Ποιο το «μυστικό» επιτυχίας στη συνύπαρξη Τσίπρα-Καμμένου;

Π

Όπως πολλά αταίριαστα ζευγάρια με προδιαγραφές “δεν θα κρατήσει για πολύ” στο τέλος διαψεύδουν αυτές τις προβλέψεις, έτσι έγινε και με τον συγκυβερνητικό “γάμο”. Το “ζευγάρι” καταφέρνει να επιβιώσει παρ’ όλες τις αντιξοότητες. Ποιο είναι το «μυστικό» επιτυχίας;

Εκ πρώτης όψεως μοιάζει να είναι η συνεχής υποχωρητικότητα του Καμμένου, ο οποίος όλο βάζει όρους και όρια για να τα καταπατήσει χωρίς δεύτερη κουβέντα. Είναι η καρέκλα;

Έτσι μοιάζει αλλά έτσι δεν είναι.

Ακριβώς ένα χρόνο πίσω, είχα γράψει ότι ο Τσίπρας ήρθε να ολοκληρώσει αυτό που οι άλλοι δεν θέλησαν για να μην λερώσουν τα χεράκια τους. Κάπως έτσι το εξέφρασα αλλά όχι και τόσο ευγενικά. Οι “άλλοι”, πηγαίνοντας όσο χρειάζεται πίσω, είναι οι εξής 4 – ο Κώστας Καραμανλής. Που έκανε πάσα στον ΓΑΠ ο οποίος έκανε πλάι για να περάσουν οι ΣαμαροΒενιζέλος, για να κάτσει η βάρκα και να βγει ο Τσίπρας και να εφαρμόσει το πλέον επώδυνο και ανθελληνικό κομμάτι των μνημονίων, που αφορούν στο ασφαλιστικό, στις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΚΟ, στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και γενικά όλο το πακέτο που ονομάζουν “μεταρρυθμίσεις”.

Μεταρρυθμίσεις ζητούσαν από τον Καραμανλή ξένο και ντόπιο κεφάλαιο, μεταρρυθμίσεις δεν έκανε ο ίδιος γιατί φοβόταν το πολιτικό κόστος. Έτσι άρχισε η μνημονιακή σκυταλοδρομία και 10 χρόνια μετά είμαστε εδώ που είμαστε.

Δεν θυμάμαι αν το έχω ξαναγράψει αλλά ο πιο Καραμανλικός όλων είναι ο Τσίπρας. Εξάλλου ούτε ο ίδιος κρύβει τον θαυμασμό του για την ιστορική οικογένεια, ούτε και η οικογένεια για τον Τσίπρα.

Και φτάνουμε στον Καμμένο. Ο Καμμένος έφυγε από τη Ν.Δ. επί Σαμαρά το 2012 και ο λόγος που επικαλέστηκε ήταν ότι δεν ήθελε να υπογράψει το μνημόνιο. Το ΤΌΤΕ μνημόνιο που ήταν ακόμα μπεμπέ μπροστά σε αυτό το θηρίο το ανήμερο που ο ίδιος έφερε ως συγκυβέρνηση. Σας μοιάζει ρεαλιστικός ο λόγος;

Ο Καμμένος έφυγε από τη Ν.Δ. δημιούργησε τους ΑΝΕΛ με φούμαρα και τυμπανοκρουσίες κατά της Νέας Παγκόσμιας Τάξης, των αεροψεκασμών (αυτά τα έλεγε πριβέ στα ιδρυτικά μέλη) και διάφορα άλλα φούμαρα, αλλά πάντα έλεγε ότι είναι Καραμανλικός. ΚΑΙ αυτός.

Σήμερα, λοιπόν, στον Γιώργο Τράγκα, το επανέλαβε, και όχι μόνο. Δήλωσε ότι το κόμμα του θα κάνει ‘άνοιγμα’ στην κεντροδεξιά, καλώντας μάλιστα και όλα τα ξέμπαρκα ή μη Καραμανλικά στελέχη να ανασυνταχθούν μαζί του. Θα δούμε και τον ίδιο τον Κώστα Καραμανλή; Όχι βέβαια, εκείνος μέχρι τώρα δουλεύει παρασκηνιακά.

Η επιλογή επίσης φιλο-Καραμανλικού ΠτΔ δεν είναι τυχαία.

Όμως εκ μέρους του ΣΎΡΙΖΑ εκφράστηκαν και ορέξεις αλλαγών όσον αφορά το σύνταγμα, τον εκλογικό νόμο και ίσως την εκλογή ΠτΔ. Και δεν αποκλείεται να δούμε το κόκκινο χαλί του Χόλιγουντ να στρώνεται για να το διαβεί ο Κώστας Καραμανλής, με άλλες εξουσίες, πολύ μεγαλύτερες και ισχυρότερες του σημερινού προέδρου.

Έτσι αν σας έχει δημιουργηθεί η απορία πως οι δυο αταίριαστοι, Τσίπρας και Καμμένος, τα βρίσκουν συνέχεια, δεν είναι απλά για να μην χάσουν την καρέκλα. Το «μυστικό» επιτυχίας είναι ο κουμπάρος από πίσω, ο οποίος φαίνεται να ενισχύει το ειδύλλιο, να έχει το νου του ο γάμος να διαρκέσει τόσο όσο χρειαστεί οι μεταρρυθμίσεις που τόσο καιρό ποθεί ντόπια και ξένη ελίτ να ολοκληρωθούν.

Μετά, θα έχουμε κι έναν σωτήριο ηγέτη που θα βγει από την αφάνεια για να κυβερνήσει ως πρόεδρος μετά το απόλυτο χάος. Έτσι ακριβώς έγινε και με το θείο. Πρώτα συνέβαλε στο χάος, έφυγε, έκανε δουλειά εκ του μακρόθεν εις Παρισίους και μετά επέστρεψε ως Εθνάρχης και νικήτης.

Η Ιστορία, απλά επαναλαμβάνεται, μέχρι να την μάθουμε…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη