Δήμευση των ακινήτων ιδιωτών από τα υπερχρεωμένα κράτη προτείνουν οι Γάλλοι!

Δ

Δεν ξέρω αν το έχετε πάρει χαμπάρι, αλλά το τσουτσέκι του Rothschild, ο Μακρόν, δεν είναι σαν το λαπά Ολάντ. Φέρνει περισσότερο του Τσίπρα: νέος και χωρίς καμία αναστολή να παίξει το ρόλο της μαριονέτας που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ξένης και ντόπιας ελίτ

Εκτός του ότι είναι αποφασισμένος να πατήσει κάτω ανελέητα τον δικό του εργαζόμενο λαό, είναι και πλήρης φαεινών ιδεών για τη δημιουργία μια “Νέας Ενωμένης Ευρώπης” στυλ… Hunger Games!

Μια από τις ιδέες που προωθεί (ως δική του) είναι η νέα Ευρώπη να γίνει πιο “περιφερειακή”. Να γίνει εκχώρηση εξουσιών στις περιφέρειες, έτσι ώστε περιπτώσεις όπως η Καταλονία, να εκφράζονται καλύτερα από άποψη διακυβέρνησης. Αυτό όσο καλό κι αν ακούγεται εκ πρώτης όψεως, είναι μια τεράστια παγίδα, δεδομένου ότι οι περιφέρειες θα έχουν καθαρά εκτελεστική εξουσία. Δηλαδή, η Ε.Ε. θα αποφασίζει και οι περιφέρειες θα υλοποιούν τις αποφάσεις τσακ μπαμ παρακάμπτοντας το δικό τους κράτος. Εξάλλου όπως έχει πει ο ίδιος, η νέα Ευρώπη θα περιέχει λιγότερη (ακόμα) εθνική κυριαρχία και περισσότερη “ευρωπαϊκή”.

Στην ιδέα του (του Rothschild) για ενιαίο υπ. Οικονομικών στην Ευρώπη, ο μεν Σόιμπλε διαφώνησε, η μεν Μέρκελ έδωσε το πράσινο φως! Ερωτηθείσα, συγκεκριμένα, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν να έρθουν και πάλι πιο κοντά εάν δημιουργηθεί μια θέση ενός κοινού υπουργού Οικονομικών, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε: «Είμαι ανοιχτή σε αυτή αλλά και πολλές άλλες προτάσεις που έχει κάνει ο Εμανουέλ Μακρόν. Την ίδια ώρα θα πρέπει να απαντήσουμε σε ορισμένα ερωτήματα: ποιες αρμοδιότητες θα είχε ένας τέτοιος υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης; Θέλω και στο μέλλον και όταν γίνεται χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, οι έννοιες του ελέγχου και της ευθύνης να εξετάζονται μαζί. Κοινοτικοποίηση εθνικών χρεών δεν πρόκειται να υπάρξει με μένα».

Ωστόσο ο Μακρόν έχει τη λύση και για τα υπερχρεωμένα έθνη όπως του λόγου μας:

Δήμευση ιδιωτικών ακινήτων στα υπερχρεωμένα κράτη

Τη δήμευση των ακινήτων ιδιωτών από τα υπερχρεωμένα κράτη προτείνει ως λύση για την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων κρατών-μελών της ΕΕ μια γαλλική δεξαμενή σκέψης που από το 2013 παρέχει ιδέες και συμβουλές στον εκάστοτε πρωθυπουργό, δηλαδή τώρα τον Εμανουέλ Μακρόν.
Πρόκειται για μια πρόταση-βόμβα, η οποία όμως πιθανότατα θα τεθεί επί τάπητος στη μεγάλη συζήτηση για την διακυβέρνηση στη ζώνη του ευρώ και εν γένει τις μεταρρυθμίσεις για την Ευρώπη του μέλλοντος, που προωθεί ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας.
Καθώς οι χώρες του Βορρά δύσκολα θα συναινέσουν στην αμοιβαιοποίηση των ευρωπαϊκών χρεών, σημειώνει το think tank France Stratégie, ένα υπερχρεωμένο κράτος θα μπορούσε εναλλακτικά να εξισορροπήσει δημοσιονομικά μεταφέροντας σ’ αυτό πόρους από τον ιδιωτικό τομέα. Η πρότασή του ισοδυναμεί με έναν έκτακτο φόρο επί του κεφαλαίου.
 
Κράτος-συνιδιοκτήτης
 
«Το κράτος μπορεί να ανακηρυχθεί συνιδιοκτήτης όλων των δομημένων για κατοικία εκτάσεων σε ένα καθορισμένο ποσοστό της αξίας τους και το νέο αυτό δικαίωμα ιδιοκτησίας να είναι μη μεταβιβάσιμο», προτείνουν οι συντάκτες της μελέτης του France Stratégie.
Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου θα μπορεί να εξαγοράσει το μερίδιο που κατ’ ουσίαν δημεύθηκε από το κράτος, θα μπορεί όμως και να μην το εξαγοράσει. Στην περίπτωση αυτή το κράτος θα ρευστοποιήσει το μερίδιό του όταν το ακίνητο μεταβιβαστεί είτε σε κάποιον αγοραστή είτε στους κληρονόμους του ιδιοκτήτη.
 
Μήνυμα φερεγγυότητας
 
«Είναι μια επώδυνη λύση, η οποία όμως δεν υπονομεύει τις προοπτικές ανάπτυξης», σημείωσε ο Φαμπρίς Λανγκλάρ, ένας εκ των εισηγητών της έκθεσης της France Stratégie. «Η ιδέα είναι να σταλεί ένα μήνυμα στην αγορά για τη φερεγγυότητα του κράτους», πρόσθεσε.
Ο Λανκγκλάρ έδωσε μάλιστα ένα παράδειγμα, λέγοντας ότι αν η Ιταλία αποφάσιζε να δημεύσει το ένα τέταρτο της αξίας των οικιών στη χώρα, η πιστωτική φερεγγυότητά της θα αναθεωρείτο αυτομάτως, αφού θα ήταν άμεση η προοπτική μείωσης του δημόσιου χρέους της κατά 40 μονάδες του ΑΕΠ της, από το 133,1% στο 93,1%.
Η ομάδα σκέψης, μάλιστα, συσχετίζει αυτή τη διαδικασία απαλλοτριώσεων με… τις μεγάλες ώρες της ΕΣΣΔ με έναν απλό “έκτακτο φόρο επί του κεφαλαίου”.
Μα δεν είναι χαριτωμένη αυτή η λύση αλά Γαλλικά που κρύβει μέσα της την κατάργηση ατομικής ιδιοκτησίας (Ατζέντα 21) στις πιο φτωχές χώρες ή περιφέρειες όπως θέλουν να μας κάνουν;
Εδώ μια είναι η απάντηση κι αυτή στα Γαλλικά: Va te faire voir chez les Grecs, που σημαίνει κατά λέξη, Πήγαινε να σε δουν οι Έλληνες, που στην ουσία σημαίνει… “άντε και γα…!”
Καμαρώστε πως παρουσιάζει την Ευρώπη αλλά Hunger Games o περίφημος ΣΚΆΙ και χαίρεται. Το τραβάει και σένα ο οργανισμός σου το γαλλικό σου!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη