Η Amazon σε καταργεί – Εσύ ακόμα ψωνίζεις από αυτήν;

Η

Δεν φτάνει που το όνομα της Amazon φιγουράρει στα πρώτα ονόματα πολυεθνικών που φοροδιαφεύγουν -πρόσφατα και στα Panama Papers- η εταιρεία κάνει ό,τι δυνατόν περνάει από το χέρι της να μην γυρίσει πίσω στους καταναλωτές της στις ΗΠΑ και παγκοσμίως ούτε ένα σεντ!

Η φοροαποφυγή της δια μέσου φορολογικών παραδείσων, μαζί με άλλα ηχηρά ονόματα όπως Microsoft, Google και Starbucks, αποτελεί μια μόνιμη πρόκληση σε εποχές ανεργίας και αύξησης ανισοτήτων, με τον Ομπάμα να αναφέρεται χλιαρά σε αυτό λέγοντας είναι «οι τυχεροί του συστήματος».

Η Amazon έχει “παρκαρισμένα” περί τα 1,5 δις $ σε διάφορες offshore, ενώ η microsoft φτάνει τα 108 δις $! (Η λίστα των 300 κορυφαίων επιχειρήσεων στην Αμερική με τα κέρδη τους παρκαρισμένα στο εξωτερικό)

Αλλά ο μισανθρωπισμός της εν λόγω εταιρείας δεν σταματά εκεί, αφού αυτό το μεγαθήριο έχει ουσιαστικά καταφέρει να λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό. Πως; Ρομπότ και Αυτοματοποίηση.

Μια πανστρατιά από κοντόχοντρα πορτοκαλί ρομπότ γλιστρούν κατά μήκος του δαπέδου σαν γίγαντες, στοιβάζοντας σε πύργους τα προϊόντα της επιθυμίας των καταναλωτών, από μπεστ σέλερ, σε βότανα και σε μαγειρικά σκεύη.

Αυτά είναι τα ρομπότ Kiva, το μία φορά θαύμα των απανταχού αποθηκών. Η Amazon γι’ αυτά δεν τσιγκουνεύτηκε και έδωσε 775.000.000 $ για να αγοράσει αυτές τις λεγεώνες των ρομπότ το 2012. Την εντολή είχε δώσει ο 52χρονος Jeff Bezos, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της διοίκησης της εταιρείας.

Kiva Systems LLC robots move shelves to fill orders at the Amazon.com Inc. fulfillment center on Cyber Monday in Tracy, California, U.S., on Monday, Dec. 1, 2014. Internet holiday shopping rose 8.7 percent on Cyber Monday, slowing from the same time frame last year as consumers spread their online purchases over more days. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg
Kiva Systems LLC robots move shelves to fill orders at the Amazon.com Inc. fulfillment center on Cyber Monday in Tracy, California, U.S., on Monday, Dec. 1, 2014. Internet holiday shopping rose 8.7 percent on Cyber Monday, slowing from the same time frame last year as consumers spread their online purchases over more days. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg

Τέσσερα μόλις χρόνια μετά, η Amazon έχει περίπου 30.000 ρομπότ Kiva να σουλατσάρουν στις αποθήκες της σε όλη την υδρόγειο και σκέφτεται να τα συμπληρώσει νεότερης τεχνολογίας και πιο… σοφιστικέ!

Για την εταιρεία αυτό σημαίνει κι άλλο “σώσιμο” από μεροκάματα και λειτουργικά έξοδα κατά περίπου 20 τοις εκατό. Σύμφωνα με μια ανάλυση της Deutsche Bank, φέρνοντας τα Kivas στα 100 περίπου κέντρα διανομής που ακόμα δεν έχουν εφαρμόσει την τεχνολογία θα σώσει στην Amazon ένα επιπλέον $ 2,5 δις. Να το κάνει τι; Να το παρκάρει σε κάποιον φορολογικό παράδεισο, μακριά από τις τσέπες των καταναλωτών της από όπου προήλθαν!

Όπως αναφέρει το bloomberg.com συνεχώς αυξάνουν οι αποθήκες που χρησιμοποιούν ρομπότ με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που βασίζονταν σε μια τέτοια εργασία να χάνουν συνέχεια τη δουλειά τους. Δείτε τον πίνακα με την ανησυχητική άνοδο:

-1x-1

Η Walmart, η οποία κάνει χρήση ρομπότ για την αποστολή ενδυμάτων από την ιστοσελίδα ηλεκτρονικού εμπορίου της, είπε επίσης ότι πειραματίζεται με drones που φωτογραφίζουν τα ράφια ως μέρος μιας προσπάθειας να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται στον κατάλογο απογραφής προϊόντων.

Τον Μάρτιο, ρομποτικές εταιρείες συνέρρεαν σε ένα θέρετρο στην Καλιφόρνια για μια μυστική διάσκεψη που είχε διοργανωθεί από το Amazon. Πάνω από τρεις ημέρες στο Parker Palm Springs, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ομιλίες και σεμινάρια για τα πάντα, από την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι την εξερεύνηση του διαστήματος. Εκπρόσωποι από την Intel Corp. και την Toyota Motor Corp., κάθε είδους εταιρεία ρομποτικής από όλα τα είδη των επιχειρήσεων, αλλά και ακαδημαϊκοί από δίπλα, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ ή και από μακριά, από τη Ζυρίχη έκαναν την εμφάνιση τους.

Το ίδιο έκανε και ο Bezos, όπου με ένα malt ουίσκι στο χέρι, συνομίλησε με τους καλεσμένους και μπούκαρε στο χώρο συνέντευξης φορώντας ένα ρομποτικό κοστούμι. Η Amazon σερβίρε σταφύλια και ποτά στα τραπέζια τοποθετημένα επάνω σε ένα έντονο πορτοκαλί Kivas (θυμίζει λίγο παρακμιακή Ρώμη).

Μπορεί ακόμα κάποιοι να βρίσκουν δουλειά σε αποθήκη, αυτή τη δουλειά που παλιά έλεγαν δουλειά “χαμάλη”, αλλά σύντομα ο “χαμάλης” θα αντικατασταθεί εξ ολοκλήρου από τα ρομπότ.

Καθώς όλοι δεν είναι ιδιοφυΐες για να γίνουν πυρηνικοί επιστήμονες ή συγγραφείς ή φιλόσοφοι, η “δουλειά του χαμάλη” έδινε μια ευκαιρία για εργασία, ακόμα και μέσα στα πλαίσια εκμετάλλευσης ενός καπιταλιστικού συστήματος.

Παγκόσμιοι αναλυτές, με δε εξαιρουμένου του Στίβεν Χόκιγνκ, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο που επιφυλάσσει η επέλαση των ρομπότ και της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ανθρωπότητα.

Μπορεί η Amazon και η κάθε Amazon να κερδίζει προσωρινά με την αντικατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού με ρομπότ, αλλά σε 1-2 δεκαετίες θα ψάχνει για καταναλωτές μέσα στα παλιοσίδερα. Τότε θα είναι αργά για τους πολλούς αλλά όχι για την ελίτ που κοντεύει να βουλιάξει τους φορολογικούς παραδείσους με το στοιβαγμένο χρήμα που έβγαλε από αυτούς.

Εσύ ακόμα ψωνίζεις από την Amazon; Σκέψου το μέλλον. Σκέψου το παιδί σου στο μέλλον…

πηγή: i-gata.gr

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη