Κέρδη 53,5 εκατ. εν μέσω κρίσης για την «ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΝΓΑΙΑ ΑΕΕΑΠ» του… Ισραήλ!

Κ

Η… “Εθνική” Πανγαία Α.Ε.Ε.Α.Π. ανακοίνωσε ότι ο κύκλος εργασιών του Ομίλου για τη χρήση 2016 αυξήθηκε κατά 4,1% και ανήλθε σε €115,4 εκατ. έναντι €110,9 εκατ. το 2015.

Ως αποτέλεσμα τα κέρδη προ φόρων περιόδου αυξήθηκαν κατά 15,8% (2016: €78,5 εκατ., 2015: €67,8 εκατ.), μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων.

Επίσης τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (adjusted EBITDA) αυξήθηκαν κατά 5,1% (2016: €99,5 εκατ., 2015: €95,7 εκατ.).
Τέλος τα κέρδη περιόδου για το 2016 ανήλθαν σε €53,5 εκατ. (έναντι κερδών €42,7 εκατ. το 2015).

Η Εσωτερική Αξία (NAV) του Ομίλου την 31η Δεκεμβρίου 2016 ανήλθε σε €1.194,8 εκατ. ή €4,68 ανά μετοχή (31.12.2015: €1.193,6 εκατ. και €4,67, αντίστοιχα).

Την 31η Δεκεμβρίου 2016 το χαρτοφυλάκιο του Ομίλου αποτελούνταν από 333 εμπορικά ακίνητα (κυρίως καταστήματα και γραφεία), συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 899 χιλ. τ.μ. Τα περισσότερα από τα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές υψηλής προβολής και εμπορικότητας σε όλη την Ελλάδα, ενώ δεκατέσσερα ακίνητα είναι στην Ιταλία και δύο στη Ρουμανία. Η εύλογη αξία των επενδύσεων σε ακίνητα του Ομίλου στις 31 Δεκεμβρίου 2016 ανερχόταν €1.490 εκατ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πανγαία, κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, δήλωσε ότι «Η Εθνική Πανγαία είναι σε θέση να εξασφαλίσει άμεσα κεφάλαια ύψους €250.000.000 έως €400.000.000 για να τα επενδύσει στην ελληνική αγορά,  αμέσως  μόλις το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες. Οι νέες αποκτήσεις εντάσσονται πλήρως στην στρατηγική της εταιρείας για ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της, με επιλεγμένες τοποθετήσεις σε ακίνητα με αξιόλογα επενδυτικά χαρακτηριστικά. Οι επενδύσεις αυτές, σηματοδοτούν ταυτόχρονα την είσοδο της Πανγαία ως θεσμικού επενδυτή, σε κλάδους με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης».

Ποια είναι η “Πανγαία”

Η εταιρεία «Πανγαία» ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2010, ως θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ). Το αρχικό της χαρτοφυλάκιο αποτελούνταν από 241 ακίνητα,
εκ των οποίων η συντριπτική πλειονότητα είναι τα καταστήματα της Εθνικής Τράπεζας σε όλη την επικράτεια. Ο σκοπός ίδρυσης της εταιρείας περιγράφονταν ως η καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου της ΕΤΕ, όρος ο οποίος διερευνάται αν υπηρετήθηκε στην υπόθεση πώλησης της Πανγαίας σε ξένο fund.

Συγκεκριμένα, το 2013 η διοίκηση της ΕΤΕ αποφάσισε την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Πανγαίας, σε ποσοστό 66%, στο fund «Invel Real Estate», με έδρα την Ολλανδία. Η διαδικασία, όμως, η οποία ακολουθήθηκε δέχτηκε πυρά από πολλές πλευρές, καθώς οι επικριτές της πώλησης ισχυρίζονται ότι επιτράπηκε στον αγοραστή «να μην καταβάλλει το πλήρες τίμημα», ως εξής:

-Φέρεται να συστήθηκε μία εταιρεία (όχημα ειδικού σκοπού – spv), κατά 100% ελεγχόμενη από το επενδυτικό fund. Αυτή η ενδιάμεση εταιρεία είχε σκοπό να πάρει δάνειο από την ΕΤΕ, προκειμένου στη συνέχεια να χρηματοδοτήσει τη μητρική του, δηλαδή την Invel Real Estate, για να αγοράσει το 66% της Πανγαίας. Η Πανγαία, πριν από την εξαγορά, πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία συμμετείχε με ακίνητα καθαρής αξίας 72,2 εκατ. ευρώ η ΕΤΕ και με ακίνητα καθαρής αξίας 73,4 εκατ. ευρώ η Invel Real Estate. Η συμμετοχή του fund αντιστοιχούσε στο 7,4% του μετοχικού κεφαλαίου. Η εξαγορά του υπόλοιπου 58,6% (μέχρι το 66%) φέρεται να έγινε σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες με καταβολή μετρητών 160,50 εκατ. ευρώ, εξ ιδίων πόρων της Invel Real Estate και με δανεισμό από την ενδιάμεση θυγατρική της εταιρεία, ποσού 421 εκατ. ευρώ. Η ενδιάμεση εταιρεία είχε προηγουμένως λάβει ισόποσο ομολογιακό δάνειο από την ΕΤΕ.

To 66% της Εθνικής Πανγαία, θυγατρική Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) της Εθνικής Τράπεζας, πέρασε το 2015 στην ισραηλινών συμφερόντων Invel Real Estate.

To 66% της Εθνικής Πανγαία, θυγατρική Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) της Εθνικής Τράπεζας, πέρασε το 2015 στην ισραηλινών συμφερόντων Invel Real Estate.

Η ερμηνεία που δίδεται σε αυτή την τακτική είναι πως το Δημόσιο δεν εισέπραξε καν φόρους μεταβίβασης. Επίσης, το επιτόκιο του δανείου που έλαβε η θυγατρική του αγοραστή από τον πωλητή, ήταν 2,7%, δηλαδή πολύ χαμηλότερο από το μέσο επιτόκιο της πιστοδοτικής αγοράς και πολύ μικρότερο από το επιτόκιο που η ίδια η τράπεζα δανειζόταν, καθώς το μέσο επιτόκιο της εποχής κυμαινόταν στο 6%! Δημοσιεύματα επισημαίνουν ακόμα πως εκτός από τους ευνοϊκούς όρους για το δανειολήπτη και εν τέλει τον αγοραστή, η Εθνική Τράπεζα βρέθηκε μπροστά σε ένα ακόμα παράδοξο: να πληρώνει ενοίκιο για τα ακίνητα τα οποία πούλησε και συνέχιζε να μισθώνει, αντί του ποσού των 80 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η αγοραπωλησία έλαβε την έγκριση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), με οριακή πλειοψηφία, όμως όπως λέγεται, υπήρξε μέλος του ΔΣ που διαφώνησε και παραιτήθηκε. (με πληροφορίες από Kontra News και Insider)

H ΠΑΝΓΑΙΑ που υπόσχεται θα επενδύσει τα κέρδη “όταν” έρθει η κατάλληλη στιγμή, προς το παρόν έχει κέρδη, ενώ οι επενδυτές είναι… “υπό κατασκευή”!

Υπό κατασκευή κι αυτό…

Αυτό που είναι ήδη “κατασκευασμένο”, είναι ο τεράστιος κατάλογος ακινήτων της σε όλη την Ελλάδα – δείτε ΕΔΩ.

πηγή: Η Γάτα

Θεωρίες συνωμοσίας, χαρακτηρίζουν τα Πρωτόκολλα της Σιών. Διαδικτυακή απάτη λένε τα Ελληνικά Χόαξες, για το κείμενο που γράφτηκε όταν ακόμα δεν υπήρχε ούτε γραφομηχανή! Ωστόσο, το αποτέλεσμα μετράει, σωστά; Σωστά!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη