H Nestlé αντιμέτωπη με αγωγή για πώληση κοινού πηγαδίσιου νερού ως “πηγής”

H

Μια ομάδα ενδιαφερόμενων πολιτών κατέθεσε μια συλλογική αγωγή 325 σελίδων  κατά της Nestlé Waters North America, την εταιρεία που κατέχει την Poland Spring, υποστηρίζοντας ότι η επιχείρηση από καιρό εξαπατά τους πελάτες της με εσφαλμένη επισήμανση κοινών υπόγειων υδάτων ως «νερό πηγής», ανέφερε το Courthouse News

Η αγωγή κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Κοννέκτικατ την Τρίτη, κατηγορώντας τη Nestlé Waters North America Inc. για μια “κολοσσιαία απάτη που διαπράττεται εναντίον Αμερικανών καταναλωτών”.

Η αστική αγωγή προήλθε από 11 άτομα που ζητούν ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων, αμφισβητώντας εάν οι πηγές του νερού Poland Spring ικανοποιούν τον ορισμό της “πηγής” από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) .

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι τα πηγάδια σε Πολωνίας, Maine, Hollis, Fryeburg, Δανία, Dallas Plantation, Pierce Pond Township και Kingfield δεν έχουν ποτέ αποδειχθεί επιστημονικά ότι συνδέονται με μια πηγή και αντλούν επιφανειακά ύδατα, τα οποία δεν μπορεί να χαρακτηριστούν ως νερό πηγής.

Η αγωγή υποστηρίζει περαιτέρω ότι η Poland Spring έχει “πολιτικά συμβιβάσει” τις κρατικές ρυθμιστικές αρχές και διασυνδέει τα συμφέροντά της με εκείνα της κρατικής κυβέρνησης. “Αντί να συλλέγονται από παρθένες ορεινές ή δασικές πηγές όπως απεικονίζουν οι εικόνες στις ετικέτες αυτές, τα προϊόντα της Poland Spring Water περιέχουν όλα τα συνηθισμένα υπόγεια ύδατα που ο εναγόμενος συλλέγει από πηγάδια που ανοίγονται σε κορεσμένες πεδιάδες ή κοιλάδες όπου το επιτραπέζιο νερό βρίσκεται σε λίγα πόδια κάτω από την επιφάνεια της γης”, ισχυρίζεται η αγωγή.

Επιπλέον, η ομάδα ισχυρίζεται ότι η πραγματική πηγή  αποξηράνθηκε πριν από πενήντα χρόνια προσθέτοντας ότι η πηγή που η Poland Spring παίρνει το νερό είναι από «χώρους κοντά σε απορρίμματα και απορρίμματα σκουπιδιών».

Σε απάντηση, ένας εκπρόσωπος της Nestlé Waters δήλωσε ότι το νερό του πληροί όλες τις σχετικές ομοσπονδιακές και κρατικές ρυθμίσεις για την ταξινόμηση και τη συλλογή των πηγαίων νερών και ότι η αγωγή είναι “μια προφανής απόπειρα χειραγώγησης του νομικού συστήματος για προσωπικό κέρδος”.

“Οι ισχυρισμοί που έγιναν στην αγωγή δεν έχουν αξία”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Nestlé Waters. “Το Poland Spring είναι 100 τοις εκατό νερό πηγής.”

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Nestlé Waters αντιμετώπισε κατηγορίες από πελάτες που πωλούν ψευδή νερά πηγής. Το 2003, η εταιρεία  διευθέτησε μια αγωγή κατηγορίας η οποία ισχυριζόταν ότι το νερό Poland Spring δεν προέρχεται από πηγή, συμφωνώντας να πληρώσει 10 εκατομμύρια δολάρια σε εκπτώσεις για τους καταναλωτές και φιλανθρωπικές εισφορές.

Το 2007, η Aquafina, μια αγωνιστική της Poland Spring που διέθετε η Pepsi Co, παραδέχτηκε ότι το δικό της εμφιαλωμένο νερό δεν ήταν εξαγνισμένο νερό ή νερό πηγής, αλλά απλά καθαρό παλιό νερό βρύσης.

Μια ομάδα που ονομάζεται Corporate Accountability International πιέζει τους πωλητές εμφιαλωμένου νερού να σταματήσουν τις παραπλανητικές τους πρακτικές μάρκετινγκ εδώ και χρόνια. Η ομάδα διεξάγει την εκστρατεία “Think Outside the Bottle” η οποία “προωθεί, προστατεύει και διασφαλίζει τη δημόσια χρηματοδότηση των δημόσιων συστημάτων ύδρευσης και προκαλεί την παραπλανητική εμπορία της βιομηχανίας εμφιαλωμένου νερού”, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της stopcorporateabuse.org.

Είναι γνωστό ότι η Nestlé κάνει μεγάλες δουλειές με την εμφιάλωση νερού. Επίσης είναι γνωστή για τα μεταλλαγμένα της τα προϊόντα της.

“Το νερό δεν είναι δημόσιο αγαθό”, λέει ο CEO της εταιρείας:

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη