Η απάντηση της εταιρίας Alfa στην επιστολή μας σχετικά με το φοινικέλαιο

Η

Μετά την πρόσφατη αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τη Nutella που περιέχει φοινικέλαιο και το κατά πόσο είναι ασφαλής ή όχι η χρήση του στη διατροφή μας, το Κίνημα Επιβιώνουμε αποφάσισε να αρχίσει ελέγχους (εντοπισμό, όχι αναλύσεις) συστατικών ελληνικών προϊόντων, ερωτήσεις και συστάσεις προς τις εταιρείες, αλλά και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα προϊόντα τους.

Η πρώτη επιστολή που στείλαμε σχετικά με το θέμα ήταν στην εταιρεία Alfa και δημοσιεύουμε την απάντηση που λάβαμε: ​

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε, για την ιδιαίτερη προσπάθεια που κάνετε ως προς την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, αναφορικά με την καταλληλότητα των συστατικών τα οποία χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τροφίμων. Το παρακάτω κείμενο ελπίζουμε να φανεί χρήσιμο και να σας βοηθήσει να κατανοήσετε, ότι όσον αφορά τα προϊόντα της εταιρεία μας, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας από την μεριά των καταναλωτών. Αυτός, πιστεύουμε ότι είναι και ο βασικός λόγος που κάνατε αυτή την ενδελεχή έρευνα για την εταιρεία μας. Αρχικά, όλα τα συστατικά που χρησιμοποιεί η εταιρεία μας για την παρασκευή των προϊόντων είναι εγκεκριμένα από το ανώτατο αρμόδιο ελεγκτικό όργανο της χώρας, που είναι γνωστό ως ΕΦΕΤ, στο site του οποίου μπορείτε να δείτε ότι δεν υπάρχει καμιά απαγόρευση για το εν λόγω συστατικό.
Όπως και με την επώνυμη εταιρεία που έχει γίνει μεγάλο θέμα τον τελευταίο διάστημα, δεν υπήρξε καμία ανάκληση προϊόντων εξ’ αιτίας της ύπαρξης φοινικέλαιου και αυτό γίνεται καθώς δεν έχουν υπάρξει ακόμα επιστημονικά τεκμηριωμένες τοποθετήσεις ειδικών επι του θέματος, που υποδεικνύουν κάτι τέτοιο.
Μέχρι σήμερα κανείς διεθνής ή κρατικός οργανισμός δεν έχει απαγορεύσει τη κατανάλωση φοινικέλαιου. Ο EFSA εξετάζει μαζί με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ τα οποία, φημίζονται για την αυστηρότητά τους σε ζητήματα δημόσιας υγείας. Ο εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας, δήλωσε πως σχετικές οδηγίες θα εκδοθούν ως το τέλος του έτους.

Παρόλα αυτά όμως, επειδή στην Alfa είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις έχουμε ξεκινήσει ήδη έρευνα με σκοπό την αντικατάσταση του φοινικέλαιου με άλλο φυτικό λιπαρό, μόνο για να αρθεί η οποιαδήποτε αμφιβολία από την μεριά του καταναλωτικού κοινού και να μπορούν οι καταναλωτές να απολαμβάνουν τελείως άφοβα τα προϊόντα μας.

Επιπλέον, σχετικά με το θέμα των trans λιπαρών θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το μερικώς υδρογονωμένο φοινικοπυρηνέλαιο είναι υποσυστατικό ενός συστατικού του προϊόντος και η περιεκτικότητα του στο τελικό προϊόν είναι (0,2%). Έχουν γίνει οι απαιτούμενες αναλύσεις σε πιστοποιημένα εργαστήρια και όλα τα αποτελέσματα των trans λιπαρών είναι (0), τα απαραίτητα έγγραφα είναι διαθέσιμα.
Επιπροσθέτως, για το θέμα των γραμμάτων της συσκευασίας, το μέγεθος της γραμματοσειράς που χρησιμοποιούμε είναι εντός των πλαισίων που έχουν τεθεί από τον FDA σε παγκόσμιο επίπεδο και από τον ΕΦΕΤ σε πανελλαδικό.
Τέλος, σχετικά με το site και την ενημέρωση των καταναλωτών από αυτό έχουμε επιλέξει να αναφέρουμε τα βασικότερα συστατικά του προϊόντος, δεδομένου ότι ο ενδιαφερόμενος έχει την δυνατότητα να διαβάσει όλα τα συστατικά στο πίσω μέρος της συσκευασίας και αυτό γίνεται για λόγους διαχείρισης ψηφιακού χώρου.
​Ελπίζουμε να σας κατατοπίσαμε σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθεί η Alfa για τον ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων της καθώς τηρούμε όλα τα διεθνή πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας και γίνονται συνεχή έλεγχοι στις ιδιωτικές εγκαταστάσεις του χημείου και του μικροβιολογικού εργαστηρίου μας το οποίο είναι πιστοποιημένο από αρμόδιους φορείς.
Κίνημα Επιβιώνουμε

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη