Η επιστήμη της παραπληροφόρησης: Η “συνταγή” να εντυπωσιάζεις λέγοντας ανοησίες!

Η

Για τον μέσο άνθρωπο, αυτό που παρουσιάζεται ως «ειδήσεις» στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, ακόμη και στο διαδίκτυο από «αξιόπιστες» πηγές πρέπει να είναι η αλήθεια ή έστω σε κάποιο βαθμό αλήθεια, ειδικά όταν η πλειοψηφία των πηγών αναφοράς είναι σε συμφωνία η μια με την άλλη για ένα συγκεκριμένο θέμα.

Αλλά αυτό που οι καταναλωτές των εν λόγω πληροφοριών αποτυγχάνουν να συνειδητοποιήσουν είναι ότι πολλά από αυτά που λέγονται στον κόσμο, κυρίως από τα main stream media είναι προσεκτικά κατασκευασμένες ώστε να προβάλλονται ως έγκυρες.

Ο τρόπος, για παράδειγμα, με τον οποίο παρουσιάζονται όλα εκείνα τα σπουδαία στις δημοφιλείς ομιλίες του TED, αποκαλύπτουν μια “συνταγή” για να περάσουν οι πληροφορίες στο κεφάλι των περισσότερων ανθρώπων ωραία και ευκολοχώνευτα. Ένα αμυδρά φωτισμένο αμφιθέατρο, μια προβολή διαφανειών από έναν φορητό υπολογιστή Apple, ένας καλά ντυμένος παρουσιαστής να βηματίζει πέρα ​​δώθε σε μια σκηνή με τα χέρια να πλέκονται ή τα δάχτυλα να αγγίζουν (κάνοντας την αγαπημένη πυραμιδούλα της Μέρκελ) – αυτά είναι μερικά από τα τρικ των λεγομένων «ηγετών σκέψης» που έχουν ως στόχο να διαμορφώσουν τη δική μας σύμφωνα με τη δική τους.

Σε ένα πρόσφατο πείραμα, η Καναδική εταιρία ραδιοφωνικής αναμετάδοσης (CBC News) έφτιαξε μια παρωδία του TED Talk  με τίτλο «Αυτό είναι Εκείνο» αποκαλύπτοντας πόσο εύκολο είναι να εντυπωσιαστεί το κοινό με τίποτα περισσότερο από… σκέτες ανοησίες!

Δείτε, λοιπόν και μόνοι σας πώς δουλεύει η “συνταγή” στο πανέξυπνο 4λεπτο βίντεο. Που ξέρετε… μπορεί και να σας καλέσουν στο TED καμιά μέρα για ομιλία και θα πρέπει να ξέρετε πως πλασάρονται οι… “σκέψεις” άνευ ουσίας…

πηγή: ANTIMEDIA

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη