Πως να εμβολιαστείτε “έξυπνα”

Π

Μετά την “έξυπνη” τεχνολογία που έχει κυριεύσει τη ζωή μας, τώρα έχουμε και τον “έξυπνο” εμβολιασμό!

Ναι καλά διαβάζετε και για να καταλάβετε περισσότερα παραθέτω το άρθρο του Έθνους:

Η νέα γρίπη απειλεί τους ηλικιωμένους

ΤΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ Α (Η3Ν2) ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΕΙ
Οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν φέτος περισσότερο από τον εποχικό ιό της γρίπης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιδημιολόγων, ο ιός Α (Η3Ν2) αναμένεται να επικρατήσει την τρέχουσα περίοδο.
Το συγκεκριμένο στέλεχος προσβάλλει κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας, σε αντίθεση με τον Α (Η1Ν1) που είχε επικρατήσει την περασμένη περίοδο και ο οποίος προσέβαλλε σχετικά νέους και παχύσαρκους.
Πάσχοντες από χρόνιο νόσημα, ηλικιωμένοι, υγειονομικοί και επαγγελματίες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως εκπαιδευτικοί, οδηγοί ταξί και μέσων μαζικής μεταφοράς, πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα, προκειμένου να έχουν ανοσοποιηθεί όταν ξεκινήσει η δραστηριότητα του ιού.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν χθες σε ενημερωτική εκδήλωση για τη γρίπη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Κέντρου, Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος.
Ο εμβολιασμός
Ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας των Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας διαβεβαίωσε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο αποτελεί τον μόνο και απολύτως ασφαλή τρόπο πρόληψης της γρίπης. Ο εμβολιασμός -είπε- πρέπει ιδανικά να ξεκινάει τώρα και να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της επιδημίας.
Το ποσοστό κάλυψης είναι 50% έως 70%, αλλά μπορεί να φτάσει υψηλότερα, εφόσον το εμβόλιο γίνει «έξυπνα». Για παράδειγμα, ένας ηλικιωμένος που εμβολιάζεται, καλύπτεται ιδανικά έως 70% από τον ιό της γρίπης. Όταν το συγγενικό πρόσωπο που τον φροντίζει εμβολιαστεί (ας μην ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου), παρέχει στον ηλικιωμένο επιπλέον προστασία 10%, καθώς μειώνει τον κίνδυνο να προσβληθεί και να του μεταδώσει τον ιό.
Σε ειδικό χώρο της μονάδας φυλάσσονται τα μόνιτορ, οι αναπνευστήρες και τα στρώματα
Σε ειδικό χώρο της μονάδας φυλάσσονται τα μόνιτορ, οι αναπνευστήρες και τα στρώματα
Το εμβόλιο χορηγείται στους πολίτες με απλή ιατρική συνταγή, χωρίς συμμετοχή στη δαπάνη. Η συγκεκριμένη διαδικασία υποκρύπτει, βέβαια, μία ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση. Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αναζητήσουν γιατρό που να μην έχει ξεπεράσει το μηνιαίο «πλαφόν» των 200 επισκέψεων ή να πληρώσουν (όπως συμβαίνει συχνά) 5 έως 10 ευρώ για τη συνταγογράφηση.
Η παιδίατρος και επιστημονική σύμβουλος του ΚΕΕΛΠΝΟ Ξανθή Δεδούκου υπογράμμισε ότι τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης είναι πολύ χαμηλά στον γενικό πληθυσμό και στους επαγγελματίες Υγείας. Την περίοδο 2015 – 2016, είχε εμβολιαστεί μόλις το 10,93% των υγειονομικών στα νοσοκομεία και το 24,31% στα Κέντρα Υγείας. Στόχος είναι το ποσοστό στα νοσοκομεία να διπλασιαστεί φέτος, φτάνοντας ή ξεπερνώντας το 20%.
Μέχρι την αναμενόμενη έξαρση της γρίπης, δηλαδή την περίοδο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, αρκετές θα ιώσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον ελληνικό πληθυσμό. Μιλώντας στο «Εθνος» ο Κωνσταντίνος Δαλούκας, πρόεδρος των ελεύθερων επαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής, έκανε λόγο για ιώσεις οι οποίες εκδηλώνονται με τα εξής χαρακτηριστικά:
Τα συμπτώματα
Η πρώτη έχει λαρυγγίτιδα, η οποία μπορεί να επιπλακεί σε λοίμωξη του αναπνευστικού. Τα συμπτώματα είναι βήχας και ερεθισμός της περιοχής του λάρυγγα. Διαρκεί έως τρεις μέρες και μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη στα μωρά.
Η δεύτερη έχει ξηρό βήχα χωρίς επιπλοκές, ο οποίος διαρκεί λίγες μέρες, αλλά ο βήχας μπορεί να επιμείνει για ένα δεκαήμερο. Η συγκεκριμένη ίωση δεν συνοδεύεται από πυρετό.
Η τρίτη χαρακτηρίζεται από εμετούς, διάρροιες και πυρετό. Έχει διάρκεια μία με δύο μέρες και θέλει προσοχή. Έπειτα από έναν ή δύο εμετούς, πρέπει να διακόπτεται για δύο ώρες ακόμη και η λήψη νερού, πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό.
150 ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ
Άνοιξαν 50 νέα κρεβάτια εντατικής
Περισσότερα από 50 κρεβάτια εντατικής θεραπείας έχουν ανοίξει σε σχέση με πέρυσι, αλλά περίπου 150 παραμένουν κλειστά σε νοσοκομεία όλης της χώρας. Η προκήρυξη θέσεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ γίνεται μετ’ εμποδίων, καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Με τις προσλήψεις που έχουν γίνει, ενεργοποιήθηκαν 32 θέσεις εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας μόνο στην Αττική, όπου παραμένουν κλειστές -λόγω έλλειψης προσωπικού- πάνω από 30 θέσεις, έναντι 65 την περσινή περίοδο.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε πρόσφατα και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος, λέγοντας πως από τους 870.000 που νόσησαν πέρυσι, οι 435 εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές, οι 408 χρειάστηκαν νοσηλεία σε εντατική και οι 197 έχασαν τελικά τη ζωή τους. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία στο «Έθνος» του Παναγιώτη Τουχτίδη, νοσηλευτή εντατικής στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» Θεσσαλονίκης: «Στο νοσοκομείο μας έχουμε 20 κρεβάτια εντατικής, εκ των οποίων τα μισά ήταν κλειστά μέχρι πρόσφατα. Προσελήφθησαν έξι νοσηλεύτριες και λειτούργησαν δύο κρεβάτια, ενώ τα οκτώ παραμένουν κλειστά. Με την πρόσληψη 21 ατόμων, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αύριο το πρωί».

Συμπέρασμα:

Άλλο το εμβόλιο του παππού κι άλλο του γιου και του εγγονού. Και για να πιάσει του παππού πάνω από το 50%, πρέπει να εμβολιαστεί και ο γιος και ο εγγονός, καθώς και ο μπακάλης, ο μανάβης, ο χασάπης, ο περιπτεράς, ο καφετζής, ο υπάλληλος τραπέζης (έχουν και μια μανία να μην πηγαίνουν για τη σύνταξη στα ΑΤΜ που είναι εμβολιασμένα). Έτσι ο εμβολιασμός θα γίνει “έξυπνος”, όταν εμβολιαστούν όλοι, ακόμα και αυτοί που δεν τους κυνηγάει το συγκεκριμένο στέλεχος, αλλά μπορεί να το μεταδώσουν ακόμα κι αν δεν το έχουν…;  έχω μπερδευτεί…

Αλλά το μόνο σίγουρο είναι αυτό το πείσμα των γιατρών και νοσηλευτών να μην εμβολιάζονται, όταν οι φορείς τους –μαζί με τις φαρμακευτικές– “συνιστούν” κάθε μέρα και κάθε ώρα εμβολιασμό, αλλιώς… -πως το λέει η ηθοποιά στο σποτάκι για τον πνευμονόκοκκο;- “197 μας άφησαν χρόνους” (κλαψ). Μετά λένε ότι εμείς εκφοβίζουμε το κοινό! Όχι, δεν είναι διαπλοκή μια εταιρεία να διαφημίζει το εμβόλιο της “υπό την αιγίδα” ιατρικού φορέα. Είναι για το καλό μας! Ούτε είναι διαπλοκή να ακούς το σποτάκι κάθε μισή, άντε μια ώρα σε μεγάλο ραδιοφωνικό σταθμό που κάνει καλές εισπράξεις από τη διαφήμιση και μετά να σου έχει και συνέντευξη υπέρ των εμβολίων ενός ιατρού. Όχι, όχι δεν είναι!

Είναι κάτι αντίστοιχο με τους 29 κατασκευαστές πλυντηρίων που συνιστούν Skip, “Αυτοί ξέρουν”.  

Μήπως γι’ αυτό δεν εμβολιάζονται, ρωτάω εγώ η “χαζή”, που πλένω με πράσινο σαπούνι; Απαγορεύεται; Και γιατί να απαγορεύεται να λες ότι τα απορρυπαντικά έχουν χημικά, καλύτερα να πλένετε με πράσινο σαπούνι;

Δεν μπορώ, έγινε η ζωή μας τόσο… “έξυπνη” που ειλικρινά, αδυνατώ να την παρακολουθήσω!

Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη