Τα ψάρια του Αιγαίου σε ποιον θα ανήκουν στο “βιώσιμο” μέλλον;

Τ

Σήμερα ψηφίζεται νομοσχέδιο στη Βουλή σχετικά με την Αλιεία και ο λαός έχει μαύρα μεσάνυχτα

Σ’ αυτό, μπήκαν “σφήνα” και 5 τροπολογίες προκειμένου να γίνει η “αξιολόγηση”, οι λεγόμενες και «ουρές» των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης με στόχο να προλάβει η κυβέρνηση την προθεσμία για το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Για αδιανόητη και απαράδεκτη διαδικασία, κάνουν λόγο τα κόμματα της αντιπολίτευσης (το ίδιο τονίζουν και σχεδόν όλα τα ΜΜΕ) και ζητούν να έρθουν ως ξεχωριστό νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τη Δευτέρα. Να υπενθυμίζουμε ότι την ίδια τακτική “σφηνών” ακολουθούσαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που τώρα είναι αντιπολίτευση, με τον Τσίπρα -τότε- να καταγγέλλει τις “αδιανόητες και απαράδεκτες διαδικασίες”.

Τα μέτρα αφορούν:

  • Στον μηχανισμό αφορολόγητου
  • Στις συλλογικές συμβάσεις
  • Στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς
  • Στο συνταξιοδοτικό
  • Στα οικονομικά και τα δάνεια των κομμάτων, και,
  • Στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Ωστόσο ενώ όλοι εστιάζουν στα μέτρα – σφήνα, εμείς από χτες ψάχνουμε επί ματαίω να βρούμε τι λέει το νομοσχέδιο για την Αλιεία, το οποίο είναι… και το κυρίως πιάτο!

Δεν βρήκαμε τίποτα στο διαδίκτυο, αφού όλοι ασχολούνται με τα έκτακτα ορντέβρ. Τηλεφωνήσαμε στο υπ. Ανάπτυξης κ Τροφίμων, αφού στον επίσημο ιστότοπο τους δεν βρήκαμε κάτι (εκτός αν είναι καλά καταχωνιασμένο) και ο νεαρός που απάντησε, από το “πως μπορώ να σας εξυπηρετήσω” πέρασε -κλασικά- στο “δεν το γνωρίζω”. Πάρτε στο τμήμα Αλιείας. Ωστόσο τα τηλέφωνα αυτά ΔΕΝ απαντούν!

Το μοναδικό και άκρως ανησυχητικό δημοσίευμα που βρήκαμε ήταν ένα Δελτίο Τύπου του περασμένου Μαρτίου, όπου η αλιεία, ξεκάθαρα, δέχεται όλες τις επιπτώσεις της Ατζέντας 21:

Νέο νομοσχέδιο για την αλιεία με έμφαση στον
επανακαθορισμό της επαγγελματικότητας των αλιέων
και της ερασιτεχνικής αλιείας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νέο νομοσχέδιο για την αλιεία με έμφαση στον
επανακαθορισμό της επαγγελματικότητας των αλιέων
και της ερασιτεχνικής αλιείας

Στη Διάσκεψη για τη Βιώσιμη Αλιεία στη Μεσόγειο, που πραγματοποιείται στη Βαλέτα της Μάλτας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, σε παρέμβασή του ανέφερε ότι προετοιμάζει νομοσχέδια για την αλιεία, με ιδιαίτερη έμφαση στον έλεγχο της αλιείας, στον επανακαθορισμό της επαγγελματικότητας των αλιέων και της ερασιτεχνικής αλιείας.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η αλιεία αποτελεί πλουτοπαραγωγικό παράγοντα για τις χώρες της Μεσογείου, και ιδιαίτερα για τη χώρα μας, συνδετικό κοινωνικό κρίκο και μέρος της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών.

Ανέφερε τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε για μπορέσουμε να πετύχουμε μια βιώσιμη αλιεία στη Μεσόγειο, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα προβλήματα που προκαλούν οι Λεσσεψιανοί Μετανάστες, και πως θα πρέπει τόσο τα Μεσογειακά Κράτη και οι Τρίτες Χώρες, όσο και οι διεθνείς Οργανισμοί, να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να μετριαστούν οι συνέπειες από την εξάπλωσή τους.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση του κ. Αποστόλου:

«Η Αλιεία αποτελούσε ανέκαθεν έναν πλουτοπαραγωγικό παράγοντα, ιδιαίτερα για τις παράκτιες χώρες της Μεσογείου, αποτελώντας πυλώνα ανάπτυξης για την οικονομία των Μεσογειακών χωρών, συνδετικό κοινωνικό κρίκο και μέρος της πολιτιστικής και πολιτισμικής κληρονομιάς των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών.

Η κακή διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων των τελευταίων δεκαετιών, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, αλλά και άλλους ανθρωπογενείς παράγοντες, όπως η θαλάσσια ρύπανση, η βιοσυσσώρευση και η οξίνιση των υδάτων, συντέλεσαν στην υποβάθμιση τόσο της βιοποικιλότητας των θαλασσών μας, όσο και στην δραστική μείωση των ιχθυοαποθεμάτων.

Πολλά από τα Μεσογειακά είδη υπεραλιεύονται, καθώς όπως δείχνουν τα επιστημονικά δεδομένα οι δείκτες Μέγιστης Βιώσιμης Απόδοσης (MSY) δεν έχουν επιτευχθεί για τα περισσότερα είδη.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, προκύπτει μια αδήριτη ανάγκη να δράσουμε, για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την βιωσιμότητα τόσο των ιχθυοαποθεμάτων όσο και των ευαίσθητων ενδιαιτημάτων. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι και οι επερχόμενες γενεές, θα συνεχίσουν να ζουν από την αλιεία και για αυτό , να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την μικρή παράκτια αλιεία, να εξαλείψουμε την Παράνομη και Λαθραία Αλιεία και να προστατεύσουμε τα ευαίσθητα ενδιαιτήματα.

Πρέπει να επενδύσουμε περεταίρω στην έρευνα και την καινοτομία, στις καλές πρακτικές και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με γνώμονα πάντα την αειφόρο διαχείριση των υδρόβιων βιολογικών πόρων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί εφεξής για την μελέτη των επιπτώσεων και τη μείωση αυτών, των εισβολικών ειδών όπως οι Λεσσεψιανοί μετανάστες, οι οποίοι εισβάλουν με ταχύτατους ρυθμούς στη Μεσόγειο, είναι άκρως προσαρμοστικοί και εκτοπίζουν τα αυτόχθονα είδη. Αυτή τη στιγμή πάνω από 1000 ετερόχθονα είδη βρίσκονται στη Μεσόγειο, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, πάνω από τα μισά ψάρια που ζουν σε ρηχά νερά, έως 50 μέτρα βάθος, είναι Λεσσεψιανά είδη.

Στην Ελλάδα μέχρι πρότινος το Αιγαίο πέλαγος λειτουργούσε ως φυσικό εμπόδιο για εξάπλωση των εν λόγω ειδών, αλλά με την αύξηση της θερμοκρασίας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, ήδη παρατηρούμε την ταχεία εξάπλωση Λεσσεψιανών μεταναστών, όπως το λεοντόψαρο και ο λαγοκέφαλος.

Τα είδη αυτά έχουν ήδη προσαρμοστεί στα νέα ενδιαιτήματα και προκαλούν ζημιές τόσο μακροπρόθεσμες, με την διατάραξη της οικολογίας των περιοχών αυτών, όσο και βραχυπρόθεσμες, με την καταστροφή των αλιευτικών εργαλείων και ιδιαίτερα αυτών της μικρής παράκτιας αλιείας. Ενός κλάδου ο οποίος είναι κοινά αποδεκτό ότι συμβάλλει στην βιώσιμη διαχείριση των ιχθυοαποθεμάτων.

Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO), με τη Γενική Γραμματεία για την Αλιεία στη Μεσόγειο (GFCM), όσο και η κάθε Μεσογειακή χώρα, να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων για μια βιώσιμη και αειφόρο αλιεία.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτή την πρωτοβουλία του Επιτρόπου κ. Βέλλα, και ευελπιστώ ότι μετά το τέλος της διάσκεψης, θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα, προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης και αειφόρου αλιείας, στα πλαίσια της Γαλάζιας Ανάπτυξης.»

foto typos300317 1

foto typos300317 2

Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO), με τη Γενική Γραμματεία για την Αλιεία στη Μεσόγειο (GFCM), όσο και η κάθε Μεσογειακή χώρα, να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων για μια βιώσιμη και αειφόρο αλιεία.
Προχωράμε στην έρευνα: Στις 15/1/2013, υπήρξε επερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Μάνου Κόνσολα σχετικά με αλιεία και εμπορία τόνου στην Ελλάδα, που συμβάλλει αποφασιστικά στον τομέα της αύξησης των εξαγωγών, ιδιαίτερα προς την Ιαπωνία.
Ερώτηση του Μάνου Κόνσολα στη Βουλή για την άρση περιορισμών στην Αλιεία και Εμπορία Τόνου
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι μέχρι το 1998, η αλιεία και εμπορία τόνου στην Ελλάδα, συντελούσε αποφασιστικά στον τομέα της αύξησης των εξαγωγών, ιδιαίτερα προς την Ιαπωνία.
Μέχρι το 1998 η Ελλάδα ήταν η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη σε εξαγωγές τόνου και τα έσοδά της, μόνο για τις εξαγωγές προς την Ιαπωνία, ξεπερνούσαν τα 10 εκατομμύρια δολάρια, σε ετήσια βάση.
Το 1998, όμως, η Διεθνής Επιτροπή για τη διατήρηση του τόνου του Ατλαντικού, επέβαλε περιοριστικούς όρους στην αλιεία και εμπορία του τόνου στη Μεσόγειο, για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη διάσκεψη που συγκλήθηκε στο Βίγκο της Ισπανίας, και στην οποία η Ελλάδα δεν μετείχε, τέθηκε χαμηλό όριο ποσόστωσης για την αλιεία του τόνου στην Ελλάδα, μόλις 1.77%, την στιγμή που στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν μεγάλες ποσότητες τόνου, οι οποίες πλέον δεν μπορούν να αλιευθούν.
Πέρα από το πλήγμα που υπέστησαν οι ελληνικές εξαγωγές τόνου, συρρικνώθηκε και ο αριθμός των μικρών αλιευτικών σκαφών που ασχολούνταν με το συγκεκριμένο είδος αλιείας.
Ο κ. Κόνσολας ζητά, μαζί με τους άλλους βουλευτές, την ανάληψη πρωτοβουλιών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να αρθούν οι περιορισμοί στην αλιεία και εμπορία τόνου στην Ελλάδα, που επιβλήθηκαν αυθαίρετα και λανθασμένα.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων  κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη
ΘΕΜΑ: Αλιεία και εμπορία τόνου στην Ελλάδα
Κύριε Υπουργέ,
Ο τόνος είναι ένα είδος ψαριού που αλιεύεται σε όλο το πλανήτη και ιδιαίτερα στη Μεσόγειο. Μέχρι το 1974 ο τόνος δεν αλιευόταν στα Ελληνικά ύδατα, διότι δεν προτιμάτο από το ελληνικό καταναλωτικό κοινό. Από το 1974 και μετά ξεκίνησαν δειλά οι ελληνικές εξαγωγές τόνου, καθώς παρατηρήθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από χώρες του εξωτερικού (κυρίως Ιαπωνία).
Καθώς η Ιαπωνία αποτελεί χώρα εκτός ΕΕ, όλες οι εμπορευόμενες ποσότητες τόνου ελέγχονται από το τελωνείο. Όπως είναι λογικό, το τελωνείο, ως δημόσια υπηρεσία, διαθέτει όλα τα στοιχεία των διακινούμενων ποσοτήτων τόνου. Επιπλέον, είναι γνωστό πως όλες οι εξαγωγικές εταιρείες είναι υποχρεωμένες κατά το τέλος κάθε έτους να ενημερώνουν το Υπουργείο Γεωργίας για την εξαγωγική τους δραστηριότητα. Συνεπώς, η Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Γεωργίας έχει πλήρη ενημέρωση για την πρόοδο και ανάπτυξη των Ελληνικών εξαγωγών τόνου. Τα συγκεκριμένα στοιχεία κατέτασσαν την Ελλάδα στη δεύτερη, μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα της Ευρώπης σε τόνο μέχρι το 1998. Tα έσοδα της Ελλάδας από τις εξαγωγές τόνου στην Ιαπωνία το 1997 ξεπερνούσαν τα 10.000.000 $ (σύμφωνα με την Ιαπωνική στατιστική υπηρεσία).
Το Νοέμβριο του 1998 στο Vigo της Ισπανίας  η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού (ICCAT) αποφάσισε να επιβάλει ποσοστώσεις στην αλιεία και εμπορία του τόνου για τα κράτη- μέλη της ΕΕ. Οι εν λόγω ποσοστώσεις αφορούσαν 26.000 τόνους αλιευμάτων στη Μεσόγειο. Στην συγκεκριμένη σύσκεψη της ICCAT η Ελλάδα δεν παρευρέθη ως χώρα παρόλο που προσκλήθηκε. Άμεση συνέπεια της απουσίας της Ελλάδας από τη σύσκεψη ήταν η απόδοση του πενιχρού 1,77%, ενώ δικαιωματικά της ανήκε τουλάχιστον το 25% (σύμφωνα πάντα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία εξαγωγών). Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές θάλασσες διαθέτουν μεγάλες ποσότητες τόνου, οι οποίες δεν μπορούν να αλιευθούν. Ο αριθμός των ελληνικών μικροκάϊκων συρρικνώθηκε από 500 σε 20. Ενδεικτικά, παρατίθεται ο κάτωθι πίνακας με την πορεία των εξαγωγών τόνου στην Ιαπωνία κατά το διάστημα 1995-1999.
ΕΤΟΣ                 1995           1996          1997            1998          1999   
Ποσότητα (Kg)  388.352      396.056     508.781      293.989     245.730 
Πιστεύεται πως απεδόθη το συγκεκριμένο εξευτελιστικό ποσοστό στην Ελλάδα διότι δεν ήταν παρούσα στη σύσκεψη και, επίσης, αποτελούσε ισχυρό ανταγωνιστή των άλλων εξαγωγικών χωρών.
Εκτιμάται πως η οικονομική ζημία που υπέστη η χώρα μας με αυτή την απόφαση αγγίζει τα 25.000.000 $ το χρόνο βάσει στοιχείων της Ιαπωνίας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κύριος Υπουργός:
Σε ποιές ενέργειες προτίθεται να προβεί το υπουργείο προκειμένου να δοθεί τέλος στην άνιση μεταχείριση των ελλήνων αλιέων τόνου εκ μέρους της  ICCAT και να αυξηθεί το ποσοστό.
Άμεση συνέπεια της απουσίας της Ελλάδας από τη σύσκεψη ήταν η απόδοση του πενιχρού 1,77%, ενώ δικαιωματικά της ανήκε τουλάχιστον το 25% (σύμφωνα πάντα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία εξαγωγών). Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές θάλασσες διαθέτουν μεγάλες ποσότητες τόνου, οι οποίες δεν μπορούν να αλιευθούν. Ο αριθμός των ελληνικών μικροκάϊκων συρρικνώθηκε από 500 σε 20. Ενδεικτικά, παρατίθεται ο κάτωθι πίνακας με την πορεία των εξαγωγών τόνου στην Ιαπωνία κατά το διάστημα 1995-1999.
Συνεχίζουμε την έρευνα: Στις 15/5/2017 διατάχθηκε διακοπή της αλιείας τόνου λόγω εξάντλησης εθνικής ποσοσόστωσης: ΘΕΜΑ: Διακοπή Αλιείας Τόννου (BFT) λόγω εξάντλησης Εθνικής Ποσόστωσης.

“Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του”

Το παλαιό και γελοίο αυτό αναρχικό σύνθημα, είχε επαναφέρει στη δημοσιότητα ο “πεφωτισμένος” Γ. Νταλάρας το 2011 μιλώντας στην Τουρκική εφημερίδα Hurriyet, στην οποία είχε παραχωρήσει συνέντευξη, με αφορμή την επίσκεψή του για συναυλία στην Κωνσταντινούπολη. «Οι άνθρωποι γεννιούνται για να ζήσουν μαζί. Ζούμε δίπλα-δίπλα χιλιάδες χρόνια. Αν πετάξουμε λίγο πιο ψηλά, δεν θα δούμε τις γραμμές στο χάρτη» είπε χαρακτηριστικά ο δημοφιλής καλλιτέχνης.

Και συνέχισε, λέγοντας: «Οι χάρτες τυπώνονται και τα σύνορα τα καθορίζουν οι μαθηματικοί και οι τοπογράφοι. Ο Θεός δεν έχει τυπογραφείο. Για το Αιγαίο άλλοι λένε πως ανήκει στους Τούρκους, άλλοι στους Έλληνες, στην πραγματικότητα όμως το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια».

Ο τραγουδιστής αναφέρθηκε και στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν προβλήματα που προέρχονται από τρεις μεριές, την Τουρκία, την Αγγλία και την Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το ποια είναι η πηγή του πόνου στην Κύπρο, ο Γιώργος Νταλάρας σχολίασε ότι ευθύνονται οι εθνικιστές και όσοι φανατίζονται με τη θρησκεία, ενώ, αναφερόμενος στην πολιτική, επισήμανε ότι δεν είναι μια πιστή σύζυγος, αλλά μια βρώμικη γυναίκα.

Σήμερα, με όλες αυτές τις “βρόμικες πολιτικές”, αυτοί που κερδίζουν από τα ψάρια του Αιγαίου, είναι… οι Τούρκοι!

Τα «κόλπα» των Τούρκων στους Έλληνες ψαράδες

Σάββατο, 03 Ιουνίου 2017, CNN.gr

Στον αθέμιτο ανταγωνισμό καταφεύγουν οι Τούρκοι αλιείς έναντι των Ελλήνων ψαράδων όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα Italia Oggi.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ο αθέμιτος ανταγωνισμός των Τούρκων ψαράδων εντάθηκε μετά τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι τουρίστες άρχισαν να εγκαταλείπουν την Τουρκία μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το γεγονός οδήγησε επίσης σε μια υποτίμηση του νομίσματος, της λίρας. Από τότε, οι Τούρκοι αλιείς άρχισαν να εξάγουν τα εμπορεύματά τους σε χαμηλότερη τιμή από τους Έλληνες. 

Η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής εξάγει το 85% της παραγωγής της. Κάθε εβδομάδα, 2.000 τόνοι τσιπούρες και λαβράκια εξάγονται σε περισσότερες από 30 χώρες. Αλλά τώρα οι Έλληνες ανησυχούν ότι οι Τούρκοι ψαράδες θα καταλάβουν το μερίδιο τους από την αγορά.

Η Τουρκία κατανάλωνε το 90% της δικής της παραγωγής χάρη στην τουριστική βιομηχανία. Η υποτίμηση της λίρας έχει επίσης οδηγήσει σε πτώση των τιμών. Αλλά η μείωση των τουριστικών αφίξεων σημαίνει ότι πλέον εξάγει περισσότερα.

Επιπλέον, το τουρκικό κράτος χρηματοδοτεί τις αεροπορικές μεταφορές για εξαγωγές ψαριών, οι οποίες απαγορεύονται στην Ελλάδα επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα την καταγγείλει ως παράνομη κρατική ενίσχυση. Η μεταφορά είναι μια από τις πιο ακριβές δαπάνες για τους αλιείς. Ο Θανάσης Σκορδάς, επικεφαλής των ιχθυοκαλλιεργειών, Selonda, προειδοποίησε ότι η τιμή των τουρκικών ψαριών είναι αθέμιτος ανταγωνισμός.

Οι περισσότεροι από τους Έλληνες αλιείς θα επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στον τουρισμό (για να προωθήσουν τα αλιεύματά τους) και αυτό το καλοκαίρι, η Ελλάδα περιμένει 30 εκατομμύρια επισκέπτες, αριθμός ρεκόρ από το 2004, όταν οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.

Όντως η πολιτική είναι βρόμικη γιατί μέχρι τώρα ασχολούνται μαζί της βρόμικοι άνθρωποι. Βρόμικοι όχι μόνο γιατί δεν εξηγούν στον κόσμο τι ακριβώς είναι η Ατζέντα 21, αλλά γιατί την υπηρετούν ως πιστοί δούλοι, ενώ ένας “εθνικιστής” Ερντογάν δείχνει ότι μπορεί να κάνει αλλιώς, γιατί… θέλει αλλιώς.

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή, για τη συνταγματικότητα των διαδικασιών κι ένας Θεός ξέρει πότε και τι θα ακούσουμε για το επίμαχο νομοσχέδιο. Το Αιγαίο μπορεί να ανήκει στα ψάρια του, αλλά με την “βιώσιμη αλιεία” το πιο πιθανό είναι τα ψάρια του Αιγαίου να ανήκουν… στην Ιαπωνία! Παλιότερα εξέφρασαν αλιευτικό ενδιαφέρον μεγάλες εταιρίες της χώρας τους.

Το Κίνημα Επιβιώνουμε καταγγέλλει όλη αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά εκ μέρους όλων των πολιτικών κομμάτων -από το αριστερό ΚΚΕ ως την “εθνικιστική” Χρυσή Αυγή- τα οποία τεχνηέντως δεν ενημερώνουν τους πολίτες σχετικά με την Ατζέντα 21 και τη “Βιώσιμη Ανάπτυξη” ώστε να περνούν στα μαύρα σκοτάδια νομοσχέδια σε βάρος της Ελληνικής οικονομίας και Ανάπτυξης της χώρας. Το… ψάρι, βρομάει από το κεφάλι!

Κίνημα Επιβιώνουμε

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη