Norman Atlantic: Η απεικόνιση της σύγχρονης κοινωνίας μας

N

Μέσα στην εικόνα του φλεγόμενου καραβιού, μέσα στις λεπτομέρειες του τραγικού συμβάντος στα πως και στα γιατί, ακόμα και στον ίδιο τον τρόπο που μας παρουσιάζονται, βλέπει κανείς όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τον καμβά της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας μας.

Το θλιβερό γεγονός συνέπεσε με την αγωνία της ψηφοφορίας για εκλογή ΠτΔ που ουσιαστικά σήμαινε ναι ή όχι σε εκλογές. Κάποιοι ξέχασαν τελείως τις πολιτικές εξελίξεις -μεταξύ αυτών σχεδόν όλα τα συστημικά ΜΜΕ- και η προσοχή τους απορροφήθηκε από τον πόνο και την αγωνία των συνανθρώπων μας. Άλλοι πάλι επικέντρωναν την αγωνία τους στα πολιτικά μελλούμενα της χώρας μας. Όμως πόσο αυτά τα δυο συνδέονται;

Όχι δεν πρόκειται να αναπτύξω καμία θεωρία συνωμοσίας, για το αν υπήρξε κάποια σκοτεινή “σύμπτωση” πλην της φανερής. Απλά, ο λόγος που έγινε το “ατύχημα” είναι οι ίδιοι λόγοι που έχουν δημιουργήσει το “οικονομικό ατύχημα” στη χώρα μας.

Πάνω απ’ όλα το κέρδος

  • Ένα σαπιοκάραβο που απλά ψιλοεπισκευάστηκε πριν 5 χρόνια
  • Υπερφορτωμένο και χωρίς να έχει περάσει από σωστούς ελέγχους
  • Προσωπικό άπειρο σε τέτοιες καταστάσεις
  • Χωρίς καν συγκεκριμένη και επίσημη λίστα επιβατών!
  • Με επιβάτες, ενώ κανονικά είναι οχηματαγωγό – δείτε τι έγραψε μια επιβάτιδα στη σελίδα της εταιρίας στο φέις στις 28 Δεκεμβρίου, πριν ακόμα γίνει η τραγωδία:

 

10425459_10153028194214273_6365437526479078660_n

 

 

Κι όλα αυτά; Για κέρδος; Όχι! Για αισχροκέρδεια! Γιατί οι εφοπλιστικές ελίτ επιδίδονται σε αγώνες ποια θα είναι η επικρατέστερη, ποια θα είναι πρώτη σε φοροδιαφυγή και πολλές φορές, ποια θα καταφέρει να βουλιάξει το καράβι της για να εισπράξει τα ασφάλιστρα! Δεν τους φτάνει το κέρδος, θέλουν το υπέρ- κέρδος! Δεν τους νοιάζει ποιος θα υποφέρει, ποιος θα πληρώσει με τη ζωή του. Τους νοιάζει μόνο να εισπράξουν κι αυτό δεν έγινε για πρώτη φορά, με την ΑNEK lines του Βαρδινογιάννη, γίνεται συνέχεια με τον κάθε Βαρδινογιάννη, του οποίου η σύζυγος μετά θα τρέξει να συνεισφέρει με φιλανθρωπίες, θα γίνει πρέσβειρα “καλής θέλησης” και άμα κάτσει… μπορεί και πρόεδρος της δημοκρατίας!

Οι ευθύνες μόνο στην ελίτ;

Θα ήταν άδικο, μην πούμε και παράλογο, αν επιρρίψουμε τις ευθύνες μόνο στην ελίτ. Παθαίνουμε αυτά που αφήνουμε να μας κάνουνε. Κι εδώ η “πυραμίδα” προς τα κάτω έχει πολλές φέτες ευθυνών.

  • Έχει τον καπετάνιο και το προσωπικό που δέχονται να δουλέψουν σε τέτοιες συνθήκες
  • Έχει τους λιμενικούς που κάνουν τα στραβά μάτια
  • Και τέλος έχει τους πολίτες που δέχονται να παραστήσουν τα ποντίκια ενός τέτοιου καραβιού

Κάπως έτσι δεν γίνεται και στην κοινωνία μας;  Αν δεν υπήρχαν αυτές οι φέτες ανοχής, δεν θα μπορούσε καμία καταστροφή να φτάσει από την κορυφή στον ευρύ πάτο

Η “κοινωνία” του καραβιού

Στις δύσκολες στιγμές, όπου μια μερίδα ανθρώπων είναι ολομόναχοι μέσα σε ένα καράβι, ήδη σχηματίζουν μια κοινωνία. Μια κοινωνία που δοκιμάζεται και που βγάζει προς τα έξω όλη της την ποιότητα και πνευματικότητα μπροστά στα δύσκολα. Τα ΜΜΕ αναφέρουν “πόσοι είναι οι Έλληνες” νεκροί. Γυναίκα μάρτυρας καταγγέλλει ότι “Ιταλοί τους έπαιρναν τα σωσίβια για να τα φορέσουν οι ίδιοι”. Ένας Ιταλός κάτω από το δημοσίευμα ζητάει συγνώμη εξ ονόματος του Ιταλικού λαού και ορκίζεται ότι δεν είναι όλοι έτσι…

Φυσικά και κανένα έθνος δεν είναι όλο «έτσι»! «Έτσι» είναι όσοι έχουν μείνει στα κάτω ζωώδη ένστικτα, ενώ «αλλιώς» είναι όσοι θυμούνται ότι είναι άνθρωποι, με πνεύμα και κατ’ εικόνα και ομοίωση του δημιουργού μας. Και ο διαχωρισμός, σε τέτοιες στιγμές των ανθρώπων, σε Έλληνες και Ιταλούς κι ό,τι οτιδήποτε άλλο, απλά ταυτίζεται με το «έτσι» κι όχι το «αλλιώς».

Η Ελληνική εταιρεία ΑΝΕΚ, συμφερόντων Βαρδινογιάννη, ναύλωσε ένα ακατάλληλο για μεταφορά επιβατών ιταλικό πλοίο. Και αντί Έλληνες και Ιταλοί επιβάτες να ενωθούν, να αλληλοβοηθηθούν για να επιβιώσουν και μετά να πλακώσουν τους εφοπλιστάδες στο ξύλο, σκοτώνονται μεταξύ τους. Παρότι ένας είναι ο Βαρδινογιάννης και οι Έλληνες εκατομμύρια. Βγάζει νόημα;

Ο καιρός και… “η Μητέρα Φύση”

Εδώ γελάμε. Γελάμε με δάκρυα μαζί, αλλά πικρά. Στα πόσα μποφόρ βγήκε το καράβι; Οι καιρολόγοι στην αρχή έδιναν λιγότερα και ξαφνικά… έκτακτο δελτίο με 10 μποφόρ! Το έβγαλαν με 10 ή με τα 4-5; Και πόσα έκτακτα δελτία έχουμε τελευταία; Όχι περισσότερα από τα τακτικά…αλλά ΜΌΝΟ έκτακτα!

Εδώ πλέον σχεδόν όλοι γνωρίζουν για τη χειραγώγηση του καιρού που γίνεται και στη χώρα μας. Η ελίτ, μάλλον και την χρηματοδοτεί. Η “κοινωνία” του καραβιού διηρημένη: Άλλοι γνωρίζουν και το παραδέχονται δημόσια, άλλοι γνωρίζουν αλλά δεν το παραδέχονται, άλλοι δηλώνουν άγνοια ή αντίθεση ή αμφιβολία κι έχουμε και… το “πλήρωμα” που κάνει τα στραβά μάτια για να μην χάσει τους μισθούς: στρατιωτικοί, μετεωρολόγοι, επιστήμονες κ.ο.κ οι οποίοι όμως είναι ΕΠΊΣΗΣ επιβαίνοντες στο καράβι.

Στο πάτο… όλοι μαζί θα πάμε στο τέλος!!! Κι αυτοί που μιλούν μαζί με αυτούς που κάνουν τα στραβά μάτια, γιατί τα στραβά μάτια είναι και τα χειρότερα βαρίδια! Όλοι κάτω πλην… της ελίτ! Εκείνη θα εισπράξει και την αποζημίωση!

Το χααρπ δούλευε και συνεχίζει να δουλεύει στο φουλ μετά από ισχυρούς αεροψεκασμούς, μέχρι και σεισμός έγινε χτες στην περιοχή, η Ελλάδα μπαίνει στην κατάψυξη, το πετρέλαιο του Βαρδινογιάννη δεν φτάνει στα περισσότερα φτωχά σπίτια, αλλά δεν τον νοιάζει, γιατί τη διαφορά την καλύπτει με αισχροκέρδεια. Ενώ η τιμή του πετρελαίου έφαγε τούμπα που το κεφάλι της άγγιξε το πάτωμα, εδώ απλώς… “υποκλίθηκε” ευγενικά!

Η αισχροκέρδεια και συνεχής ατιμωρησία της ελίτ

Ούτε ο εισαγγελέας εισακούστηκε που ήθελε να ξεκινήσει ένδικο αγώνα, ούτε τα ΜΜΕ ασχολήθηκαν σοβαρά με το θέμα, ούτε κανέναν κόμμα αντιπολίτευσης, ουδείς από τους λαμπρούς μας οικονομολόγους – κανείς μα κανείς δεν ασχολείται με την μαζική ληστεία σε βάρος των Ελλήνων, τους Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι στο φλεγόμενο καράβι της ελίτ εν τω μέσω τρικυμίας. Προέχουν τα κομματικά συμφέροντα και τα μικροσυμφέροντα του “πληρώματος”.

Το Norman Atlantic θα είναι το τελευταίο τραγικό γεγονός; Θα έχει αίσιο τέλος η Ελληνική τραγωδία;

Την απάντηση θα δώσουν μόνο οι επιβαίνοντες, με τη στάση τους και την αποφασιστικότητα τους, αν θέλουν πλέον σωστά καράβια, σε σωστά χέρια, με σωστό πλήρωμα κι αν έχουν καταλάβει -επιτέλους- ότι πρέπει να μάθουν κι εκείνοι με τη σειρά τους την τεχνική της ναυσιπλοΐας και να μην αφήνονται στα χέρια του καθενός! Μέχρι τότε η ελληνική ελίτ και η κάθε ελίτ, θα αρμενίζει στις θάλασσες του πλούτου και της ατιμωρησίας γιατί… της το επιτρέπουμε…

 

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη