Σταματούμε να ανακυκλώνουμε πλαστικό & αλουμίνιο επειδή εσείς μας αναγκάζετε!

Σ

Χρόνια τώρα ανακυκλώνω τα πάντα σε αυτούς τους μπλε κάδους του Βόλου που δέχονται όλα τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια – χαρτί, γυαλί, πλαστικά και αλουμίνιο. Πάντα αναρωτιόμουν πως βγάζουν άκρη από κει μέσα.

Από σήμερα σταματάω και προτείνω να κάνετε το ίδιο,. Μόνο χαρτί και γυαλί. Ο λόγος είναι ότι αυτό που κάνουν με τα ανακυκλωμένα υλικά: τα επιστρέφουν στη μούρη μας -ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΆ- κάνοντας δήθεν “βιώσιμη και οικολογική” πολιτική, για να μην γεμίζουν οι χαβούζες.

Το αποτέλεσμα είναι να θέλουν να παράγουν καρκινογόνα καύση RDF με το πλαστικό, που θα φύγει από τις χαβούζες και θα πάει κατευθείαν στα πνευμόνια μας και ολόκληρο το οικοσύστημα. Από μένα, λοιπόν, καθαρό πλαστικό δεν θα ξαναβρείτε, ψάξτε το μέσα στα λάδια, τα κόκαλα, τα χαρτιά τουαλέτας και πάρτε το!

Όσο για το αλουμίνιο, δεν είμαι φαν των ντενεκεδακίων, αφού μέσω αυτών πίνουμε και αλουμίνιο, και θα συνιστούσα να τα αποφεύγετε. Αλλά αν τύχει και τα χρησιμοποιείσετε (κακώς, κάκιστα) πετάξτε τα κι αυτά στα κανονικά σκουπίδια.

Τι παίζει με το αλουμίνιο; Ένας Θεός ξέρει κι εδώ δεν έχω αποδείξεις, αλλά υποψίες. Πολύ σοβαρές υποψίες ό,τι και αυτό, καταλήγει και πάλι στα πνευμόνια μας και το οικοσύστημα. Πως; Ψεκάζοντας! Ναι, αυτό που τώρα “ετοιμάζονται” να κάνουν και το ονομάζουν Γεωμηχανική – θεραπεία για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

“Δεν θα κοστίζει πολύ”, λένε. Ναι, το αλουμίνιο είναι φθηνό, το ανακυκλωμένο ακόμα φθηνότερο!

Οι “καλοί” επιστήμονες της Γεωμηχανικής ισχυρίζονται ότι αν ψεκάσουν την ατμόσφαιρα με σωματίδια αλουμινίου θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια “ασπίδα” που θα αντανακλά την ηλιακή ενέργεια κι έτσι θα δροσίσει ο πλανήτης.

Κι εμείς αυτό λέμε ότι ήδη γίνεται, αλλά για άλλους λόγους. Το κόλπο είναι παλιό και ξεκίνησε πρώτα από τους Ρώσους (τότε Σοβιετικοί) και μετά το ξεσήκωσαν οι Αμερικάνοι. Στη συνέχεια έγινε παγκόσμιο. Κόρη πρώην αξιωματικού από την Κροατία, τότε Σοσιαλιστική ομόσπονδη ενότητα της  ΣΟΔ Γιουγκοσλαβίας, που ανήκε στο ανατολικό μπλοκ, μου έχει πει πως ο πατέρας της της έδειχνε τα σοβιετικά αεροπλάνα που πετούσαν κι άφηναν ουρές, όταν εκείνη ήταν ακόμα μικρή.

“Σάντα, βλέπεις αυτά τα αεροπλάνα; Ρίχνουν μέταλλα στον ουρανό για να δημιουργηθεί μια “ασπίδα”, κάλυψη για τους ξένους πυραύλους, αλλά και για να λειτουργούν οι επικοινωνίες μας, ειδικά αυτές με τα υποβρύχια, καλύτερα. Λέγεται “Πρόγραμμα Ασπίδα” και δουλεύει με την τεχνολογία του Τέσλα, με μικροκύματα”.

Ήξερε η δεκάχρονη Σάντα από τέτοια; Σαφώς και ήξερε, γιατί ήταν χαρισματικό παιδί, “προστατευόμενη” του κράτους (prodigy kid) με εξαιρετικά προχωρημένες γνώσεις για την ηλικία της.

Στην τελική, αυτό που θυμάται σήμερα η Σάντα είναι: αεροπλάνα ψεκάζουν, “πρόγραμμα ασπίδα” (όπως το ονομάζουν και οι γεωμηχανιστές, αλλά περιέργως ΚΑΙ το αντιπυραυλικό του ΝΑΤΟ έτσι λέγεται), στρατιωτική επιχείρηση ΚΑΙ ΌΧΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΉ!

“Παράγουμε το μισό του βάρους μας μηνιαίως σε σκουπίδια”; Και ποιος φταίει γι’ αυτό;

Τώρα, πίσω στα σκουπίδια. Ένα παλιό άρθρο τοπικής εφημερίδας στο Βόλο, το οποίο για κάποιο λόγο εξαφανίστηκε από το διαδίκτυο είχε τίτλο: Ο Βολιώτης παράγει 1,4 κιλά ημερησίως σκουπίδια, που σημαίνει, μηνιαίως περίπου όσο το μισό βάρος ενός γεροδεμένου άντρα.

Για… αντίμετρα, για να χρησιμοποιήσω τη μοδάτη λέξη της Τρόικας εσωτερικού, αφού θα σταματήσουμε να τους δίνουμε πίσω πλαστικά και αλουμίνιο, μπορούμε να κάνουμε τα εξής, τα οποία είναι ακόμα πιο αποτελεσματικά.

Μπορούμε με κάποιες καθημερινές κινήσεις να μειώσουμε δραματικά αυτόν τον όγκο σκουπιδιών, που για κάποιους είναι και πηγή αισχροκέρδειας. Μην περιμένεις από το Ελληνικό κράτος και πολλά προς το παρόν, την παιδεία εσύ θα την αναπτύξεις, γιατί εκείνο το μόνο που ξέρει είναι να χρεώνει τους πολίτες, να πιστώνει την ελίτ που θα το κάνει ΚΑΙ αυτό μπίζνα.
 • Τεράστιες ποσότητες φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια, ακόμα και σε περίοδο κρίσης. 
 1. Μπορείς να είσαι πιο προσεκτικός στην αγορά, στην ποσότητα, στις ημερομηνίες λήξεις, ώστε να μην υπάρχει περίσσευμα.
 2. Μπορείς να βρεις κάποια οικογένεια/άτομο με ανάγκη και διακριτικά να του προσφέρεις από το καθημερινό γεύμα.
 3. Μπορείς ακόμα να μάθεις το κατοικίδιο σου να ‘βολεύει’ ότι περισσεύει, εφόσον είναι κατάλληλο και γι’ αυτό, και να ξεμάθει την σκυλοτροφή που στο κάτω κάτω είναι καρκινογόνα, ΌΣΟ ακριβή κι αν είναι -το λένε όλοι οι ειδικοί
 4. Αν δεν έχεις κατοικίδιο, μπορείς να υιοθετήσεις κάποιο αδέσποτο γατάκι ή σκυλάκι της γειτονιάς. Θα σε ευγνωμονεί.
 • Συσκευασίες – Το 20-30% είναι συσκευασίες!
 1. Ανακύκλωση: Χαρτί και γυαλί – πλαστικό και αλουμίνιο, το σβήνουμε!
 2. Η πολιτική των σούπερ μάρκετ για μείωση του υπαλληλικού προσωπικού, καθιέρωσε τα πακεταρισμένα προϊόντα κι ενθάρρυνε τις διάφορες μεγάλες βιομηχανίες να ακολουθήσουν την ίδια πολιτική. Το αποτέλεσμα, ΕΣΥ να πληρώνεις το κόστος των απόντων και ανέργων υπαλλήλων μέσω της συσκευασίας. Εκτός αυτού, τα συσκευασμένα προϊόντα είναι γεμάτα από χημικά συντήρησης αλλά και από χημικά στην ίδια τη συσκευασία: Επικίνδυνα χημικά στις συσκευασίες τροφίμων λόγω… κενού στη νομοθεσία! 
 3. Προτίμησε να κάτσεις στην ουρά για τυρί κι ό,τι άλλο θες από ένα μάρκετ, παρά να αγοράσεις 250 γρ φέτα και 50 γρ πλαστικό!
 4. Απόφυγε τα προϊόντα μιας χρήσης.
 5. Προτίμησε τις επιστρεφόμενες φιάλες και τη γυάλινη συσκευασία από την αλουμινένια, έχεις κι άλλο ένα μεγάλο και σοβαρό λόγο, το αλουμίνιο είναι εξαιρετικά βλαβερό για την υγεία!
 6. Απόφυγε τις πλαστικές σακούλες ΕΙΔΙΚΆ τις βιοδιασπώμενες. Τις πλασάρουν ως καλύτερες, αλλά τελικά κάνουν χειρότερο κακό στο οικοσύστημα όταν διαλυθούν  και γίνουν σκόνη. Καταλήγουν στις θάλασσες κι από κει στα στομάχια των ψαριών που εσύ μετά θα καταναλώσεις.
 7. Πες και στους φίλους σου να κάνουν το ίδιο.

 

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη