Απάντηση στους κους Νιφλή και Παυλόπουλο

Α

Επειδή μαζί μιλάμε, αλλά χώρια καταλαβαινόμαστε γιατί… μόνο ένας έχει το μικρόφωνο…

Οι δυο δημοσιογράφοι ξεκίνησαν σήμερα την πρωινή Κυριακάτικη εκπομπή τους στον real.fm σχολιάζοντας την ανάρτηση κάποιας μητέρας η οποία έλεγε (γράφω από μνήμης) ότι το 20μηνο μωρό της ανέβασε πυρετό κι έχει σπασμούς. Τόνισε ότι δεν είναι εμβολιασμένο με τη σύμφωνη γνώμη και συμπαράσταση της παιδιάτρου, το πήγαν στο νοσοκομείο αλλά απέκρυψαν ότι είναι ανεμβολίαστο, λέγοντας δεν έχουν μαζί το βιβλιάριο. Έγιναν εξετάσεις και περιμένουν τα αποτελέσματα.

Οι δυο δημοσιογράφοι, παρότι επέμεναν ότι ο σχολιασμός τους αφορά στην “απόκρυψη” στοιχείων και όχι στο καθαυτό γεγονός ότι το μωρό είναι ανεμβολίαστο, άρχισαν να μιλούν για εισαγγελείς και να επικρίνουν τη στάση της μητέρας.

Στέλνω ένα μέιλ σχολιάζοντας ότι το ρεπορτάζ τους είναι ελλιπές, από τη στιγμή που δεν ξέρει ουδείς από τι αρρώστησε το παιδί. Η απάντηση που δέχτηκα on air, άκρως επιθετική κι ότι δεν κατάλαβα ποιο είναι το θέμα, όχι τα εμβόλια αλλά η απόκρυψη. Η συζήτηση συνεχίστηκε με μέιλ και on air “ταπώματα” με τον ένα φυσικά στο μικρόφωνο.

Για να μην ζαλίζω τους αναγνώστες με σου ‘πα – μου ‘πες, απαντάω συνοψίζοντας:

Για τα εμβόλια:

  • Ναι, είναι συνταγματικό δικαίωμα αν κάνει κανείς εμβόλιο στον εαυτό ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΊ ΤΟΥ ΤΟΥ ΟΠΟΊΟΥ ΕΊΝΑΙ ΚΕΙΔΕΜΌΝΑΣ. Οι εμβολιασμοί συνιστώνται και μόνο σε περίπτωση πανδημίας φυματίωσης ο Ν. 4053 της 9/15 Ιουνίου 1960 καθιστά τον εμβολιασμό υποχρεωτικό. Όλες οι εγκύκλιοι ότι οι εμβολιασμοί είναι υποχρεωτικοί δεν έχουν ως βάση κάποιον νόμο

Για την απόκρυψη:

  • Ο κος Νιφλής ειρωνεύτηκε όταν του είπα πως υπάρχει επίθεση κατά όσων δεν θέλουν να εμβολιαστούν και μεγάλη τρομοκρατία. Πρώτον, τον ενημέρωσα για τη μήνυση που έχει κατατεθεί εις βάρος μου για έγκυρη αναδημοσίευση άρθρου σχετικά με τα εμβόλια η οποία είναι να εκδικαστεί τον Απρίλιο. Δεν τον έπεισε και επέμενε ότι θα έπρεπε να υπάρχει εισαγγελέας για τις μάνες που “κρύβουν” αν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους – το ίδιο ειπώθηκε από μήνυμα γιατρού που στάλθηκε στο σταθμό. Κι όλο αυτό… δεν είναι εκβιασμός και τρομοκρατία; Κε Νιφλή, μάλλον σας διαφεύγει η πονεμένη ιστορία μιας μάνας 5 παιδιών που δέχτηκε επίσκεψη της αστυνομίας,  με ανάλογο περιστατικό. “Κάποιοι” είδαν μια αντίστοιχη ανάρτηση της στο φέις, το θέμα κανιβαλίστηκε στη σελίδα των Ελληνικών Hoaxes, δόθηκαν τα προσωπικά της στοιχεία σε μήνυμα, κάποιος πήρε το Χαμόγελο του Παιδιού κι εκείνοι στη συνέχεια την αστυνομία. Το αποτέλεσμα; Η μάνα των πέντε τέκνων να πάρει τρομάρα βλέποντας τους αστυνομικούς στην πόρτα της, οι οποίοι ήρθαν να ελέγξουν αν φροντίζει σωστά τα παιδιά της κι αν δεν τα κακοποιεί. Πλήρες ρεπορτάζ. Αν τα δυο περιστατικά που σας ανέφερα δεν είναι τρομοκρατία, τότε… τι είναι; Να γιατί φθάνουν στην ανοησία να αποκρύπτουν τις συνταγματικά δίκαιες αποφάσεις. Λάθος; Ναι! Αλλά το αίτιο είναι ΑΛΛΟΥ και εσείς απλά σήμερα το διογκώσατε καλώντας εισαγγελείς!

Για το ρεπορτάζ:

  • Η δική μου εξ αρχής αντίρρηση είναι ότι το ρεπορτάζ σας είναι ελλιπές, βασισμένο σε μια ανάρτηση στο φέις, από μια μάνα σε σύγχυση. Μόλις χτες κυκλοφόρησε άρθρο για το πως τα συστημικά αμερικάνικα μέσα διαμόρφωσαν μια λανθασμένη άποψη με μια μη εξακριβωμένη είδηση (ψευδή είδηση) που είχε αποδέκτη εκατομμύρια πολιτών, ενώ στη συνέχεια ανασκεύασαν με μόνο ένα τουίτ. Όπως καταλαβαίνετε, το κακό έχει ήδη γίνει. Όπως καταλαβαίνετε η ευθύνη του δημοσιογράφου είναι τεράστια. Κι όπως καταλαβαίνετε, ο καλός δημοσιογράφος διπλο- και τριπλοτσεκάρει το θέμα του, το έχει πλήρες και μετά το παρουσιάζει ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ και όχι δήθεν αντικειμενικά. Πριν δημιουργηθούν εντυπώσεις. Πριν καλέσει εισαγγελείς. Πριν το παίξει ειδήμων της ιατρικής, της κοινωνικής, της ψυχολογίας, πρώτα πρέπει να αποδείξει ότι είναι ειδήμων της άριστης δημοσιογραφίας.

Για τις αναρτήσεις στο φέις:

  • Θεωρώ απαράδεκτο να σχολιάζονται οι προσωπικές αναρτήσεις στο φέις δημόσια ερήμην εκείνου που την έκανε. Στο προφίλ και στις ομάδες ο καθένας μιλάει στους φίλους και τα μέλη. Ένας απλός άλλος αναγνώστης μπορεί να μην γνωρίζει την προσωπικότητα και το ιστορικό του χρήστη με αποτέλεσμα να παρεξηγηθεί ή παρερμηνευτεί η όποια ανάρτηση που μπορεί να έγινε κάτω από πολλές συνθήκες – κάνοντας χιούμορ, σε μια στιγμή οργής ή σύγχυσης κ.λ.π. Όποιος έχει πρόβλημα, πρώτα πρέπει να έρχεται σε επαφή με τον χρήστη και μετά να σχηματίζει άποψη. Και στην τελική, ποτέ κανείς δεν διώχθηκε για κάτι που είπε στο καφενείο, αλλά μάθαμε τώρα να επικρίνουμε τις απόψεις που λέμε στο διαδικτυακό καφενείο του φέις, γιατί περί αυτού πρόκειται. Κόπι – πάστε και screen shot της ανάρτησης, και ο Μεγάλος Αδελφός φαίνεται… έχει πολλά μπάσταρδα αδελφάκια! Αυτό για μένα λέγεται ρουφιανιά και όχι η κριτική σε δημοσιογράφο που μιλάει στον αέρα, δηλαδή δημόσια. Σωστά;

Για τις χορηγίες:

  • Επίσης σε ένα από τα μέιλ, σχολίασα το γεγονός ότι οι φαρμακευτικές είναι χορηγοί του σταθμού τους και μου απάντησε ο κος Νιφλής ότι εκείνος δεν ξέρει ποιος είναι ο δικός μου χορηγός και… για ποια συμφέροντα “δουλεύω”. Κε Νιφλή, θα σας απογοητεύσω, αλλά δεν έχω κανέναν χορηγό και το μόνο “συμφέρον” μου είναι… να χάνω τη ζωή μου! Ναι, είχα καλή ζωή, δημιουργική και καλλιτεχνική και την έχω πετάξει από το παράθυρο κάνοντας τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνετε εσείς: Ενημέρωση. Η AllNewz που κλείνει κοντά τα 7 χρόνια, δεν είχε και δεν έχει καμία διαφήμιση, κανένα σπόνσορα, καμία βοήθεια. Ο σκοπός της είναι να γράφει για όλα αυτά που εσείς αποσιωπάτε με εγκληματική αδιαφορία, όπως η Οπλοποίηση Καιρού -που δεν είναι θεωρίες συνωμοσίας αλλά πράξεις με ντοκουμέντα- η Ατζέντα 21, τα φαρμακευτικά σκάνδαλα, το βαθύ κράτος της πολεμικής βιομηχανίας χωρών που παίζουν τις τύχες λαών στο πορτοφόλι τους και πολλά άλλα.

Αυτά τα ολίγα έχω να σας απαντήσω κοι Νιφλή και Παυλόπουλε, στα όσα άκουσα μέχρι να κλείσω το ραδιόφωνο (όπως σας είπα) για να μην συγχύζομαι άλλο Κυριακάτικα. Εν κατακλείδι, ξαναλέω, για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα που ξέρετε ότι θα ανάψει φωτιά και αντιπαραθέσεις (μήπως γι’ αυτό το κάνατε;) θα έπρεπε να έχετε πλήρες ρεπορτάζ και όχι μια απλή ανάρτηση στο φέις. Να μιλήσετε με τη μάνα και να ακούσετε τι έχει να σας πει, πριν αρχίσετε να καλείτε εισαγγελείς. Νομίζω; Βλέπετε, εγώ κατάλαβα πολύ καλά τι θέλατε να “θίξετε”, εσείς απλά δεν θέλατε να καταλάβετε τι και ποιους θίξατε.

Προς γνώση και συμμόρφωση των χρηστών του φέις για το τι γράφουν και δημοσιεύουν. Big Brother not only is watching, αλλά… δαγκώνει κιόλας ο κανίβαλος!

Γιάννα Μυράτ

συντάκτρια της AllNewz

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη