Εξωφρενική ανακοίνωση του Δήμου Βόλου σχετικά με το θέμα της ΑΓΕΤ

Ε

Πολλοί Βολιώτες παραβρέθηκαν στην ενημερωτική συγκέντρωση για την καύση RDF από την ΑΓΕΤ, που διοργάνωσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, χτες Τετάρτη, στο ξενοδοχείο Παρκ, στο Βόλο.

Το σύνολο των ομιλητών εξέφρασε την αντίθεσή του στην αδειοδότηση που εξασφάλισε πρόσφατα ο όμιλος Lafarge από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αύξηση της ποσότητας καύσης RDF με σκοπό την παραγωγή ενέργειας.
Το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μάρκος Βαξεβανόπουλος στην αρχή της εκδήλωσης αναφέρθηκε με συντομία στο ιστορικό της διαδικασίας έγκρισης για καύση των λεγόμενων εναλλακτικών καυσίμων από την ΑΓΕΤ.
Ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) Βαγγέλης Σπίθας αναφέρθηκε στις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που προκαλεί η χρήση RDF και κάλεσε τους Βολιώτες να ξεσηκωθούν προκειμένου να αποτρέψουν την περιβαλλοντική καταστροφή της Μαγνησίας.
Ο μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος Αντώνης Σωτηρίου, με εξειδίκευση στη θερμική επεξεργασία υλικών, ο οποίος τοποθετήθηκε στο θέμα μέσω skype, υπογράμμισε επίσης τους περιβαλλοντικούς κινδύνους από την καύση μεγάλων ποσοτήτων RDF, λόγω έκλυσης στην ατμόσφαιρα τοξικών και καρκινογόνων ουσιών.
Από την πλευρά του ο γνωστός παιδίατρος και τέως διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου Θεόδωρος Περράκης, εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων παιδικού καρκίνου στη Μαγνησία κατά 30%, σύμφωνα με μετρήσεις, και υπογράμμισε την ανάγκη διεξαγωγής μιας επιδημιολογικής μελέτης.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος έδωσε την πληροφορία ότι η σύμβαση του Οργανισμού για τη χρήση από την ΑΓΕΤ των λιμενικών εγκαταστάσεων μπροστά στο εργοστάσιο, προβλέπει μόνο τη διακίνηση πρώτων υλών και των προϊόντων που παράγει το εργοστάσιο.
Ένταση προκλήθηκε όταν ανέβηκε στο βήμα η πρώην Υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία αποδοκιμάστηκε από τους συμμετέχοντες, παρότι τάχθηκε ενάντια στην καύση λέγοντας:

«Θεωρώ εξαιρετικής σημασίας την σημερινή ενημερωτική συνάντηση για το θέμα της καύσης RDF και άλλων υλικών από την ΑΓΕΤ.  Είμαστε κάθετοι αντίθετοι σε κάθε  επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με νέους ρυπογόνους παράγοντες.  Καταρχήν κεντρικός στόχος θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη δικτύου μετρητών ρύπανσης, ώστε να υπάρχει online ενημέρωση για την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα. Θα πρέπει να συνεχιστούν αμείωτα  οι τακτικοί έλεγχοι στις βιομηχανίες και να υπάρχει μέριμνα ώστε η λειτουργία τους να είναι σύμφωνη με τους περιβαλλοντικούς όρους που τις διέπουν, καθώς στόχος είναι η διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

Επίσης θα ήθελα να διευκρινίσω για τις φωνές αντιδράσεων που ακούστηκαν, ότι τοποθετήθηκα στην συγκεκριμένη εκδήλωση ως Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλίας, ως επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης αλλά και πάνω απ’ όλα ως απλός πολίτης που νοιάζεται για το περιβάλλον που ζει και αναπνέει» 

Ο “τάφος” σπάει τη σιωπή του

Άκρα του τάφου σιωπή στη Δημοτική Αρχή μέχρι τώρα βασίλευε, που μετά από τα δημοσιεύματα και τις κινητοποιήσεις πολιτών αποφάσισε να την σπάσει και να μιλήσει. Και ιδού τι είπε:

Με απογοήτευση οι πολίτες του Βόλου παρακολούθησαν, χθες βράδυ στην εκδήλωση των αυτοαποκαλούμενων οικολόγων στο ΠΑΡΚ, τον ευτελισμό ενός ακόμη σημαντικού, ζωτικού, ζητήματος για την ίδια τους τη ζωή, όπως αυτό της προστασίας του περιβάλλοντος, που έγινε «εργαλείο» άσκησης προσωπικής πολιτικής και εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων από διάφορους αρμοδίους και «αρμοδίους» που έσπευσαν να επωφεληθούν.

Οι ψύχραιμες και σοβαρές φωνές «πνίγηκαν», μπροστά στους ευλόγα ανησυχούντες πολίτες στήθηκε ένα ακόμα κακόγουστο παιχνίδι απόσεισης, από τη μια, και μετακύλισης, από την άλλη, ευθυνών, και ουδείς κατέστη σοφότερος επί της πραγματικής διάστασης του θέματος.

Η Δημοτική Αρχή του Βόλου, με ευθύνη και σοβαρότητα, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με ανοιχτή και στο κοινό συνέντευξη Τύπου θα δώσει αναλυτικά στοιχεία για τη θέση και τις προθέσεις της απέναντι στο ζήτημα και θα ενημερώσει τους πολίτες για όλες τις παραμέτρους που υπάρχουν. Η αντιπολιτευτική υστερία και οι εισοδηματικές… ευκαιρίες, που πιθανώς διαβλέπουν ορισμένοι, σε τέτοια κρίσιμα θέματα δεν έχουν χώρο και δεν γίνονται ανεκτές.

Η αδιαπραγμάτευτη δέσμευση που αναλάβαμε έναντι των συμπολιτών μας ισχύει πάντα και περιλαμβάνει όχι μόνο την διαρκή προσπάθεια για το κοινό καλό, αλλά και την πλήρη παρουσίαση της αλήθειας, ανεξαρτήτως κομματικών, ιδιωτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων.

Ποιες είναι οι εισοδηματικές ευκαιρίες και ποια η αντιπολιτευτική υστερία; Κατηγορούν τον κο Βολιώτη, τον κο Σπίθα, τον παιδίατρο κο Περράκη, ή μήπως το Κίνημα Επιβιώνουμε που ξεσήκωσε αντιδράσεις μέσω διαδικτύου και έστειλε επιστολές στα υπουργεία για εισοδηματικές ευκαιρίες; Ή μήπως αναφέρονται στους εκπροσώπους των εργαζομένων της ΑΓΕΤ, που ίσως είναι και οι μόνοι που έχουν κάποιο οικονομικό όφελος; Προσοχή στο τι λέτε, γιατί θα πρέπει να αποδείξετε και τις κατηγορίες σας, αλλιώς το θέμα πάει δικαιοσύνη για συκοφαντική δυσφήμιση!

Και η αντιπολίτευση ποια είναι; Ο Περιφερειάρχης τον οποίο εμείς καλέσαμε και παρακαλέσαμε να βάλει φρένο; Μήπως η κα Χρυσοβελόνη του κυβερνώντος κόμματος των ΑΝΕΛ; Ή μήπως του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας που τάσσεται κατά της καύσης ρίχνοντας την ευθύνη στις αποφάσεις προηγούμενων κυβερνήσεων. Και ο Σταθάκης σε ποιο κόμμα ανήκει τελικά και σε ποια κυβέρνηση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας για την καύση RDF - SRF από την ΑΓΕΤ

Από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στην κοινωνία του Βόλου και των κοντινών περιοχών, για το θέμα της καύσης εναλλακτικών καυσίμων (RDF,SRF) από την ΑΓΕΤ.

Σχετικά με αυτό το θέμα και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας θέλουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:

1.Η έγκριση καύσης των εναλλακτικών καυσίμων έγινε με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος τον Ιανουάριο του 2014 (ΑΕΠΟ   184437/10.01.2014) από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και Υπουργό τότε, κ.Μανιάτη.

Στην  συνέχεια, το ίδιο έτος, το 2014, από τον ίδιο Υπουργό, δόθηκε παρόμοια έγκριση στην επιχείρηση ΤΙΤΑΝ Θεσσαλονίκης και στην ΑΓΕΤ στο Μηλάκι της Εύβοιας. Οι αποφάσεις αυτές ανατρέψαν την θετική κατάληξη των αγώνων της τοπικής κοινωνίας που κατάφερε να αποσπάσει αποφάσεις απαγόρευσης καύσης αυτών των καυσίμων από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Αιθέριου.

Να θυμίσουμε ακόμη ότι το Περιφερειακό συμβούλιο  Θεσσαλίας μετά από εισήγηση του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού με την στήριξη των παρατάξεων που πρόσκεινται στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ,  τον Ιούλιο του 2013,  έδωσε θετική έγκριση ενώ ο συνδυασμός «ΘΕΣΣΑΛΙΑ της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και της ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ» με τον περιφερειακό σύμβουλο Κώστα Πουλάκη καταψήφισε και ταυτόχρονα η Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την απόφαση αυτή. Η ΑΕΠΟ184437/10.01.2014 που υπέγραψε ο κ. Μανιάτης προβλέπει την έγκριση περίπου 25 εναλλακτικών καυσίμων μεταξύ αυτών και τα RDF  και SRF σε ποσότητες 100.000 τόνων  κάθε υλικού και συνολικά ποσότητα περίπου 800.000 τόνων για όλα τα εναλλακτικά καύσιμα.

Είναι λάθος λοιπόν ή σκόπιμα παραπληροφορείται η κοινή γνώμη ότι με την τροποποιητική απόφαση του 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυξήθηκε η ποσότητα από 7.500 τόνους σε 200.000 τόνους .Η τροποποιητική απόφαση του 2017 προβλέπει μόνο την επέκταση διακίνησης αυτών των υλικών και με τα πλοία πέραν των αυτοκίνητων που ίσχυε και όχι την αύξηση της ποσότητας.

Η άποψή μας για την κατηγορία αυτών των καυσίμων παραμένει αμετάβλητη  γιατί επιβαρύνουν την υγεία των πολιτών με σημαντικές επιπτώσεις καθώς και το περιβάλλον σε μια περιοχή που ήδη είναι επιβαρυμένη. Η πολιτική της πολυεθνικής  επιχείρησης είναι δεδομένη και λειτουργεί με γνώμονα την μεγιστοποίηση της κερδοφορίας παραβλέποντας βέλτιστες πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών, όπως είναι η χρήση καυσίμων λιγότερο ρυπογόνων όπως το φυσικό αέριο  και τα ανανεώσιμα καύσιμα (βιομάζα).

Η πρακτική αυτή δεν περιορίζεταιμόνο στα καύσιμα αλλάδιαπερνά και άλλους τομείς όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις (προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων), η μείωση του προσωπικού κατά περίπου 200 εργαζόμενους σήμερα,όταν παλιότερα κατείχε τα πρωτεία της απασχόλησης, η αθέτηση των οικονομικών υποχρεώσεων της απέναντι στον Οργανισμό Λιμένα Βόλου για τη χρήση του λιμανιού κ.λ.π

2.Η ΝΕ Μαγνησίας μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου του αρνητικού πλαισίου που διαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  με την ΑΕΠΟ (απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων) του 2014 για την χρήση των μη ανακυκλώσιμων υλικών RDF, SRF, θα πάρουν τις ανάλογες πρωτοβουλίες προκειμένου να αποσυρθούν αυτά τα υλικά, δεδομένου ότι το εργοστάσιο δραστηριοποιείται σε κατοικήσιμη περιοχή και η επιπλέον επιβάρυνση με καρκινογόνες ουσίες δημιουργεί ένα θανατηφόρο περιβάλλον.

Προτεραιότητά μας είναι η προστασία των ανθρώπων και όχι η μεγιστοποίηση των κερδών της επιχείρησης .

3. Θα στηρίξουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία κοινωνικής αντίδρασης για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

4. Με αφορμή αυτό το γεγονός πρέπει να ενθαρρύνουμε κάθε πρωτοβουλία για συλλογική συζήτηση και επεξεργασία θέσεων με στόχο ένα  τοπικό και περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων».

“Θα στηρίξουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία κοινωνικής αντίδρασης για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος”, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας- είναι στα πλαίσια μιας νέας σαδομαζοχιστικής πολιτικής που βιώνουμε τελευταία: Εμείς υπογράφουμε μνημόνια και σας καλούμε να απεργήσετε και να διαδηλώσετε!

Δεν ξέρουμε ποια αδιαπραγμάτευτη δέσμευση ανέλαβε η δημοτική αρχή, πάντως τα παρτέρια στο κέντρο της πόλης (μόνο) και το ποιος δήμος έχει το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του μακρύτερο δεν εξασφαλίζουν την υγεία των πολιτών και αυτό το θέμα είναι αδιαπραγμάτευτο!

Οπότε περιμένουμε να ακούσουμε τις σοφές ανακοινώσεις και την “αλήθεια” τους. Νιώθουμε αισιόδοξοι; Δεν θα το λέγαμε…

Άρση της απόφασης για χρήση RDF απαιτεί η Περιφερειακή Αρχή

Την άρση, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, της χρήσης RDF από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ απαιτεί η Περιφερειακή Αρχή, όπως τονίζει σε σχετική δήλωσή της, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων, κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και όντας ευαισθητοποιημένη σε θέματα που άπτονται της προστασίας του, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κ. Κολυνδρίνη διευκρινίζει μάλιστα, ότι η θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μετά και τη σύμφωνη γνώμη των Υπηρεσιών, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ, τέλος Ιουλίου του 2013, δεν αφορούσε σε καμία περίπτωση στη χρήση RDF. Επισημαίνει δε, ότι στη χρονική περίοδο της διαβούλευσης που προηγήθηκε της γνωμοδότησης δεν υποβλήθηκαν απόψεις ούτε ιδιωτών ούτε φορέων επί της μελέτης.

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά επί της Μελέτης, χωρίς πουθενά να αναφέρεται η χρήση του εν λόγω καυσίμου και με τους επιπρόσθετους όρους και περιορισμούς που είχαν τεθεί κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βάσει Νόμου έχει γνωμοδοτικό ρόλο επί των μελετών Περιβαλλοντικών επιπτώσεων και συχνά έχει παρατηρηθεί η τελική έγκριση από το Υπουργείο να είναι αντίθετη με τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το Υπουργείο είναι αυτό που καθορίζει τους όρους, τροποποιεί, ανακαλεί και δίνει την τελική έγκριση» τονίζει η αντιπεριφερειάρχης και προσθέτει πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος, που είναι και το καθ’ ύλην αρμόδιο για την τελική έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, τροποποίησε την εν λόγω Μελέτη τον Ιανουάριο του 2014, τον Σεπτέμβριο 2015 και τέλος Φεβρουαρίου 2017, χωρίς να ζητηθεί γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ούτε των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Ως εκ τούτου – τονίζει η κ. Κολυνδρίνη – αυτό είναι υπεύθυνο στο ν‘ αναστείλει πάραυτα τη χρήση του εν λόγω εναλλακτικού καυσίμου, το οποίο ενσωματώθηκε κατά τις τροποποιήσεις της μελέτης από το Υπουργείο.

«Υπό το πρίσμα της προστασίας του Περιβάλλοντος το οποίο σεβόμαστε, διαφυλάττουμε και προστατεύουμε με τους συνεχείς ελέγχους, ζητούμε από το Υπουργείο να άρει τη χρήση του RDF» καταλήγει η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας στη δήλωσή της.

Κίνημα Επιβιώνουμε

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη