H Guardian κάνει «δημοσιογραφική απάτη» ξαναγράφοντας τη συνέντευξη του Assange

H

Η Κινέζοι έχουν ένα αρχαίο ρητό: Αν χτυπήσεις τη μύγα στο κεφάλι της τίγρης την ώρα που κοιμάται, να είσαι έτοιμος μετά για την τίγρη…

Και κάπως έτσι συμβαίνει με το κυνηγητό των μέσων εναλλακτικής ενημέρωσης, των μπλόγκερς, ακόμα και των χρηστών των social media, που κατηγορούνται ότι ευθύνονται για ψευδείς ειδήσεις που μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα και ‘πανικό’.

Το facebook, μεταξύ άλλων, έχει αναλάβει ρόλο φωστήρα και θα ειδοποιεί τους χρήστες του για το ποιες είναι οι ψεύτικες ειδήσεις ανάμεσα στις αναρτήσεις των φίλων τους. Αυτό το… ‘θεάρεστο’ έργο θα γίνει σε συνεργασία με την Poynter International Fact-Checking Network, που έχει ακριβώς αυτό το αντικείμενο, της διασταύρωσης δηλαδή των ειδήσεων και το κατά πόσο πρόκειται για hoax ή πραγματικότητα. Προς το παρόν, αποδείχθηκε μάστερ στις ψευδείς ειδήσεις και προχτές έγινε το ίδιο αιτία πανικού στην Μπανγκόκ!

Τώρα, ένα άλλο  ξεβράκωμα των συστημικών ΜΜΕ βγαίνει στο φως, από τον δημοσιογράφο Glenn Greenwald που κατηγορεί τον πρώην εργοδότη του, The Guardian, για παραποίηση των δηλώσεων του Julian Assange, ιδρυτή του WikiLeaks σχετικά με μια συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα La Repubblica.

Ο Assange μίλησε στην ανταποκρίτρια της ιταλικής εφημερίδας Stefania Maurizi την περασμένη εβδομάδα, όταν τον επισκέφθηκε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, στο Λονδίνο. Η συνέντευξη ήταν στα αγγλικά και ένα αντίγραφο του είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα της La Repubblica του.

Το άρθρο της Guardian με την συνέντευξη που δημοσιεύθηκε το Σάββατο περιέχει δύο ψευδείς δηλώσεις σχετικά με το τι είπε ο Assange στην ιταλική εφημερίδα, αναφέρει ο Greenwald σε δικό του άρθρο καταπέλτη στο The Intercept, ένα από τα πλέον αξιοπρεπή εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης.

false-news-g

Ο τίτλος, δήλωσε ο Assange, “πλέκει επαίνους” για να Donald Trump, ενώ μέσα στο ίδιο το άρθρο, η Guardian ανέφερε ότι ο ιδρυτής του Wikileaks, υποστήριξε ότι «δεν υπήρχε καμία ανάγκη για το WikiLeaks να αναλάβει ρόλο πληροφοριοδότη στη Ρωσία λόγω του ανοικτού και ανταγωνιστικού διαλόγου”.

Καμία από τις δηλώσεις δεν αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια αυτά που είπε ο Assange πραγματικά στη συνέντευξη, λέει ο Greenwald. Το σχόλιό του για τον Trump ήταν ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ δεν ήταν «DC εμπιστευτικός» και θα έφερνε μια «νέα δομή» που θα αποδυνάμωνε την ήδη υπάρχουσα στην Ουάσιγκτον.

Το άρθρο ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Assange “έχει από καιρό στενή σχέση με το καθεστώς Πούτιν”.  Η Guardian αργότερα άλλαξε την ιστορία, διέγραψε προτάσεις, καθώς και τον ισχυρισμό περί της ανάγκης των WikiLeaks να λειτουργούν στη Ρωσία.

Στην αρχική συνέντευξη, ο Assange δήλωσε ότι, στη Ρωσία, το WikiLeaks θα πρέπει να ανταγωνιστεί τα blogs της αντιπολίτευσης και των μέσων ενημέρωσης, τα οποία έχουν το πλεονέκτημα να δημοσιεύουν στην μητρική ρωσική γλώσσα, και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ξένο, ως ένα δυτικό έργο. Πρόσθεσε ότι το WikiLeaks, παρά την εστίασή τους στο δυτικό κόσμο, έχει, ωστόσο δημοσιεύσει κάπου 800.000 έγγραφα αναφοράς στη Ρωσία ή τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εν τω μεταξύ, η δημοσιογράφος Stefania Maurizi, που πήρε συνέντευξη από τον Assange για La Repubblica, έγραψε στο τουίτερ της ότι ήταν «εντελώς έξαλλη για το πώς η συνέντευξή μου με τον Julian #Assange έχει διαστρεβλωθεί και [in] strumentalised” (ενορχηστρωθεί).

false-news-g-2

Συμπέρασμα: Τώρα που άνοιξε για τα καλά ο πόλεμος μεταξύ συστημικών και εναλλακτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, έχουμε να δούμε και να ακούσουμε τα καλύτερα. Κερδισμένοι, παρά την περιορισμένη τους δύναμη, θα βγουν οι εναλλακτικοί και ειδικά όσοι δεν τρέχουν για πιασάρικα άρθρα, αλλά εστιάζουν στην αληθινή πληροφόρηση.

Μπορεί οι Κινέζοι να μιλάνε για τίγρεις και μύγες, αλλά οι Έλληνες λένε, έσπειρες ανέμους, θα θερίσεις θύελλες. Μην τα βάζετε με την Αλήθεια και τους εκπροσώπους της, γιατί θα σας θυμίζουν καθημερινά πόσο ο βασιλιάς είναι τελικά γυμνός…

 

σ.σ. Να υπενθυμίσουμε ότι η εν λόγω εφημερίδα ανήκει -και αυτή- στην οικογένεια Rothschilds

Ποιον διαβάζουμε όταν διαβάζουμε ξένο τύπο; (Economist & Financial Times)

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη