Τώρα και ο Χατζηνικολάου “απατεώνας” του διαδικτύου;

Τ

Σταυροκοπιέμαι τρεις φορές και ξεκινάω να γράψω, γιατί πραγματικά μ’ αυτά που διαβάζω, χρειάζεται σταυροκόπημα…

Πάμε το ιστορικό: Στην Κυριακάτικη έντυπη – το τονίζω, έντυπη– έκδοση της η Real News, είχε αποκλειστικό αφιέρωμα για νέα πλούσια πετρελαϊκά κοιτάσματα που βρέθηκαν κοντά στην Κρήτη, αλλά, στην ΑΟΖ της Λιβύης. Το άρθρο βγήκε στη διαδικτυακή Real News σήμερα, με φωτογραφία το δισέλιδο έντυπο αφιέρωμα σε μορφή pdf.

Το ρεπορτάζ αναδημοσιεύτηκε από μερικά μεγάλα ειδησεογραφικά σάιτς (newsit.gr, huffingtonpost.gr, star.gr), αλλά και μικρότερα τοπικά, όπως το neakriti.gr, το οποίο μάλιστα συμπληρώνει: Στο σημείο αυτό, να υπενθυμίσουμε ότι έχει χυθεί πολύ μελάνι και πολλά έχουν ειπωθεί για το μέγεθος των κοιτασμάτων που βρίσκονται στη νότια Κρήτη. Πρωταγωνιστής ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος σε μελέτη του υπολογίζει το σύνολο των εσόδων που θα αποκομίσει το ελληνικό κράτος σε 25 χρόνια σε 437 δισεκατομμύρια δολάρια. […] όπως επιμένει ο κ. Φώσκολος, έχουν γίνει στο παρελθόν έρευνες από ξένες εταιρείες, αυτά είναι πιθανό να φτάνουν στα 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Και βέβαια να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Φώσκολος – όπως και άλλοι αξιόλογοι επιστήμονες – έχουν κάνει σημαντικές αποκαλύψεις για την υπόθεση αυτή στην εκπομπή “Αντιθέσεις” του Γιώργου Σαχίνη στην “ΚΡΗΤΗ TV”, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Το ρεπορτάζ το αναδημοσιεύσαμε κι εμείς στη Γάτα, γιατί το βρήκαμε άκρως ενδιαφέρον. Τι λέει με λίγα λόγια; Ότι βρέθηκε τεράστιος πλούτος κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Λιβύης που είναι πλάι στην ΑΟΖ την Ελληνική κι αυτό δίνει μεγάλες πιθανότητες (50%) αντίστοιχος πλούτος να υπάρχει και στη δική μας ΑΟΖ. Κι αν όντως είναι έτσι, αυτό σημαίνει γύρω στα 600 δισ. δολάρια αξία, λένε οι ειδικοί:

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, σε περίπτωση ανακαλύψεων κοιτασμάτων πετρελαίου αντί φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι πόροι των κοιτασμάτων αυτών θα μπορούσαν με 50% πιθανότητα να ξεπεράσουν τα 10 δισ. βαρέλια που αντιστοιχούν σε μία ακαθάριστη αξία υδρογονανθράκων 600 δισ. δολαρίων!

Όχι! λένε τα Ελληνικά Ηoaxes – Διαδικτυακή απάτη

“Αρχικά, προσπαθήσαμε να βρούμε το άρθρο της RealNews στο οποίο παρέπεμπαν οι παραπάνω ιστοσελίδες, ωστόσο το άρθρο δε βρέθηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας, συνεπώς το αναζητήσαμε και το βρήκαμε στην έντυπη έκδοση. Παρακάτω λοιπόν παραθέτουμε τις εικόνες από το άρθρο της κυριακάτικης RealNews”, σχολιάζουν τα αστυνομικά διαδικτυακά σαΐνια, που δεν έχουν καταλάβει πως δουλεύει η δεοντολογία στη δημοσιογραφία, παρότι το άρθρο επιμελείται επαγγελματίας δημοσιογράφος, ο Δημήτρης Αλικάκος, που στη σελίδα του στο facebook δηλώνει πρώην:

  • Former Αρχισυντάκτης at ΕΡΤ Α.Ε.
    Former Ρεπόρτερ at Skai TV
    Former Ρεπόρτερ at Alpha TV
  • Former Journalist at Εφημερίδα Επενδυτής

και νυν: Δημοσιογραφική Επιμέλεια at Ελληνικά hoaxes. Πρώτα βγαίνει το έντυπο και μετά στο διαδίκτυο, λίγη υπομονή και θα βρίσκατε το pdf όπως εμείς. Οι άλλοι δημοσιογράφοι “δανείζονται” από το έντυπο ρεπορτάζ και ξαναγράφουν, αναφέροντας την πηγή της έντυπης έκδοσης.

Και ποιο “ψεύδος” ισχυρίζονται ότι ο επί ετών δημοσιογράφος Χατζηνικολάου ισχυρίστηκε; Στην ουσία κανένα, αφού απλά ερμηνεύουν το άρθρο και λένε τα ίδια με άλλα λόγια: ότι πρόκειται για υποθέσεις ειδικών, ωστόσο, βάσει μελέτης. Και γράφουν:

Τα δημοσιεύματα έχουν τρία βασικά προβλήματα. Αφενός η έρευνα στην οποία αναφέρονται δεν βρέθηκε πουθενά. Μετά από ενδελεχή αναζήτηση βρέθηκε μια ομιλία-παρουσίαση από αντιπρόσωπο της Spectrum η οποία έφερε το όνομα «“A Sight for Zohr Eyes” The Search for the Next North African Super-giant» η οποία σύμφωνα με το άρθρο της RealNews είναι μελέτη. Επίσης στο άρθρο της RealNews το κομμάτι «North African» κόπηκε από το τίτλο της παρουσίασης. Η εν λόγω ομιλία δεν αποτελεί επιστημονική μελέτη αλλά απλή παρουσίαση ευρημάτων και δεν έγινε «πρόσφατα» αλλά πριν 5 μήνες. (12/12/2016) [Πηγή 1][Πηγή 2]

Αφού παραθέτουν ένα βίντεο κι ένα λινκ που παρουσιάζεται η μελέτη, ψάχνουν ακόμα τη μελέτη και κολλάνε στη λέξη “πρόσφατα”, που η real αναφέρει 3 μήνες ενώ είναι 5 μήνες. Εδώ ανανεώνεται το σταυροκόπημα…

Μάλλον πρόκειται για παρεξήγηση. Επειδή έχουν μπλογκ και σελίδα στο φέις που αναφέρει ότι Σκοπός της σελίδας είναι η απομυθοποίηση και το ξεσκέπασμα, για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, νομίζουν ότι ό,τι αυτό τους δίνει το δικαίωμα να κρίνουν τους πάντες και τα πάντα. Μάλιστα και στο team υπάρχει και επαγγελματίας δημοσιογράφος, σπάνιο για “ερασιτεχνικό” μπλογκ. Πολύ θα ήθελα κι εγώ μερικούς να μου καλύπτουν αμισθί μερικά θέματα, αλλά… δεν βρίσκω στο τσάμπα!

Πρόκειται, λοιπόν, για μεγάλη παρεξήγηση, γιατί όπως έχω ξαναπεί, όλα πλέον μέσω ίντερνετ γίνονται. Οπότε αν οι γιατροί αποφασίσουν να κάνουν συνέδριο για ομοιoπαθητική αυτό δεν σημαίνει ότι τους δίνει το δικαίωμα να το σχολιάζουν και να το θεωρούν “internet hoax”, επειδή ανακοινώνεται στο διαδίκτυο και επειδή οι ίδιοι έχουν άποψη κατά της ομοιοπαθητικής. Αν τα ΜΜΕ δημοσιεύουν μελέτες επιστημόνων π.χ. όπως κατά του φοινικέλαιου ή της ακτινοβολίας κινητών κ.λ.π. στις ηλεκτρονικές εκδόσεις τους, αυτό δεν τους δίνει το δικαίωμα να το κατατάσσουν στα “internet hoaxes”.

Άρα, κάτι πρέπει να γίνει. Ή θα πρέπει να περιοριστούν στις αληθινές απάτες του διαδικτύου και τα clickbaits ή θα πρέπει να αλλάξουν το “about us” του ιστολογίου και της σελίδας τους.

Επίσης το να σχολιάζεις με ξεχωριστό άρθρο το επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στη σελίδα του Σάκη Αρναούτογλου μετά το ποστ του με τα χημικά νέφη και να το παρουσιάζεις όπως σε βολεύει, πάλι δεν είναι απάτη του διαδικτύου, αλλά άποψη, κακή και στρεβλή: Αλίμονο σε όποιον πιάσει στην πένα της κυρίας Μυράτ και το γνωρίζουμε καλά. Οι αρθρογράφοι στα ellinika hoaxes, δεν έχουν γλιτώσει από τις συκοφαντίες της, γιατί απλά καταρρίπτουμε τις ανόητες αποδείξεις της θεωρίας των αεροψεκασμών και του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Εμ πες το ντε! Γι’ αυτό γίνονται όλα, γι’ αυτά τα δυο πολύ ισχυρά κινήματα. Τώρα, τι ζόρι τραβάτε να “καταρρίψετε” τον κο Χατζηνικολάου και να μην θέλετε -όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης- να νομίζουμε ότι η Ελλάδα έχει τελικά λιγότερα πετρέλαια απ’ ό,τι κάποιοι ισχυρίζονται εδώ και χρόνια, αυτό είναι άλλο θέμα. Μήπως κάνετε clickbaiting? Πάντως τα σχόλια των αναγνωστών σας όχι και τόσο θετικά για τα πετρέλαια. Πλην της γνωστής τρολιάς που διακατέχει τους οπαδούς σας, κάποιοι σχολίασαν το άρθρο ως ελλιπές και παραπλανητικό.

Μήπως τελικά να αλλάξουμε ρόλους και να γίνετε ελεύθεροι μπλόγκερς στα θέματα επιλογής σας και να αναλάβω εγώ τις απάτες του διαδικτύου; Γιατί αν θέλετε, θα ξεκινήσω από σας: Το “Σκοπός της σελίδας είναι η απομυθοποίηση και το ξεσκέπασμα, για τις απάτες και τα ψέματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο”, μόλις καταρρίφθηκε ότι δεν είναι έτσι, αλλά αλλιώς…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη