Συναγερμός στο πλημμυρισμένο Τέξας: Έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών

Σ
  • Συναγερμός στο Τέξας.
  • Δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν από την περιοχή όπου βρίσκεται το εργοστάσιo της Arkema στο Κρόσμπι.
  • Eκκενώνεται η περιοχή.
  • Γνώριζαν τον κίνδυνο για τις εκρήξεις και δεν έκαναν τίποτα!

Συναγερμός στο Τέξας. Δύο ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν πριν από λίγη ώρα από την περιοχή όπου βρίσκεται το εργοστάσιο χημικών της Arkema στο Κρόσμπι. Εκκενώνεται περιοχή σε ακτίνα 2,5 χιλιομέτρων ενώ δέκα άτομα έχουν ήδη διακομιστεί σε νοσοκομείο εξαιτίας των αναθυμιάσεων.

Η διοίκηση του εργοστασίου γνώριζε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να πάρουν φωτιά τα χημικά είτε να εκραγούν εξαιτίας των πλημμυρών που έχει προκαλέσει η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ. Τα χημικά δεν ψύχονταν λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης.

O γαλλικός όμιλος Arkema επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις και προειδοποίησε για τον κίνδυνο να σημειωθούν και νέες. “Θέλουμε οι κάτοικοι της περιοχής να είναι ενήμεροι ότι τα προϊόντα φυλάσσονται σε πολλούς χώρους του εργοστασίου και ότι παραμένει ο κίνδυνος για περισσότερες εκρήξεις”, αναφέρει η εταιρία σε ανακοίνωσή της. “Παρακαλούμε μην επιστρέφετε στην περιοχή εντός της ζώνης εκκένωσης μέχρι να ανακοινώσουν οι τοπικές αρχές διαχείρισης επειγουσών καταστάσεων ότι είναι ασφαλές να επιστρέψετε”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Παρά τους κινδύνους η Arkema είχε αποφασίσει να μην μετακινήσει τα χημικά πριν από την άφιξη του Χάρβεϊ, αλλά αντίθετα επέλεξε να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει 1,80 μέτρο νερό μέσα στο εργοστάσιο. Έχουμε χάσει την έκτακτη ηλεκτροδότηση και δύο πηγές επιπλέον ηλεκτροδότησης. Κατά συνέπεια δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα για την ψύξη των υλικών που βρίσκονται στο εργοστάσιο, τα οποία τώρα μπορεί να εκραγούν και να προκαλέσουν σοβαρή πυρκαγιά», είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Arkema Ρίτσαρντ Ρόου.

Ο Ρόου τόνισε ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί κάτι τέτοιο εξαιτίας του όγκου νερού που έχει πλημμυρίσει το εργοστάσιο. «Η φωτιά θα μοιάζει μάλλον με μια μεγάλη φωτιά από βενζίνη», εξήγησε ενώ πρόσθεσε ότι ο μαύρος καπνός που θα εκλυθεί θα προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, το δέρμα και τους πνεύμονες. 

Επίσης υπάρχει «μικρή πιθανότητα» το υπεροξείδιο απλώς να χυθεί στα νερά που έχουν πλημμυρίσει το εργοστάσιο χωρίς να προκληθεί έκρηξη. Σε αυτή την περίπτωση είτε θα διαλυθεί στο νερό είτε θα εξατμιστεί, σύμφωνα με τον Ρόου, ο οποίος πάντως επανέλαβε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η πυρκαγιά.

Η εταιρεία απομάκρυνε τους εναπομείναντες εργαζόμενους την Τρίτη, ενώ η κομητεία Χάρις ζήτησε την απομάκρυνση των κατοίκων σε μια ακτίνα 2,4 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο που παράγει οργανικά υπεροξείδια.

Παρά τους κινδύνους η Arkema είχε αποφασίσει να μην μετακινήσει τα χημικά πριν την άφιξη του Χάρβεϊ, αλλά αντίθετα επέλεξε να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο Ρόου δεν θέλησε να αποκαλύψει τον όγκο των χημικών που βρίσκονται στο εργοστάσιο, ούτε να προβλέψει το εύρος των ζημιών που ενδέχεται να υποστεί από μια πυρκαγιά. Ωστόσο τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα προκαλούσε «μακροπρόθεσμα πρόβλημα ούτε θα είχε επιπτώσεις».

Να σημειωθεί ότι το καθαρό χρέος της Arkema το 2012 ήταν € 1,1 εκατ. που αντιστοιχεί σε ποσοστό 50% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016 ανέβηκε στα 1,482 εκατ. και 35% αντίστοιχα.

Κατά τα άλλα, φταίει γενικώς και αορίστως “ο άνθρωπος” που καταστρέφει το περιβάλλον και δημιουργεί την κλιματική αλλαγή. Αυτός που ζει στο Τέξας και θα πάθει καρκίνο από τη μόλυνση και όχι το αφεντικό της εταιρείας που ζει στη Γαλλία…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη