Τα πολλαπλά πρόσωπα του “φέις”

Τ

Η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ονομάζεται facebook τείνει να γίνει το μεγαλύτερο φασιστοεργαλείο μετά την Google.

Αν δεν έχει γίνει ήδη…

Οι λόγοι που κάποιος ανοίγει προφίλ στο φέις είναι πάρα πολλοί και κάποιοι χρήζουν και μελέτης ειδικών. Ορισμένοι το έχουν ως προβολή επαγγελματική κι ας πούμε αυτός είναι ένας σεβαστός λόγος. Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία χρησιμοποιεί την πλατφόρμα για χαβαλέ, ναρκισσισμό τύπου selfie, επίδειξη, επιβεβαίωση μέσω likeοθηρίας και μπάλωμα μοναξιάς.

Όμως είναι κι ένας σεβαστός αριθμός που μέσα από το φέις ενημερώνεται για ειδήσεις, εναλλακτικά νέα, δράσεις και ανταλλάσσει απόψεις. Αυτή η τελευταία μερίδα κινδυνεύει και μάλιστα πολύ άσκημα.

Με όλη αυτή τη στημένη ιστορία περί “ψευδών ειδήσεων”, σιγά σιγά επισημοποιούνται οι μέχρι τώρα διαθέσεις και πολιτικές της πλατφόρμας η οποία μάλιστα, δημοσίως, το… παίζει και δύσκολη τάχα για λόγους δημοκρατίας.

Ωστόσο όσοι ανήκουμε σε αυτή την τρίτη κατηγορία και μάλιστα με ενεργητικό ρόλο, δηλαδή με δημοσιεύσεις και όχι απλοί αναγνώστες, έχουμε ήδη πιει το πικρό ποτήρι του μπλοκαρίσματος, του χακαρίσματος σελίδας 6.550 ατόμων (με το φέις να σφυρά αδιάφορα), τις κοινοποιήσεις του προφίλ και της σελίδας σου να μην τις βλέπουν παρά λίγοι και σπάνια, και πολλές άλλες τακτικές φίμωσης με… το γάντι!

Η νέα μόδα: μοιράζεσαι πολύ γρήγορα γι’ αυτό σου κόβουμε τη δυνατότητα, σε μπλοκάρουμε:

Από πότε το φέις απέκτησε ειδικούς κανόνες και πολιτική για το με ποια “ταχύτητα” μοιράζεται κάποιος τα ποστ της σελίδας του; Και τι σημαίνει “ταχύτητα”; Το γρήγορο πάτημα του share ή ο αριθμός των ομάδων; Το μπλοκάρισμα αφορά και ομάδες στις οποίες είμαστε εμείς διαχειριστές! Ουάου! Φτιάξε ομάδα, σου λέει, αλλά άμα φτιάξεις, θα σου λέω εγώ τι θα βάζεις μέσα!

Πριν λίγες μέρες, δημοσιογράφος βρετανικής εφημερίδας χρησιμοποίησε πλαστό προφίλ για να καταγγείλει αναρτήσεις παιδικής πορνογραφίας και ακραίας ισλαμικής προπαγάνδας. Το Facebook απέτυχε να απομακρύνει δεκάδες αναρτήσεις εξτρεμιστών και παιδικής πορνογραφίας ακόμη και μετά την ενημέρωση των συντονιστών του μέσου κοινωνικής δικτύωσης για το ενδεχόμενο να περιείχαν παράνομο περιεχόμενο, σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής εφημερίδας The Times που δημοσίευσε το άρθρο. Η λύση δόθηκε και η πλατφόρμα -λένε- συμμορφώθηκε όταν αποκαλύφθηκε το όνομα του δημοσιογράφου που έκανε την έρευνα.

Στημένο το επεισόδιο για να δικαιολογήσει τα χειρότερα που έρχονται ή όχι στημένο, δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, όταν έχουμε καταγγείλει σελίδες ανθελληνικές που βρίζουν τους Έλληνες και καίνε τη σημαία, και το φέις απαντά “Δεν βλέπουμε κάτι περίεργο που να μην αρμόζει στην κοινότητα μας”!

Τελικά το φέις δεν έχει μόνο πολλά πρόσωπα ως χρήστες, αλλά έχει και το ίδιο. Ό,τι θέλει αφήνει, ό,τι δεν γουστάρει μπλοκάρει και όλα αυτά με τα δικά του πρότυπα. Επίσης έχει και το πρόσωπο του φοροφυγά, εκτός αυτού του ρουφιάνου, του ψυχολογικού αναλυτή, του εκβιαστή διαφημίσεων για να σου προβάλει τη σελίδα, του ελεγκτή ανάλυσης προσώπου και τράπεζας πληροφοριών και πολλά άλλα.

Η μεγάλη πρόκληση

Κι εδώ είναι η μεγάλη πρόκληση για τον αναγνώστη που θέλει μια πραγματική ενημέρωση και άνετη συζήτηση μέσα από την πλατφόρμα: Πόσο διατεθειμένος είσαι να ξεβολευτείς από την άνεση του “μπαίνω στο φέις κι ενημερώνω/ομαι” (έτσι νομίζεις… έχεις ήδη φάει λογοκρισία του τι θα δεις περιμένοντας τις κοινοποιήσεις!)

Ο λόγος που ανοίξαμε το ANTIMEDIA (antimedia.gr) είναι ακριβώς αυτός. Σιγά σιγά ευελπιστούμε να συσπειρώσουμε εκεί τους αναγνώστες που διψούν για εναλλακτική ενημέρωση χωρίς λογοκρισία, χωρίς να περιμένουν από τις ελεγχόμενες πλατφόρμες ή την Google να τους κοινοποιήσουν τι νέο δημοσιεύτηκε. Το ΑΝΤΙΜΕDΙΑ δεν άνοιξε σελίδα στο facebook, σκόπιμα, παρά μια ομάδα στην οποία μπορούν να αναρτούν τα άρθρα τους όσοι εναλλακτικοί μπλόγκερς επιθυμούν – όχι οι κλικοθήρες για διαφημιστικούς λόγους. Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι.

Από κει και πέρα, κι εκεί ποντάρουμε περισσότερο, υπάρχει και η πλατφόρμα Minds που είναι κάτι μεταξύ φέις και τουίτερ. Έχει τη δυνατότητα σχολίων, ακόμα και δημοσίευσης άρθρου με φωτό και βίντεο σε στυλ μπλογκ! Στο εξωτερικό ήδη γίνεται ευρεία χρήση της πλατφόρμας, στην Ελλάδα δυστυχώς οι Έλληνες κολλημένοι με τη μούρη στο… μουροβιβλίο!

Σκοπεύαμε το καλοκαίρι να κάνουμε μια γερή ανακοίνωση και προώθησης τόσο του σάιτ antimedia.gr όσο και του Minds, αλλά… το φέις βιάζεται με τις εξωφρενικές ενέργειες του, τον πόλεμο του. Οπότε σας λέμε από τώρα, καιρός να τα μαζεύετε σιγά σιγά, βάλτε ΚΑΙ νέες συνήθειες στην επίσκεψή σας στο διαδίκτυο, έτσι κι αλλιώς, το φέις είναι και λίγο… αρρώστια…

Να σημειωθεί ότι όχι μόνο “κατάχρηση” δεν κάναμε του share, αλλά τρεις μέρες των διακοπών, μπήκαμε ελάχιστα στο διαδίκτυο. Ακόμα κι αν το θέλαμε, ήταν τόσο πολύ φορτωμένο που τα πάντα σέρνονταν.

Ή… τα έσερναν…

Σας περιμένουμε στο Minds – φτιάξτε ένα προφίλ είναι πανεύκολο!

 

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη