Χάσαμε τη φέτα stop – Χάσαμε και τις ελιές stop

Χ

Οι πιο παλιοί ίσως θυμούνται ότι στο τέλος κάθε πρότασης στα τηλεγραφήματα έμπαινε και ένα «stop». Κάπως έτσι διαμορφώνεται και η είδηση η οποία δεν αφήνει περιθώρια «διόρθωσης»

Χάσαμε τη φέτα stop – Χάσαμε και τις ελιές stop.

Με αρνητικές εξελίξεις φαίνεται ότι θα τελεσιδικήσει η υπόθεση της φέτας και των ελιών Καλαμών, με τα δύο ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Εφ.Συν.», να βρίσκονται οριστικά εκτός πλαισίου προστασίας από την εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Καναδά (CETA).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε προχθές στο Στρασβούργο την ολοκληρωμένη συμφωνία, με το κείμενο να μην έχει διαφοροποιήσεις από το αρχικό, και ζήτησε την επικύρωσή του από τα κράτη-μέλη, κάτι που αναμένεται προσεχώς.

Συνοπτικά, με τη CETA, όσες καναδικές εταιρείες παράγουν και εμπορεύονται ήδη λευκά τυριά με την ονομασία «φέτα» θα μπορούν να διατηρήσουν τον χαρακτηρισμό υπό τον όρο ότι θα απαλείψουν από τις συσκευασίες των προϊόντων τους τα σύμβολα που παραπέμπουν στην Ελλάδα και θα αναγράφουν τη χώρα παραγωγής. Το πλήγμα, βέβαια, αναμένεται να είναι ευρύτερο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, δημιουργείται πλέον «δεδικασμένο» που θα επιφέρει αντίστοιχες επιπτώσεις και στις συμφωνίες της Ε.Ε. με Ν. Αφρική και ΗΠΑ. Ετσι, περισσότερες χώρες εκτός Ε.Ε. θα μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν τυρί-μαϊμού με αγελαδινό γάλα και χρωστικές λευκαντικές ουσίες και να το ονομάζουν φέτα…

Το πλήγμα για την εγχώρια παραγωγή αναμένεται να είναι μη αναστρέψιμο. Η Ελλάδα έχασε τη μάχη, σε αντίθεση με άλλες ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Ολλανδία, οι οποίες διασφάλισαν την προστασία περίπου 140 ΠΟΠ, όπως το ροκφόρ και το γκούντα και μια σειρά άλλων τροφίμων και ποτών.

Τώρα ας αναρωτηθεί κανείς γιατί οι άλλοι κέρδισαν τη μάχη κι εμείς μονίμως την χάνουμε.

Μονίμως χάνουμε τη μάχη stop.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

1 comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη