Και όμως: Ένα κι ένα κάνουν… Ένα

Κ
Το στερεότυπο ότι ένα κι ένα κάνουν δύο, μπορεί να ισχύει στη μαθηματική πράξη, αλλά όχι απόλυτα στην φιλοσοφική. Γιατί κάλλιστα μπορεί μια αλήθεια και μια αλήθεια να κάνουν μία Αλήθεια

Όταν ο Zbigniew Brzezinski (Μπρεζίνσκι) το 1970 εξέδιδε το βιβλίο του Between Two Ages: America’s Role in the Technetronic Era”, εμείς εδώ στην Ελλάδα είχαμε κυριολεκτικά μαύρα μεσάνυχτα. Η δικτατορία και η έλλειψη δημοκρατίας ήταν το κύριο μέλημα μας. Πότε θα τελειώσει; Πως θα τελειώσει; Πότε θα ξαναγυρίσουμε σε μια “κανονικότητα” όπως όλοι τη γνωρίζαμε κι ας ήταν κι από διαφορετική σκοπιά ιδωμένη.

51ez-0nqftl-_sx373_bo1204203200_

Το σύγγραμα του που, όρεξη να ‘χετε μπορείτε να το διαβάσετε όλο ΕΔΩ, μιλάει για το πως η τεχνολογία και η τεχνοκρατία θα ελέγξουν στο σύντομο (για τότε) μέλλον τις μάζες. Αυτές τι μάζες που η αύξηση του αριθμού τους έχει επιφέρει τις τελευταίες δεκαετίες έναν μόνιμο πονοκέφαλο στην παγκόσμια ελίτ.

“Σε κάποιο σημείο, όμως, ακόμη και η ομάδα που είναι προσανατολισμένη στην αποδοτικότητα, θα πρέπει να ασχοληθεί με τα πιο βασικά ερωτήματα σχετικά με τη φύση του ανθρώπου και του σκοπού της κοινωνικής ύπαρξης του. Μέχρι το κάνει, υπάρχει πάντα η πιθανότητα η άρχουσα ελίτ να μπορεί να επιτύχει, τουλάχιστον προσωρινά, κάνοντας κατάτμηση της επιστημονικής κοινότητας και εξόρυξη ταλέντων της και να τη διαφθείρει με ένα σύστημα ανταμοιβών, επιφυλάσσοντας ωστόσο για τον εαυτό της τον ορισμό των μεγαλύτερων στόχων”. [σελ. 81]

Με λίγα λόγια, η ελίτ πρέπει να διασπάσει την επιστημονική κοινότητα, να την εξαγοράσει για να εξυπηρετήσει τους στόχους της, χωρίς όμως αυτοί οι στόχοι να είναι και τελείως σαφείς,ώστε να μην μπαίνουν ηθικά διλήμματα.

Για την χειραγώγηση των μαζών γράφει:

«Μιλώντας για ένα μέλλον το πολύ μερικές δεκαετίες μακριά, ένας πειραματιστής για τον έλεγχο νοημοσύνη υποστήριξε, “προβλέπω μια εποχή, όταν θα έχουμε τα μέσα και ως εκ τούτου, αναπόφευκτα, και τον πειρασμό χειραγώγησης της συμπεριφοράς και πνευματικής λειτουργίας όλων των ανθρώπων μέσω του περιβάλλοντος και βιοχημικού χειρισμού του εγκεφάλου. “ [σελ.15]
“Επιπλέον, μπορεί να είναι δυνατό -και δελεαστικό- να εκμεταλλευτεί κανείς για στρατηγικούς-πολιτικούς σκοπούς τους καρπούς της έρευνας για τον εγκέφαλο και την ανθρώπινη συμπεριφορά. Ο Gordon JF MacDonald, ένας γεωφυσικός που ειδικεύεται σε προβλήματα του πολέμου, έχει γράψει ότι με ακρίβεια, τεχνητά διεγερμένα ηλεκτρονικά επεισόδια “θα μπορούσε να οδηγήσουν σε ένα μοτίβο των ταλαντώσεων που παράγουν σχετικά υψηλά επίπεδα ισχύος πάνω από ορισμένες περιοχές της γης…. με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε κανείς να αναπτύξει ένα σύστημα που θα επηρεάσει σοβαρά την απόδοση του εγκεφάλου πολύ μεγάλων πληθυσμών σε επιλεγμένες περιοχές για παρατεταμένη χρονική περίοδο … Όσο κι είναι ενοχλητική για κάποιους η σκέψη της χρησιμοποίησης του περιβάλλοντος για τη χειραγώγηση της συμπεριφοράς για εθνικό πλεονέκτημα, η τεχνολογία που επιτρέπει μια τέτοια χρήση θα αναπτυχθεί πολύ πιθανόν μέσα στις επόμενες δεκαετίες. ” [σελ. 57]

Για τη Δημοκρατία και την Τεχνοκρατία αναφέρει:

“Μια άλλη απειλή, λιγότερο προφανής αλλά όχι λιγότερο βασική, έρχεται αντιμέτωπη με τη φιλελεύθερη δημοκρατία. Περισσότερο συνδεδεμένη άμεσα με την επίδραση της τεχνολογίας, περιλαμβάνει τη σταδιακή εμφάνιση μιας πιο ελεγχόμενης και κατευθυνόμενης κοινωνίας. Μια τέτοια κοινωνία θα κυριαρχείται από μια ελίτ, της οποίας η αξίωση για πολιτική εξουσία θα στηρίζεται σε δήθεν ανώτερη επιστημονική τεχνογνωσία. Απρόσκοπτη από τους περιορισμούς των παραδοσιακών φιλελεύθερων αξιών, αυτή η ελίτ δεν θα δίσταζε να επιτύχει πολιτικούς σκοπούς, χρησιμοποιώντας τις τελευταίες σύγχρονες τεχνικές για τον επηρεασμό της συμπεριφοράς του κοινού και τη διατήρηση της κοινωνίας υπό στενή επιτήρηση και έλεγχο. Υπό αυτές τις συνθήκες, η επιστημονική και τεχνολογική δυναμική της χώρας δεν θα πρέπει να αντιστραφεί, αλλά να είναι πραγματική τροφή για την κατάσταση που εκμεταλλεύεται”. [ σελ 252-253]

Όταν γράφονταν αυτά δεν υπήρχε το ίντερνετ. Τότε γινόταν η “σύλληψη” της ιδέας και σε 1-2 δεκαετίες το μωρό γεννήθηκε με δυο πρόσωπα: Το ένα, το καλό, για γρήγορη επικοινωνία, πληροφόρηση κ.λ.π και το άλλο για αυτόματο έλεγχο. Τώρα το καλό πρόσωπο ενοχλεί και με νέους νόμους και τάξη επιβάλλεται παγκόσμια μόνο το δεύτερο.

Όταν γράφονταν αυτά δεν υπήρχαν ασύρματες τεχνολογίες και τόσοι δορυφόροι να πνίγουν ασφυκτικά τον πλανήτη. Τώρα η Γη παρακολουθείται συνεχώς, κάθε βροχή και φωτιά καταγράφεται, κάθε σύννεφο και υδάτινος πόρος καταγράφεται, ακόμα και τι έφαγε και πότε έκλασε ο υποτιθέμενος “τρομοκράτης”.

Όταν γράφονταν αυτά δεν υπήρχαν χημικοί αεροψεκασμοί, ούτε οπλικά συστήματα ελέγχου καιρού και νου. Πως το λέει; Παρότι κάποιοι στεναχωριούνται για την επέμβαση στο περιβάλλον οι τεχνολογίες ελέγχου των πληθυσμών έχουν δρομολογηθεί και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Κανείς δεν μπορεί να κρατήσει τα κουλά του μακρυά έχοντας πρόσβαση σε τέτοια τεχνολογία.

Κι αυτή είναι η μία αλήθεια. Η άλλη ειπώθηκε το 1989, από τη μεγαλύτερη πνευματική Μητέρα του περασμένου αιώνα. Τη Μητέρα που δολοφονήθηκε γιατί έδινε αφύπνιση σε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμο χωρίς καμία αμοιβή ή αντάλλαγμα. Που ήταν έτοιμη να διδάξει γιατρούς να θεραπεύουν όλες τις ασθένειες χωρίς φάρμακα, μόνο με δονήσεις και καθαρή ενέργεια, και να φτιάξει νοσοκομεία για όλους -κύρια για τους φτωχούς- που θα εφαρμόζεται αυτή η ιατρική χωρίς χρέωση, οι ασθενείς απλά θα πλήρωναν το φαγητό τους.

Και αυτή η Μητέρα, η Shri Mataji, που μόνο αγάπη και αγωνία είχε για τον άνθρωπο, είχε πει το 1989, τότε που η Περεστρόικα στη Ρωσία ήταν σε εξέλιξη, αλλά στη Δύση η οικονομία “άνθιζε”, στη χρυσή εποχή που έδεναν τους σκύλους με τα λουκάνικα:

Ο Κομμουνισμός μόλις πέθανε. Πολύ σύντομα και ο Καπιταλισμός. Όλο το παιγνίδι θα παιχτεί στο νευρικό σύστημα των ανθρώπων

Κι όσο μια τέτοια δήλωση ΤΌΤΕ έμοιαζε να μην βγάζει απολύτως κανένα νόημα, σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά, αποτελεί την ΑΠΌΛΥΤΗ ΟΥΣΊΑ όλης της τωρινής κατάστασης που βιώνουμε.

Όχι η Κλίντον ή ο Τραμπ. Όχι ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης. Όχι το ΚΚΕ ή η Χρυσή Αυγή. Τίποτα και κανένα απ’ όλα αυτά. Είναι τα γραπτά του Μπρεζίνσκι σε συνδυασμό με τις δηλώσεις της Shri Mataji- μία αλήθεια και άλλη μια αλήθεια που μας κάνουν μία Αλήθεια: Οι μάζες ελέγχονται και χειραγωγούνται, το νευρικό σύστημα είναι σε μεγάλο κίνδυνο. Δεχόμαστε καθημερινά επιθέσεις μέσω των τεχνολογιών που παραβιάζουν το περιβάλλον προς όφελος της κυρίαρχης ελίτ.

Αυτή είναι η Αλήθεια, είναι θλιβερή, αλλά ίσως και αναστρέψιμη. Έχουμε ήδη καταπιεί τόνους νερού κολυμπώντας στα τυφλά, άτσαλα και πανικόβλητα στην αγωνία να βγούμε σε μια στεριά. Αυτό που χρειάζεται είναι μια καλή βαθιά ανάσα για μια γερή τίμια προσπάθεια, αλλά με ψύχραιμο και σωστό προσανατολισμό.

Όχι άλλα ψέματα, όχι άλλες ψευδαισθήσεις. Και όποιος δεν παραδέχεται αυτήν την πραγματικότητα, απλά, διαγράψτε τον από τη λίστα των “σωτήρων”!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη