“Ο Θεός ✝ΔΕΝ✝ πέθανε”

&

Μπορεί εμείς στην Ελλάδα, ως… “καθυστερημένοι” στην Παγκοσμιοποίηση να τρώμε όλα τα πιάτα μαζεμένα, ωστόσο στις ΗΠΑ, το πιάτο της απαγόρευσης των θρησκευτικών στο σχολείο και ο “ουδέτερος” χαρακτήρας του σχολείου μετράει δεκαετίες

Σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, η θρησκευτική εκπαίδευση απαγορεύεται στα δημόσια σχολεία, εκτός από μια ουδέτερη, ακαδημαϊκή σκοπιά. Για έναν εκπαιδευτικό ή μέλος της διοίκησης του σχολείου η ταύτιση με μια θρησκεία θεωρείται παραβίαση της «καθιέρωσης ρήτρας» της Πρώτης Τροπολογίας. Τα όρια του κανόνα αυτού είναι συχνά δοκιμάζονται, με δικαστικές υποθέσεις που αμφισβητούν την αντιμετώπιση των παραδοσιακών θρησκευτικών εορτών, θρησκευτικά σύμβολα και έγγραφα, όπως οι Δέκα Εντολές, την απαγγελία του Όρκου της Υποταγής (που από το 1954 περιγράφει τις ΗΠΑ ως “ένα έθνος κάτω από το Θεό “) και πώς η προσευχή θα πρέπει να γίνεται στην τάξη.

Κάθε σχολείο, έχει και έναν δικό του εσωτερικό κανονισμό, τον οποίο πρέπει μαθητές και εκπαιδευτικοί να δέχονται. Κάποια σχολεία είναι λιγότερο αυστηρά, ενώ σε άλλα, η παραμικρή νύξη ή υπαινιγμός από μαθητή ή καθηγητή μπορεί να φτάσει και στα δικαστήρια. Επιτρέπεται, ωστόσο ο Αθεϊσμός ως… “φιλοσοφική” και “σκεπτιστική” στάση, πολλάκις δε, επιβάλλεται!

Αμερικάνοι Χριστιανοί δεν ανέχονται άλλο αυτόν τον διωγμό

Τον παρομοιάζουν με εκείνον των πρωτομαρτύρων αλλά με άλλη μορφή. Αντί για μονομαχίες με λιοντάρια, έχουν να αντιμετωπίσουν μονομαχίες σε δικαστήρια, με απειλές για οικονομικές κυρώσεις και κατάργηση άσκησης επαγγέλματος. Ακόμα και Η ΝΑSA απαγορεύει τη λέξη “Ιησούς” στους εργαζόμενους της.

Δυο ταινίες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, καταγγέλλουν αυτόν τον διωγμό. Το God’s Not Dead (2014) και το God’s Not Dead 2 (2016) αναφέρονται και οι δυο στην κατάσταση που επικρατεί στο αμερικάνικο εκπαιδευτικό σύστημα.

gods_not_dead

Η πρώτη ταινία έχει να κάνει με την περίπτωση ενός φοιτητή που σήκωσε το ανάστημα του και αρνήθηκε να υπογράψει τη δήλωση “Ο Θεός πέθανε” που απαιτούσε ο καθηγητής φιλοσοφίας από τους σπουδαστές προκειμένου να περάσουν το μάθημα. Η χαμηλού κόστους ταινία των μόλις 2 εκατ. δολαρίων έσπασε ταμεία και απέφερε πάνω από 62 εκατ. δολ., παρά την όχι μεγάλη προβολή από τους κριτικούς, οι οποίοι χαρακτήρισαν την επιτυχία της ως “έκπληξη του Σαββατοκύριακου” όταν βγήκε στους κινηματογράφους.

gods_not_dead_2_poster

Το God’s Not Dead 2 -που παρά τις κακές κριτικές είχε επίσης επιτυχία- αφορά σε μια περίπτωση χριστιανής εκπαιδευτικού, που απάντησε σε συγκεκριμένη ερώτηση μιας μαθήτριας: Η καθηγήτρια Γκρέις στο μάθημα ιστορίας, μιλώντας σχετικά με τη θεωρία τη μη-βίας των Μαχάτμα Γκάντι και Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ερωτήθηκε από την 16χρονη Μπρουκ αν οι θεωρίες αυτές σχετίζονται με τη διδασκαλία του Χριστού. Η Γκρέις απάντησε ότι υπάρχει μεγάλη σχέση, αναφέροντας ένα πολύ μικρό απόσπασμα από το Ευαγγέλιο.

Ακολουθεί καταγγελία, από μαθητή, πειθαρχικό από τη διοίκηση του σχολείου, όπου, μαζί με την εκπρόσωπο του σωματείου εκπαιδευτικών, που υποτίθεται παρίσταται για να την υπερασπιστεί, την πιέζουν να ζητήσει συγνώμη και να ανακαλέσει. Εκείνη φυσικά αρνείται και ακολουθεί ποινικό δικαστήριο.

Στο μεταξύ απαγορεύουν στην Μπρουκ να μιλήσει μαζί της αλλά και με οποιονδήποτε άλλο για το θέμα, ενώ ο φανατικός αθεϊστής εισαγγελέας που αναλαμβάνει τη δίωξη της, παίρνει με το μέρος του τους γονείς του κοριτσιού τάζοντας επιτυχή είσοδο σε κολέγιο. Θέλει να καταδικαστεί η Γκρέις προς παραδειγματισμό!

god-2

Η νίκη της Γκρέις θα έρθει από τον πανέξυπνο νεαρό δικηγόρο της που, παρότι δεν είναι πιστός, βλέπει την όλη υπόθεση καθαρά “ορθολογιστικά” και με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνει να αποδείξει ότι η μεν Γκρέις δεν ξέφυγε από το μάθημα Ιστορίας, αλλά και ότι ο Ιησούς ήταν υπαρκτό ιστορικό πρόσωπο και… όχι “μυθοπλασία”.

Παράλληλα με την κεντρική ιστορία εξελίσσονται και άλλες, μια εκ των οποίων είναι η άρνηση ενός πάστορα να παραδώσει μετά από κλήτευση τα κηρύγματα του στις αρχές για… “να τα ελέγξουν”!

Βλέπουμε, λοιπόν, στα επόμενα κεφάλαια τι αντιχριστιανισμός διακατέχει τα δήθεν ανθρώπινα δικαιώματα περί ουδετερότητας της πίστης και άλλες σαχλαμάρες, που προσπαθεί να επιβάλλει η Νέα Τάξη Πραγμάτων. Και η αριστεροσύνη και οι δικοί μας αθεϊστές που πιέζουν για αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα, είναι μόνο εδώ η αρχή.

Αλλά, ο Θεός δεν πεθαίνει έτσι εύκολα, όσο κι αν έχουν προσπαθήσει να δηλητηριάσουν τη νεολαία με τις αθεϊστικές τους μαγκιές. Στο τέλος, θα γυρίσει μπούμερανγκ κατά πάνω τους. Γιατί ο Θεός δεν μιλάει για όλα αυτά; Όπως λέει και στην ταινία, είναι ώρα εξετάσεων και στη διάρκεια τους, ο Δάσκαλος παραμένει σιωπηλός. Ό,τι δίδαξε, δίδαξε…

Η μουσική είναι των Newsboys

 

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη