόλιο, τι περιμένετε να συμβεί σε έναν απλό μπλογκερ ή δημοσιογραφάκο;

Και φυσικά τα Ελληνικά Hoaxes πανηγυρίζουν στη σελίδα τους για την επιτυχία τους και τα εύσημα της Καθημερινής. Της Καθημερινής και του ΣΚΆΙ που ΕΜΕΊΣ έχουμε καταγγείλει στο ΕΣΡ για μεροληψία στην πληροφόρηση του, αλλά βλέπετε… εδώ δεν έχουν “πλάτες” τύπου big pharma για να ασχοληθεί κανείς με το θέμα.

Γιατί έκλεισε τους σχολιασμούς η AllNewz;

Πολύ απλά, γιατί κάποιος φερόμενος ως «Ιλλουμινατος Ψ. Ψεκαστής» μας έκανε bulling μέσω απανωτών σχολιασμών. Ύβρεις, σαρκασμό και απειλές:

hoaxes

Με διαφορετικό κλεμμένο IP κάθε φορά, και ονομαστικά, όπως βλέπετε, όπως ονομαστικά και με τις ίδιες περί νόμου απειλές έχει αναρτήσει ή μας έχει απαντήσει η σελίδα στο φέις Ελληνικά Hoaxes, που στη συνέχεια μας μπλόκαρε για να μην σχολιάζουμε. Με τη δικαιολογία της “ευπρέπειας” των σχολιασμών μας, κάτι το οποίο δεν υφίστατο αφού δεν βρίζαμε, επιχειρηματολογούσαμε.

Τα Ελληνικά Hoaxes “καταρρίπτουν”. Καταρρίπτουν την οποιαδήποτε γνώμη των άλλων, με ασάφειες και ανακρίβειες και με απόκρυψη στοιχείων – όλα με επιστημονικοφανές περίβλημα. Τα περισσότερα άρθρα βασίζονται στον σαρκασμό. Αν κάποιος σχολιάσει αρνητικά στη σελίδα τους και δεν γράφει ορθογραφημένα δέχεται ειρωνεία. Αν σχολιάσει θετικά και είναι ανορθόγραφος – δεν μας πειράζει, δικός μας είναι αυτός.

Έχουν ολόκληρο team από ρουφιάνους που έχουν μπει σε ομάδες του φέις για εμβόλια ή ψεκασμούς και κάνουν sreen save και μετά τα βάζουν στη δική τους σελίδα για να σχολιάζουν και να γελάνε. Χωρίς επιχειρήματα τις περισσότερες φορές, για να πηγαίνουν οι δικοί τους από κάτω και να σχολιάζουν πάλι ειρωνικά – είναι καθαρή μπανανόφλουδα τύπου “τι ευλογημένος ή τι έξυπνος είμαι εγώ που βρίσκομαι στη σωστή πλευρά της αλήθειας”. Κανονική κοινωνική χειραγώγηση.

Τα Ελληνικά Hoaxes έφτασαν μια μέρα να καταρρίψουν ακόμα και τον “μύθο” της γέννησης του Θεανθρώπου. Είναι… στην “αποστολή” τους να ακυρώσουν τον Χριστό ως “διαδικτυακό hoax”, βλέπετε ο Χριστός πριν το διαδίκτυο δεν υπήρχε.

Η συμμορία τους συστήματος κάπως έτσι κινείται, διαπλεκόμενη και κάνοντας πλάτες ο ένας στον άλλον. Η Big Pharma έχει αποδείξει τους τελευταίους μήνες ότι δεν σταματά πουθενά. Εδώ εξαφανίζονται ολόκληροι εναλλακτικοί γιατροί και εμφανίζονται πνιγμένοι, ή βρίσκονται εξαρχής δολοφονημένοι χωρίς κίνητρο και με “ύποπτους” που δεν έχουν λόγο να τους σκοτώσουν ή αγνοούνται κι αυτοί. Ιστορίες πραγματικά για αγρίους.

Και η «πρώτη» καταδίκη είναι προς παραδειγματισμό. Η τακτική του ρωμαίικου “Αποδεκατισμού”.

396f-Rome-musees-du-Capitole-Horace-et-Curiace

Σας περιμένω στη γωνία, κύριοι με τα πούπουλα, κοινώς κότες. Κάντε αυτό που νομίζετε και χαρά μου. Γιατί… για να καταδικάσετε κάποιον ότι λέει ψευδώς ότι μας ψεκάζουν, θα πρέπει ΠΡΩΤΑ ΕΣΕΙΣ να αποδείξετε ότι ΔΕΝ μας ψεκάζουν, σωστά; Όσο για την ανακοίνωση του ΓΕΑ που όλοι σας πιπιλάτε σαν καραμέλα, ας έρθει και το ΓΕΑ να καταθέσει ότι ΔΕΝ μας ψεκάζουν. Ας έρθει και ο Πάπας. Καλέστε όποιον θέλετε, άλλο που δεν θέλουμε – ΝΑ ΑΝΟΊΞΕΙ Ο ΦΆΚΕΛΟΣ ΧΗΜΙΚΏΝ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΏΝ ΌΠΩΣ ΓΊΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΎΠΡΟ!

Ουπς! Τους έβγαλαν και τρελούς κάποιοι τους Κύπριους βουλευτές που θα ασχοληθούν με το θέμα!

Και ψιτ.. τη μέρα που η Καθημερινή θα αρχίσει να μας προβάλλει και να μας πλέκει τα εγκώμια, σίγουρα τότε θα είναι η μέρα που θα πρέπει να κλείσουμε την AllNewz….

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

2 comments

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη