Τώρα διαφημίζουν και σκανδαλώδη φαρμακευτική;

Τ

Υποτίθεται ότι αποκαλύπτουν τις απάτες του διαδικτύου. Υποτίθεται ότι αυτός είναι ο ρόλος τους. Αλλά μας έχουν μάθει πλέον να τα περιμένουμε όλα από αυτούς…

Από τους συνήθεις χαρακτηρισμούς μιας είδησης όπως “ψευδής”, “συνωμοσιολογία” ή “υπερβολή” ξαφνικά πετάνε και ένα “αλήθεια”, λες και κάποιος τους ρώτησε, ή λες και είναι το Lancet που πρέπει να εγκρίνει ή όχι ένα γιατρικό γεγονός.

Ωστόσο το… enough is enough άγγιξε τους δημοσιογράφους της Εφημερίδας Συντακτών όταν τα Ελληνικά Hoaxes βγήκαν για να προμοτάρουν στα ξεκάρφωτα νέο φάρμακο μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας. Ποιας; Της Novartis, παρακαλώ, για την οποία εκκρεμούν ένα σκασμό δικαστικές και πολύ σοβαρές έρευνες.

Σε άρθρο τους με τίτλο Εγκυρότητα γράφουν:

Η ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr, που ξεκίνησε συνεργασία με την Athens Voice, δημοσίευσε την 1η Σεπτεμβρίου «έρευνα» για την εγκυρότητα της είδησης περί «πρωτοποριακού φαρμάκου κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ».

Το δημοσίευμα μοιάζει εξαιρετικά με συγκαλυμμένη διαφήμιση του φαρμάκου της Novartis, η οποία βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση. «Πρόκειται για μια πρωτοποριακή θεραπεία», αναφέρει και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η είδηση είναι αληθινή και πως «όντως είναι μια ιστορική στιγμή για τον πόλεμο κατά του καρκίνου».

Η ουσία, βέβαια, κρύβεται στην εξής αναφορά: «Η τιμή καταλόγου είναι 475.000 δολάρια για μία εφάπαξ θεραπεία, ανακοίνωσε η εταιρεία Novartis, και σίγουρα δεν είναι φθηνή».

Η ιστοσελίδα προσπερνά την υπέρογκη αυτή τιμή με το σχόλιο «η κατασκευάστρια εταιρεία δήλωσε την Τετάρτη ότι η τιμή είναι χαμηλότερη από ό,τι αναμενόταν». Λίγη προσοχή δεν θα έβλαπτε…

Δεν μοιάζει με συγκαλυμμένη διαφήμιση του φαρμάκου της Novartis, είναι ξεκάθαρη διαφήμιση της Novartis!

Και το επιχείρημα τους, μα… και άλλα ΜΜΕ έγραψαν και ειδικά ξένα, όπως, ReutersNew York TimesThe GuardianBloomberg, ποιος σας είπε ότι κι αλλού δεν γίνεται έμμεση διαφήμιση εν είδει είδησης, όπου ουδείς γνωρίζει τι μαύρα ποσά μπαίνουν στα ταμεία κάτω από το τραπέζι; Πρώτη φορά συζητιέται κάτι τέτοιο; Δεν το έχει όλος ο κόσμος τούμπανο;

Στο κάτω κάτω, αφορά μια ιατρική είδηση και όλοι αυτοί έχουν ιατρικούς συντάκτες που είναι υποχρεωμένοι να την αναφέρουν χωρίς καμία κριτική. Την αποτελεσματικότητα ή μη ενός φαρμάκου θα την κρίνουν οι γιατροί στην πορεία, είτε αυτοί είναι συστημικοί, είτε εναλλακτικοί. Όσο για την τιμή… ε δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να πεις μισό εκατομμύρια δολάρια δεν είναι και φθηνό φάρμακο!

Τώρα, αν μια γενετικά τροποποιημένη ανοσοθεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα είναι ή όχι αποτελεσματική και τι άλλες παρενέργειες, βλάβες ή παράλληλες απώλειες έχει μια τέτοια πρακτική, αφήστε να το κρίνουν οι ειδικοί. Υπάρχουν γιατροί και μέσα ενημέρωσης που δεν χρηματίζονται και λένε όλη την αλήθεια…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη