Το Facebook “θα” διαβάζει τη σκέψη των χρηστών του

Τ

To Facebook ανακοίνωσε με μεγάλο καμάρι τι «μαγειρεύει» από πέρυσι μια μυστική ομάδα ερευνητών του: αναπτύσσει τεχνολογία που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογούν κείμενα, όπως SMS και e-mails, με το νου τους και όχι με τα χέρια τους.

Χρησιμοποιώντας εγκεφαλικά εμφυτεύματα και με τη βοήθεια ενός λογισμικού «σιωπηλής ομιλίας», οι άνθρωποι θα μπορούν να πληκτρολογούν με τη σκέψη τους στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τηλεφώνου τους. Ήδη τα έως τώρα πειράματα στην μυστικοπαθή μονάδα Building 8 (Κτίριο 8) έχουν πετύχει ρυθμό οκτώ λέξεων το λεπτό, που θα βελτιωθεί στο μέλλον, με στόχο να φθάσει τις 100 λέξεις το λεπτό.

Η ανακοίνωση έγινε στην ετήσια σύνοδο προγραμματιστών λογισμικού που οργάνωσε το Facebook στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό.

Regina Dugan: ‘It sounds impossible but it’s closer than you may realize.’ Photograph: Stephen Lam/Reuters

Η επικεφαλής της 60μελούς μονάδας ανάπτυξης της πρωτοποριακής τεχνολογίας Ρετζίνα Ντάγκαν, πρώην στέλεχος της Google και της Υπηρεσίας Προωθημένων Ερευνητικών Αμυντικών Προγραμμάτων (DARPA) του Πενταγώνου των ΗΠΑ, τόνισε ότι «κάτι τέτοιο ακούγεται αδύνατο, αλλά είναι πιο κοντά στην υλοποίησή του από ό,τι φαντάζεσθε».

Ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ δήλωσε: «Οι εγκέφαλοί μας παράγουν αρκετά δεδομένα για να μεταδώσουν τέσσερις ταινίες υψηλής ανάλυσης κάθε δευτερόλεπτο. Το πρόβλημα είναι ότι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε για να στείλουμε πληροφορίες στον έξω κόσμο, δηλαδή η ομιλία μας, μπορεί να μεταδώσει περίπου την ίδια ποσότητα δεδομένων με ένα μόντεμ της δεκαετίας του 1980».

Γι’ αυτό, όπως είπε, «εργαζόμαστε πάνω σε ένα σύστημα που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να πληκτρολογούν απευθείας από τον εγκέφαλό τους περίπου πέντε φορές πιο γρήγορα από ό,τι κάνει κάποιος στο τηλέφωνό του σήμερα. Θέλουμε τελικά να την μετατρέψουμε σε μια φορετή τεχνολογία μαζικής κλίμακας. Ακόμη κι ένα απλό ‘ναι’ ή ‘όχι’ με ένα εγκεφαλικό ‘κλικ’, θα βοηθήσει ώστε να αισθάνεται κανείς πιο φυσικά πράγματα όπως η επαυξημένη πραγματικότητα». Πρόσθεσε πάντως ότι έγινε ήδη το πρώτο βήμα, αλλά η τεχνολογία θα πρέπει να εξελιχθεί, προτού εφαρμοσθεί στην πράξη.

Όπως είπε η Ντάγκαν, σε συνεργασία με ερευνητές αμερικανικών πανεπιστημίων, κατά το πρότυπο που δουλεύει η DARPA (η οποία, μεταξύ άλλων, εφηύρε το Ίντερνετ), θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη νέων προϊόντων τόσο υλικού (hardware) όσο και λογισμικού (software), που θα είναι μη επεμβατικά και θα είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν εύκολα και γρήγορα.

Ένα άλλο σχέδιο στα σκαριά είναι να αναπτυχθεί μια νέα τεχνολογία που θα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων μόνο με την αφή, ώστε να «ακούνε» μέσω του δέρματός τους. Το υπό ανάπτυξη φορετό ηλεκτρονικό σύστημα θα χρησιμοποιεί σημεία πίεσης πάνω στο σώμα για να μεταφέρει πληροφορίες στον άλλο.

«Μια μέρα, όχι και τόσο μακρινή, θα είναι δυνατό για μένα να μιλάω στα κινέζικα και εσείς να το νιώθετε αμέσως στα ισπανικά», δήλωσε η Ντάγκαν, η οποία ολοφάνερα οραματίζεται τεχνολογίες πιο προχωρημένες από οτιδήποτε υπάρχει σήμερα.

«Θα χρειασθούμε νέους μη επεμβατικούς αισθητήρες, που θα μπορούν να καταγράφουν την εγκεφαλική δραστηριότητα εκατοντάδες φορές ανά δευτερόλεπτο, από σημεία έκτασης λίγων χιλιοστών και χωρίς διαστρεβλώσεις του σήματος. Σήμερα καμία μη επεμβατική τεχνολογία δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο», όπως είπε.

Φύγετε από την κωλοπλατφόρμα ΤΩΡΑ!!!

Το “θα” του facebook, απλά ξεχάστε το. Αφορά στο μέλλοντα χρόνο που οι χρήστες “θα” έχουν τη δυνατότητα με ενεργητικό τρόπο να “γράφουν” στο φέις. Αυτό που γίνεται στο “τώρα” δεν θα το μάθετε ποτέ. Τα πειράματα που κάνει το facebook στο θέμα του ελέγχου του νου, είναι γνωστά εδώ και χρόνια.

Απλά αναρωτηθείτε, τι κοινές μπίζνες μπορεί να έχουν η DARPA (Υπηρεσία Προωθημένων Ερευνητικών Αμυντικών Προγραμμάτων) του Πενταγώνου των ΗΠΑ, με την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που, όπως δηλώνει, κατασκευάστηκε για να δώσει τη δύναμη του “share” και να κάνει τον κόσμο πιο ανοικτό και συνδεδεμένο, αλλά… οι αλγόριθμοι σου απαγορεύουν να κάνεις “πολλά” share!

“Our mission is to give people the power to share and make the world more open and connected”

Τι πρέπει να κάνετε
  1. Προστατεύστε του εφήβους. Το facebook είναι κανονική διαδικτυακή ζούγκλα με πολλά αμολημένα άγρια ζώα – κίνδυνοι που οι έφηβοι δεν μπορούν καν να ψιλιαστούν
  2. Μπαίνετε (αν δεν μπορείτε να το κόψετε μαχαίρι) το πολύ 15 λεπτά τη μέρα, να δείτε αν έχετε κάποιο μήνυμα ή να τσεκάρετε κάποια σελίδα/ομάδα. Εκείνες οι ατέλειωτες ώρες με τα παπάκια, τα σκυλάκια, τα λουλουδάκια και τα “σοφά” αποφθέγματα που οι χρήστες γράφουν αλλά ποτέ δεν τηρούν, είναι χαμένος χρόνος, ενέργεια και τροφή για τα πειράματα.
  3. Βάλτε τις σελίδες των ιστοτόπων που εμπιστεύεστε στα “αγαπημένα” σας και κάντε απευθείας επίσκεψη σε αυτές για να δείτε τις νεότερες δημοσιεύσεις.
  4. Γραφτείτε συνδρομητές σε όποια ιστολόγια υπάρχει αυτή η δυνατότητα για να παίρνετε απευθείας τα νέα με μέιλ.

Ο λόγος που δημιουργήσαμε το ANTIMEDIA, ήταν ακριβώς αυτός: Για να δώσουμε τη δυνατότητα ενημέρωσης εκτός facebook, τη δυνατότητα να ξεκολλήσει ο αναγνώστης από την πλατφόρμα και να αποκτήσει τη συνήθεια να ενημερώνεται απευθείας από το διαδίκτυο και μέσω μέιλ, χωρίς έλεγχο, πειράματα και λογοκρισία από τις εταιρείες χειραγώγησης όπως είναι η Google και το Facebook.

Τολμήστε επίσης να δοκιμάσετε και το Minds.com, μια νέα πλατφόρμα που δεν σου χώνει στη μούρη διαφημίσεις, δεν λογοκρίνει και είναι αγαπητή από “ψαγμένους” αναγνώστες και ακτιβιστές του εξωτερικού. Προς το παρόν, εκεί επικρατεί άνεμος ελευθερίας και ηρεμίας και… καλύτερων “δονήσεων” από το συρφετό του φασιστοβιβλίου, που βάλθηκε να εφαρμόσει όλες τις προβλέψεις του Όργουελ!

Ετοιμάζαμε την αλλαγή από καιρό, απλά τα γεγονότα μας καλούν να την κάνουμε νωρίτερα…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη