Τι θα συμβεί αν διαβάσουμε αυτό το άρθρο… από την ανάποδη;

Τ

Η σωστή απάντηση στην ερώτηση, “Πόσες κατηφόρες υπάρχουν στον κόσμο”, είναι, “Όσες και ανηφόρες”.

Και η σωστή απάντηση στην ερώτηση, “Ποιος μπορεί να καταγράψει με μικροκύματα τον καιρό;”, είναι, “Αυτός που μπορεί και να τον χειραγωγήσει”.

Ένα άρθρο στο Βήμα Science απλά επιβεβαιώνει τις υποψίες μου για το ρόλο της κινητής τηλεφωνία στο θέμα χειραγώγησης καιρού και ανθρώπων, αν φυσικά διαβαστεί… ανάποδα! Διαβάστε το πρώτα από την καλή:

Smartphones σε ρόλο... μετεωρολόγου
Ξεκινώντας από το i-Lab στο Χάρβαρντ, η νεοσύστατη καινοτόμος εταιρεία Climacell ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 2 Απριλίου, με τη φιλοδοξία να αξιοποιήσει τις μεταβολές στην ισχύ του σήματος κινητής τηλεφωνίας για να κάνει πιο ακριβείς προβλέψεις για τον καιρό

Μια νέα τεχνολογία, που αναλύει σε πραγματικό χρόνο τα ασύρματα σήματα των κινητών τηλεφώνων, υπόσχεται να βοηθήσει το έργο των μετεωρολόγων να κάνουν προβλέψεις για τις βροχές και τις πλημμύρες ακόμη και σε επίπεδο γειτονιάς. Η τεχνολογία βασίζεται στην μελέτη του τρόπου που το νερό της βροχής σκεδάζει και απορροφά τα μικροκύματα.

Για πρώτη φορά το 2006 επιστήμονες, με επικεφαλής την ηλεκτρολόγο μηχανικό Χαγκίτ Μέσερ του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, έδειξαν ότι είναι δυνατό να κάνουν εκτιμήσεις για το πόση βροχή πέφτει σε μια περιοχή, συγκρίνοντας τις μεταβολές στην ισχύ του σήματος μεταξύ των κατά τόπους κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Η τεχνολογία εξελίχθηκε αργά και σήμερα φαίνεται πια να ωριμάζει, μετά από πειράματα στην Ευρώπη και στην Αφρική.

Ήδη στις αρχές Απριλίου, σύμφωνα με το Nature, εμφανίσθηκε η start-up εταιρεία ClimaCell με έδρα τη Βοστώνη των ΗΠΑ, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι σε θέση να αξιοποιήσει τα σήματα των μικροκυμάτων της κινητής τηλεφωνίας και να τα συνδυάσει με τις άλλες μετεωρολογικές παρατηρήσεις, κάνοντας ακόμη πιο ακριβείς προβλέψεις του καιρού ακόμη και σε επίπεδο μεμονωμένων δρόμων.

Τρίωρη πρόβλεψη πριν την καταιγίδα

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι τοπικές προβλέψεις της μπορούν να γίνουν τρεις ώρες πριν την εκδήλωση του φαινομένου, ενώ θεωρεί ότι μέσα σε έξι μήνες θα έχει αυξήσει σε έξι ώρες το «παράθυρο» της τοπικής πρόβλεψης. Προς το παρόν δεν έχει κάνει κάποια επιστημονική δημοσίευση, ούτε έχει δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικές πληροφορίες για το σύστημά της.

Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της ClimaCell Σιμόν Ελκαμπέτζ δήλωσε ότι εντός του 2017 η εταιρεία θα αρχίσει την εφαρμογή του συστήματός της στις ΗΠΑ αλλά και σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία. «Τα σήματα (της κινητής) είναι παντού, συνεπώς θέλουμε να καλύψουμε όλο τον κόσμο», όπως είπε.

Όμως η αμερικανική εταιρεία θα αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από την Ευρώπη και το Ισραήλ, όπου ερευνητές εδώ και χρόνια δοκιμάζουν παρεμφερή συστήματα. Ήδη ορισμένοι επιστήμονες δημιούργησαν μια κοινοπραξία για να προωθήσουν την τεχνολογία με χρήση ανοικτού λογισμικού. Συντονιστής της προσπάθειας είναι ο υδρομετεωρολόγος ‘Ααρτ Όβεριμ του Βασιλικού Ολλανδικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου.

Η ερευνητική ομάδα επιδιώκει να χρηματοδοτηθεί με σχεδόν 5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αναπτύξει ένα σύστημα παρακολούθησης και πρόβλεψης της βροχής μέσω σημάτων κινητής τηλεφωνίας, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην Ευρώπη και στην Αφρική.

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυτή η τεχνολογία δουλεύει, όμως χρειάζεται να τη δοκιμάσουμε σε περισσότερες περιοχές με μεγάλο όγκο δεδομένων και σε διαφορετικά δίκτυα κινητής», δήλωσε ο Όβεριμ, η ομάδα του οποίου έδειξε από το 2012 ότι η νέα μέθοδος προβλέψεων μπορεί να εφαρμοσθεί σε επίπεδο χώρας (Ολλανδίας).

Ο καιρός πάει… κινητό

Στη Σουηδία το Σουηδικό Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Ινστιτούτο από το 2015 συνεργάζεται με την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ericsson, συλλέγοντας περίπου 6 εκατομμύρια μετρήσεις σημάτων κινητής τηλεφωνίας καθημερινά στην πόλη του Γκέτεμποργκ, δημιουργώντας έτσι εκτιμήσεις ανά λεπτό της ώρας για τις βροχοπτώσεις.
«Θα πάρει κάποιο χρόνο, αλλά είμαστε στη διαδικασία να υλοποιήσουμε τη νέα τεχνολογία σε κλίμακα χώρας ή ακόμη και σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο υδρολόγος Γιαφέτ ‘Αντερσον.

Μια άλλη ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την υδρολόγο Μαριέλ Γκοσέ του Γαλλικού Ινστιτούτου Αναπτυξιακών Ερευνών της Τουλούζης, δοκιμάζει από το 2012 κάτι παρεμφερές σε χώρες της Αφρικής (Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρα), σε συνεργασία με τη γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange και με χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΗΕ. Θα ακολουθήσουν δοκιμές στο Μαρόκο και στο Καμερούν.

Σταδιακά ξεπερνιέται ένα βασικό εμπόδιο διεθνώς: οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας γίνονται πλέον πιο πρόθυμες να διαθέσουν στοιχεία από το δίκτυό τους. Αν μάλιστα βρεθεί ένας τρόπος οι εκτιμήσεις της νέας μεθόδου να ενσωματωθούν στα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι μετεωρολόγοι για τις προβλέψεις τους, θα τους βοηθήσει σημαντικά στο μέλλον.

Τι μας λένε λοιπόν; Ότι η τεχνολογία βασίζεται στην μελέτη του τρόπου που το νερό της βροχής σκεδάζει, δηλαδή, διασκορπίζει και απορροφά τα μικροκύματα. Και μέσω των σημάτων της κινητής τηλεφωνίας ήδη από το 2015 στη Σουηδία ήδη μετράνε τις βροχοπτώσεις, το ίδιο κάνει και άλλη ομάδα στις χώρες της Αφρικής με χρηματοδότηση από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΗΕ.

Ναι αλλά αν μπορείς να μετρήσεις την υγρασία στα σύννεφα, μπορείς κάλλιστα και να τα ελέγξεις. Κι επίσης όλο αυτό το δίκτυο που σχηματίζει ιστό αράχνης, δίνει τη δυνατότητα στην αράχνη να πιάσει έντομα πιο μακριά από τα ποδάρια της. Δηλαδή, βοηθάει τα συστήματα τύπου HAARP στην Αμερική, ή τύπου EISCAT 3D στη Νορβηγία να απλώσουν τα ποδάρια τους πιο μακριά.

Και το γεγονός ότι χρηματοδοτούνται από την Παγκόσμια Τράπεζα και τον ΟΗΕ, κάνει τις έρευνες ακόμα πιο ύποπτες. Είναι το δεύτερο κατά σειρά άρθρο που βρίσκουμε το οποίοι ισχυρίζεται πόσο βοηθάει η κινητή τηλεφωνία τους μετεωρολόγους. [Δώδεκα νέα είδη σύννεφων λόγω… τηλεφώνων!]

Το περίεργο είναι ότι όσο τους “βοηθάει”, τόσο και πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους.

Οπότε το μήνυμα του άρθρου διαβάζεται έτσι, αλλά… και γιουβέτσι!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη