«Never Offline» – Ποτέ Αποσυνδεδεμένοι

«

Μισό αιώνα μετά τη συγγραφή του περίφημου βιβλίου του Όργουελ, 1989, το βιβλίο αυτό παύει να είναι ένα μυθιστόρημα επιστημονικής πραγματικότητας, έχοντας αποδεχτεί -ευχαρίστως- τον Big Brother να ελέγχει τη ζωή μας…

Όλη αυτή η «έξυπνη» τεχνολογία χρησιμοποιεί την ευφυΐα της για να δελεάσει και μαζί να (συν)δέσει χειροπόδαρα το άτομο καταργώντας τις ελευθερίες του.

Smartophones, tablets, κομπιούτερ, βραχιόλια, γυαλιά, το μόνο που ζητούν είναι να είμαστε συνεχώς online και μάλιστα σε άμεση επαφή με το σώμα μας, όσο αυτό είναι δυνατό.

Από το απαραίτητο κινητό ακόμα και για υπηρεσίες, μέχρι την τρέλα του Pokemon, ένα είναι το ζητούμενο: «Never Offline» – Ποτέ Αποσυνδεδεμένοι.

Με την εμφάνιση του ρολογιού της Apple, το εξώφυλλο του περιοδικού Time κυκλοφόρησε στις 22 Σεπτεμβρίου 2014 με τον συγκλονιστικό τίτλο «Never Offline».

apple-cover

Διαβάστε ΕΔΩ όλο το άρθρο.

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναλύεται ο τρόπος που ουσιαστικά το Apple Watch ζει μέσα από το σώμα μας.

Σύμφωνα με τον CEO της Apple, Tim Cook, πρόκειται για ένα είδος προσωπικής και οικείας τεχνολογίας. ‘Ενα «έξυπνο» ρολόι που προσαρμόζεται στις ανάγκες του χρήστη, λειτουργεί παράλληλα με την συσκευή του iphone που πρέπει να διαθέτει, χρησιμοποιεί τα προσωπικά του δεδομένα και σε συνδυασμό με την κινητή του συσκευή επιδεικνύει προβλεπτική νοημοσύνη ( predictive intelligence) ή προληπτική υπολογιστική (anticipatory computing).

Για παράδειγμα, αν ο χρήστης καθυστερήσει σε κάποιο σημαντικό ραντεβού, τον ειδοποιεί και τον προτρέπει να στείλει email ή μήνυμα. Σε άλλες περιπτώσεις τον προειδοποιεί για την κίνηση στο δρόμο ή απλά του υπενθυμίζει πόσο χρόνο έχει ακόμη στη διάθεσή του μέχρι την επόμενη συνεδρίαση ή μέχρι το διάλειμμα για φαγητό.

Κι αυτό είναι μόνο η αρχή. Σύμφωνα με τις προβλέψεις και τα σχέδια των επιστημόνων, σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι έξυπνες συσκευές θα λειτουργούν τηλεπαθητικά, διαβάζοντας την σκέψη του χρήστη. Αντίο σε όλα τα προσωπικά δεδομένα, ακόμα και τα πιο ενδόμυχα. Κι αν αναρωτηθεί κανείς, κάτι που «διαβάζεται», μήπως μπορεί και να «γράφεται», τότε πάμε και σε πιο προχωρημένο στάδιο, τον απόλυτο έλεγχο του νου.

Το χειρότερο σε όλη αυτή την εξέλιξη δεν είναι η ίδια η τεχνολογία και οι δυνατότητες της, αλλά το γεγονός ότι την αποδεχόμαστε αναντίρρητα και μάλλον με ευχαρίστηση…

Η «τρομοκρατία», που υποτίθεται συγκλονίζει τον πλανήτη και που έχει ξεκινήσει από τα γνωστά άγνωστα κέντρα εξουσίας, σε συνδυασμό με τις συχνές κυβερνοεπιθέσεις, απαιτούν περισσότερη ασφάλεια μέσω της τεχνολογίας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλείνουν στον ιστό τους ολοένα και περισσότερους χρήστες με την «ανάγκη» ενός κινητού ή τάμπλετ μόνιμα στο χέρι. Ο πρωθυπουργός κάνει δηλώσεις στο Twitter και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντά στο facebook, που τείνει να γίνει το υπ’ αριθμό ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης.

Νέες ιντερνετικές ταχύτητες που λειτουργούν μέσω κινητής τηλεφωνίας, υπόσχονται να μπορείς να ανεβάζεις σε χρόνο μηδέν τη φωτογραφία σου στο facebook καθώς λιάζεσαι στην νησιωτική παραλία, εσύ που είσαι ο «τυχερός» που ακόμα μπορεί να βρίσκεσαι εκεί.

Το χειρότερο σε όλη αυτή την εξέλιξη δεν είναι η ίδια η τεχνολογία και οι δυνατότητες της, αλλά το γεγονός ότι την αποδεχόμαστε αναντίρρητα και μάλλον με ευχαρίστηση…

Δεν μας νοιάζει αν μας βλέπουν, αν ξέρουν που βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή, πως νιώθουμε και πως αντιδρούμε (ή δεν αντιδρούμε), ούτε καν ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία μας που έχει όλη αυτή η καρκινογόνα τεχνολογία.

Σε συνδυασμό με την επέλαση των ρομπότ και της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία και καθημερινότητά μας, αλλά και τη γενετική που έχει σπάσει κάθε ηθικό φραγμό, μπορούμε να πούμε ότι είμαστε στο τέλος της Ανθρωπότητας όπως την ξέραμε.

Και γι’ αυτό το τέλος, κανείς δεν θα μπορεί να πει ότι «φταίνε οι άλλοι»…

πηγή: i-gata.gr

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη