Αύξηση του παιδικού καρκίνου στις “αναπτυγμένες” χώρες κατά 13%

Α

Κατά 13% αυξήθηκαν οι παιδικοί καρκίνοι την περίοδο 2001-2010, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που αξιολόγησε στοιχεία σε 62 χώρες. Παράλληλα, από άλλη έρευνα προκύπτει ότι από χώρα σε χώρα διαφέρει το προσδόκιμο επιβίωσης σε ότι αφορά την παιδική λευχαιμία.

Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Oncology, υποστηρίζουν ότι παγκοσμίως, κατά μέσο όρο, περίπου 140 παιδιά ανά ένα εκατομμύριο διαγιγνώσκονται με καρκίνο έως την ηλικία των 14 ετών. Ειδικότερα μεταξύ των εφήβων, 185 ανά εκατομμύριο εμφανίζουν καρκίνο, συνήθως λέμφωμα.

Τη διαχρονική αύξηση των παιδικών καρκίνων οι επιστήμονες αποδίδουν κυρίως στη βελτίωση των μεθόδων διάγνωσης, αλλά οφείλονται επίσης σε λοιμώξεις και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το ένα τρίτο περίπου των παιδικών καρκίνων έως 15 ετών αφορά τις λευχαιμίες.

Δείτε τον πίνακα των χωρών. Είναι εντυπωσιακό το ότι ο καρκίνος “χτυπά” τα παιδιά των πιο αναπτυγμένων χωρών, ενώ ανισότητες υπάρχουν ακόμα και μεταξύ χωρών όπου προφανώς η ποιότητα ζωής είναι και διαφορετική. Εντυπωσιακή είναι και η διαφορά μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της Ευρώπης.  Είναι φανερό ότι τα παιδιά κινδυνεύουν από τη σύγχρονη ζωή, όπως γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο μας.

Κακή διατροφή, χημικά στις τροφές, αεροψεκασμοί και ακτινοβολία από την ασύρματη τεχνολογία είναι αυτά που μπαίνουν πρώτα στη λίστα των ενόχων.

 

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη