“Πουλάει” τους Βολιώτες στην ΑΓΕΤ το υπουργείο Περιβάλλοντος

&

Ναι στην καύση RDF υπό αυστηρές προϋποθέσεις – Σωθήκαμε!

“Η Πολιτεία με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε όλα τα επίπεδα διοίκησης θα φροντίσει ώστε η ΑΓΕΤ να χρησιμοποιεί το RDF ως καύσιμη ύλη με ασφάλεια για τη δημόσια υγεία αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος”. Αυτό προκύπτει από τη σημερινή συνάντηση βουλευτών και εκπροσώπων της Ν.Ε. Μαγνησίας και της Εύβοιας με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο.

Το αρμόδιο υπουργείο δεσμεύτηκε να υπάρξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει τη σύνθεση και τους κανόνες καύσης των αποβλήτων συνολικά, με στόχο τη βέλτιστη προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, θα ελέγχεται η ποιότητα και η σύσταση του καυσίμου. Να υποθέσουμε όπως ελεγχόταν μέχρι τώρα; Ή θα έρθει η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος; 

Όπως αναφέρει αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας και της Ν.Ε. Μαγνησίας:

Α. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διέπει τη σύνθεση και τους κανόνες καύσης των αποβλήτων συνολικά, με στόχο τη βέλτιστη προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, θα ελέγχεται η ποιότητα και η σύσταση του καυσίμου.

Β. Από 27 Μαρτίου ισχύει η νέα Ευρωπαϊκή οδηγία για την συναποτέφρωση αποβλήτων που θεσμοθετεί νέα αυστηρότερα όρια στην εκπομπή ρύπων, αλλά και στους αναγκαίους ελέγχους, κάτι που βελτιώνει κατά πολύ το πλαίσιο που είχε δημιουργήσει η ΑΕΠΟ του 2014.

Γ. Πριν από την έκδοση των τελικών αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας, θα προηγηθούν αυστηροί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ και στον τρόπο λειτουργίας του νέου εξοπλισμού που προβλέπεται

Δ. Εκ του νόμου προκύπτει η υποχρέωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας να ενεργοποιήσει όλους τους θεσμοθετημένους μηχανισμούς ελέγχου, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Στους μηχανισμούς ελέγχων θα συμμετέχει και το υπουργείο.

Ε. Οι τσιμεντοβιομηχανίες έχουν την υποχρέωση να εφαρμόσουν τη βέλτιστη Ευρωπαϊκή πρακτική στα σχέδια και μελέτες που θα υποβάλλουν για τον εξοπλισμό και την τεχνολογία που θα χρησιμοποιήσουν προκειμένου να αδειοδοτηθούν.

ΣΤ. Η έκδοση της άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας κατόπιν των αυστηρών ελέγχων που θα προηγηθούν από τον μηχανισμό της, για όλα τα παραπάνω.

Τέλος, οι υπηρεσίες του υπουργείου θα παρακολουθούν στενά όλες τις διαδικασίες και τους ελέγχους που προβλέπονται, όχι μόνο μέχρι την έκδοση των αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας, αλλά και στο επόμενο διάστημα, ώστε να διαπιστώνεται αν η βιομηχανία λειτουργεί εντός του προστατευτικού και νομικού πλαισίου που απορρέει από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες.

Αν διαπιστωθεί παραβίαση της νομοθεσίας και των Ευρωπαϊκών οδηγιών, θα διακοπεί η καύση των συγκεκριμένων δευτερογενών καυσίμων.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα παραλειφθεί η λήψη κανενός μέτρου που θα στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος και στην προάσπιση της υγείας των κατοίκων.

Και τώρα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι με… κλειστά παράθυρα όταν η ΑΓΕΤ αμολάει τη βρώμα της όπως ήδη κάνει τώρα. Κάτι Σάββατα ξημερώματα Κυριακής… κάποιες μέρες με πολύ συννεφιά τάχα δεν θα τους πάρουν χαμπάρι…

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας προαναγγέλλει συνέχεια των κινητοποιήσεων.

“Σύμφωνα με την Π.Π.Μ. ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι είμαστε υποχρεωμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αλλάξουμε τα καύσιμα της ΑΓΕΤ σε πιο «εναλλακτικά». «Ποιος όμως ορίζει τα πλαστικά και τη λυματολάσπη ως «εναλλακτικό καύσιμο»; Πάνω από 500.000 τόνους «εναλλακτικών καυσίμων» θα κάψει η ΑΓΕΤ και το μόνο που έχουμε είναι η διαβεβαίωση του Υπουργού ότι θα τηρηθεί ο νόμος! Πώς; Όπως τηρήθηκε μέχρι σήμερα;”, διερωτάται η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία.

Σχετικά με το ότι οι έλεγχοι θα διπλασιαστούν και από τέσσερις θα γίνουν οκτώ ετησίως, η Περιβαλλοντική τονίζει ότι «υπουργός και ΑΓΕΤ μας δουλεύουν ψιλό γαζί ότι θα δημιουργηθεί «Ειδική Υπηρεσία» για να ελέγχει την ΑΓΕΤ και τα σκουπίδια που καίει. Το όνομα αυτής «Ανεξάρτητος Ελεγκτικός Μηχανισμός». Ένας μηχανισμός στην υπηρεσία του πολίτη που θα ελέγχει καθημερινά την ΑΓΕΤ και το τι καίει»…

Σύμφωνα με την Π.Π.Μ. «έχει δίκιο ο υπουργός ότι με την καύση των σκουπιδιών μειώνονται οι εκπομπές σε αέρια του θερμοκηπίου, αλλά γιατί δεν μας λέει ότι αυξάνονται οι εκπομπές σε διοξίνες, φουράνια, πτητικό υδράργυρο και θάλλιο, καρκινογόνες δηλαδή ουσίες. Επίσης παραπληροφορεί τον κόσμο, γιατί πρόστιμα θα πληρώνουμε επειδή δεν μειώσαμε γενικά τις εκπομπές σε CO2 και όχι γιατί δεν καίμε RDF. Τελικά η ΑΓΕΤ δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει η ίδια όταν έχει τόσο καλούς υποστηρικτές».

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας θα συνεχίσει τον αγώνα κατά της καύσης αυτών των καρκινογόνων υλικών. «Εμείς έχουμε γνώμονα την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας και αυτοί το κέρδος και την αύξησή του. Καλούμε τους πολίτες του Βόλου να αντιδράσουν σε αυτήν την επιχειρούμενη μετατροπή της πόλης μας σε θάλαμο αερίων», καταλήγει η ανακοίνωση και τονίζεται ότι σύντομα θα υπάρξει συνέχεια των κινητοποιήσεων.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη