Νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου: Όπως νιώθετε παιδιά!

Ν

«Σώσον Κύριε τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου»

Αναδημοσιεύω από το efsyn.gr:

Μια ανάσα μακριά από τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου βρίσκεται η χώρα μας, η οποία τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μια σταθερή πορεία προς την εξασφάλιση και την προστασία των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας. Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, οι συνέπειες στην προσωπική κατάσταση αλλά και οι συνέπειες στις οικογενειακές και άλλες σχέσεις του προσώπου του οποίου το φύλο επαναπροσδιορίζεται.

Σύμφωνα με το κατατεθέν νομοσχέδιο με τον τίτλο: «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου – Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού», εξασφαλίζεται μια πιο απλή διαδικασία διόρθωσης του καταχωρισμένου φύλου ενός προσώπου, ενώ αναγνωρίζεται νομικά και η ταυτότητα φύλου.

Πλέον, το πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητάς του, με τη νέα ρύθμιση να ορίζει ρητά ότι «ως ταυτότητα φύλου νοείται ο εσωτερικός και προσωπικός τρόπος με τον οποίο το ίδιο το πρόσωπο βιώνει το φύλο του, ανεξάρτητα από το φύλο που καταχωρίστηκε κατά τη γέννησή του με βάση τα βιολογικά του χαρακτηριστικά», ενώ διευκρινίζεται ότι ο παραπάνω ορισμός «περιλαμβάνει και την προσωπική αίσθηση του σώματος και άλλες κοινωνικές και εξωτερικές εκφράσεις του φύλου, οι οποίες πρέπει να αντιστοιχούν με τη βούληση του προσώπου». Παράλληλα γίνεται σαφές ότι η ταυτότητα φύλου αποτελεί ζήτημα αυτοπροσδιορισμού και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Σε περίπτωση λοιπόν ασυμφωνίας μεταξύ της ταυτότητας φύλου και του καταχωρισμένου φύλου, το πρόσωπο έχει τη δυνατότητα να ζητήσει διόρθωση, προκειμένου το δεύτερο να αντιστοιχεί στη βούληση, την προσωπική αίσθηση του σώματος και την εξωτερική του εικόνα.

Οι ανάγκες των τρανς

Η διόρθωση γίνεται με δικαστική απόφαση και δεν απαιτείται οποιαδήποτε προηγούμενη ιατρική αγωγή ή επέμβαση. Τονίζεται ότι η αλλαγή της νέας ληξιαρχικής πράξης επιτρέπεται μόνο μία φορά, ενώ δεν επέρχεται καμία αλλαγή στους αριθμούς φορολογικού μητρώου και μητρώου κοινωνικής ασφάλισης.

Η πρόεδρος του ΣΥΔ (Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών), Μαρίνα Γαλανού, χαιρετίζει μεν το νομοσχέδιο, αλλά τονίζει ότι έχει αρκετές παραλείψεις και ορισμένα σημεία που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των τρανς ανθρώπων. «Στο νομοσχέδιο επανέρχεται ξανά και ξανά ο όρος “αυτοπροσδιορισμός”, αλλά από τη στιγμή που η διαδικασία της αλλαγής εμπλέκει δικαστική απόφαση, πρέπει να μιλάμε για “ετεροκαθορισμό”. Ο δικαστής αποφασίζει βασισμένος σε στερεότυπα, αν η εξωτερική εμφάνιση των ατόμων συνάδει με το φύλο με το οποίο αυτοπροσδιορίζονται, αποφασίζει δηλαδή πόσο άντρας ή γυναίκα φαίνεται κάποιος.

»Επίσης, τι γίνεται με τα άτομα κάτω των 17 ετών που δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τα έγγραφά τους ακόμη κι αν έχουν τη σύμφωνη γνώμη των γονέων τους και βιώνουν ακραίο εκφοβισμό στο σχολείο; Υπάρχει και το ζήτημα με τα πιστοποιητικά γέννησης των τέκνων καθώς το φύλο και το όνομα του τρανς γονέα δεν αλλάζει», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Μαρίνα Γαλανού, η οποία λέει ότι δεν ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις που είχαν γίνει από τους εκπροσώπους του ΣΥΔ στον υπουργό Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν τον περασμένο Ιούνιο.

Πάω να αλλάξω κι εγώ ταυτότητα σύμφωνα με το πως “νιώθω το σώμα μου”. Νιώθω 30 χρόνια νεότερη, 20 κιλά πιο κάτω και 15 πόντους πιο ψηλή. Να βάλω κι ένα ξανθό μαλλί ή όχι; Μπα… κοκκινομάλλα με πράσινα μάτια!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη