Διακόπτες στο Wi-Fi σε φινλανδικό σχολείο για μείωση της ασύρματης ακτινοβολίας στα παιδιά

Δ

Διακόπτες Wi-Fi – OFF εγκαθίστανται σε φινλανδικό σχολείο για να μειώσουν την έκθεση της ασύρματης ακτινοβολίας στα παιδιά

Οι γονείς των δημοτικών σχολείων πολέμησαν ενάντια της εγκατάστασης ασύρματων συσκευών εξαιτίας ερευνητικών στοιχείων για κινδύνους για την υγεία.

Στο δημοτικό σχολείο Fiskars, που βρίσκεται στο Raasepori στη Νότια Φινλανδία, οι γονείς έχουν αγωνιστεί εδώ και καιρό ενάντια στην εκμάθηση με Ipad και το Wifi. Δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την εγκατάσταση των Wifi hot spots, αλλά ο αγώνας τους κατέληξε σε συμβιβασμό: σε κάθε αίθουσα της τάξης υπάρχει ένας διακόπτης που μπορεί να απενεργοποιήσει την ακτινοβολία που εκπέμπει το hot spot.

Οι περισσότεροι γονείς και δάσκαλοι της σχολής του Fiskars αντιτάχθηκαν στο σχέδιο της διοίκησης της πόλης Raasepori να χρησιμοποιούνται τα tablets και το ασύρματο δίκτυο με μικροκύματα στο σχολείο. Η κριτική στάση τους βασιζόταν στις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, τους τεκμηριωμένους κινδύνους για την υγεία, την παιδαγωγική, τους περιορισμούς των tablets ως υπολογιστές και την επιθυμία να διατηρηθεί λογική η ώρα χρήσης τους από τα παιδικά.

Την άνοιξη του 2016, συλλέχθηκαν ονόματα σε μια αναφορά που απαιτούσε την αναβολή του προγράμματος του σχολικού Wifi και των tablets. Η αναφορά υπογράφηκε από γονείς των οποίων τα παιδιά βρίσκονται ήδη στο σχολείο του Fiskars ή θα είναι στο εγγύς μέλλον.

Δεδομένου ότι η πολιτεία δεν συμφωνούσε απόλυτα με το αίτημα των γονέων και των εκπαιδευτικών, πρότειναν συμβιβασμό: να εγκαταστήσουν διακόπτες στα σημεία του Wifi, έτσι ώστε να μην υπάρχει ακτινοβολία όταν τα tablets δεν ήταν σε χρήση.

Οι αξιωματούχοι της πόλης δήλωσαν αρχικά ότι η εγκατάσταση των διακοπτών είναι τεχνικά αδύνατη, αλλά τον Δεκέμβριο του 2016 εγκαταστάθηκαν διακόπτες σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας.

Πριν εγκατασταθούν οι διακόπτες, το ασύρματο δίκτυο μικροκυμάτων ήταν 24 ώρες το 24ωρο, όπως και σε πολλά άλλα σχολεία σε πολλές χώρες. Τώρα, το Wifi Hotspot είναι γενικά απενεργοποιημένο. Ο δάσκαλος το ενεργοποιεί μόνο όταν χρησιμοποιούνται τα tablets και απαιτείται σύνδεση στο Internet.

Οι διακόπτες τίθενται σε χρονοδιακόπτη ο οποίος τα απενεργοποιεί αυτόματα μετά από 30 ή 60 λεπτά, έτσι ώστε να μην μπορεί να λειτουργεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι δάσκαλοι έχουν ικανοποιηθεί με τους νέους διακόπτες και βρίσκουν την εγκατάσταση τους λογική, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη ότι στις πρώτες τάξεις τα tablets σπάνια χρησιμοποιούνται.

Η διοίκηση της πόλης δεν υποστήριξε οικονομικά το έργο, αλλά μετά από μακρές διαπραγματεύσεις έδωσε άδεια για την εγκατάσταση των διακοπτών από έναν επαγγελματία ηλεκτρολόγο και χρηματοδοτήθηκε από μια τοπική ένωση παιδικής μέριμνας.

Πηγές που χρησιμοποίησαν οι γονείς

The resolution 1815 of the Parliamentary Assembly of the European Council adopted in 2011 ”The potential dangers of electromagnetic fields and their effect on the environment”   states: ”The Assembly recommends that the member states of the Council of Europe … for children in general, and particularly in schools and classrooms, give preference to wired Internet connections, and strictly regulate the use of mobile phones by schoolchildren on school premises;” http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-DocDetails-EN.asp?FileID=17994&lang=EN

The International EMF Scientist Appeal signed by 224 scientist from 41 nations. All of these researchers have published peer-reviewed papers on the biological or health effects of non-ionizing radiation. According to the appeal these effects include “increased cancer risk, cellular stress, increase in harmful free radicals, genetic damages, structural and functional changes of the reproductive system, learning and memory deficits, neurological disorders, and negative impacts on general well-being in human” https://www.emfscientist.org/index

Δείτε αυτά τα άλλα βίντεο από γονείς σε όλο τον κόσμο που παλεύουν για την εξάλειψη και τη μείωση της ασύρματης έκθεσης σε παιδιά στα σχολεία.

Στην Ελλάδα, που ευτυχώς δεν έχει μπει υποχρεωτικά το wifi στα σχολεία και οι γονείς δεν είναι αναγκασμένοι να δίνουν τέτοιες μάχες, το αφήνουν από μόνοι τους να λειτουργεί συνέχεια στο σπίτι και μάλιστα κοιμάται όλη η οικογένεια μ’ αυτό ανοικτό και με πόσα ακόμα από τα γύρω διαμερίσματα.

Δεν είναι κρίμα για τα παιδιά;

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη