Η Καλιφόρνια δίνει νέες κατευθυντήριες γραμμές για τα κινητά – Κάποιοι οφείλουν μια συγνώμη!

Η

Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια δημοσίευσε ένα νέο σύνολο οδηγιών σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και τον κίνδυνο ακτινοβολίας – επανεξετάζοντας μια μακροχρόνια συζήτηση σχετικά με το αν τα μικρά αυτά gadget που δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς να μας δίνουν βραχυπρόθεσμα καρκίνο.

 ​Οι οδηγίες είναι προσεκτικές. Αναφέρουν ότι ορισμένες επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει τη μακροχρόνια συχνή χρήση κινητού τηλεφώνου με καρκίνο του εγκεφάλου, χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων και θέματα μάθησης, ακοής και ύπνου. Σημειώνουν ότι οι κίνδυνοι μπορεί να είναι μεγαλύτεροι για τα παιδιά.

Αλλά υπάρχει μια συνεχιζόμενη συζήτηση στην επιστημονική κοινότητα για το κατά πόσο αυτοί οι κίνδυνοι για την υγεία είναι αρκετά σοβαρές για να δικαιολογούν συναγερμό.

Ο διευθυντής του CDPH, κ. Karen Smith, δήλωσε ότι το προσωπικό αποφάσισε να εκδώσει κατευθυντήριες γραμμές λόγω του συνεχούς δημόσιου ενδιαφέροντος για τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το κινητό τηλέφωνο.

“Είναι σαφές ότι υπάρχουν άνθρωποι που ανησυχούν”, είπε. “Έτσι, η δουλειά μας, είναι ακόμη και σε καταστάσεις όπου η επιστήμη δεν είναι απολύτως οριστική, όταν υπάρχουν απλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να μειώσουν την έκθεση, είναι δουλειά μας να τους πούμε πώς να το κάνουν αυτό”.

Είπε ότι μικρές αλλαγές όπως να μην τα βάζουμε στις τσέπες μας και να μην κοιμόμαστε έχοντας ανοιχτό το κινητό δίπλα μας, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της έκθεσης.

Το κρατικό τμήμα συνέταξε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την ακτινοβολία τηλεφώνου το 2014, αλλά ποτέ δεν τους ανακοίνωσε. Ο οργανισμός αποκάλυψε τελικά το σχέδιο εγγράφου τον Μάρτιο, αφού έχασε μια δικαστική μάχη με τον ερευνητή του UC Berkeley Joel Moskowitz.

Το κράτος ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι το ανεπίσημο έγγραφο θα… προκαλούσε “περιττό πανικό”! Ωστόσο, το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι υπάρχει “σημαντικό δημόσιο ενδιαφέρον για την έρευνα του CDPH σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τη χρήση κινητού τηλεφώνου”.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές του τμήματος είναι λεπτομερέστερες από το σχέδιο εγγράφου. Ο Smith είπε ότι η δικαστική μάχη δεν είχε να κάνει με την απόφαση του τμήματος να εκδώσει επίσημες οδηγίες.

Ο Moskowitz ανέφερε ότι η κίνηση είναι καθυστερημένη. “Νομίζω ότι αυτό σημαίνει ότι ανησυχούν πολύ, και είναι απλώς συντηρητικοί στη γλώσσα τους”, είπε.

“Οι επαγγελματίες της υγείας που μελετούν αυτό στο πλαίσιο του οργανισμού έχουν καταφέρει πιθανώς να πείσουν τα υψηλότερα κλιμάκια τελικά ότι είναι προς το συμφέρον της δημόσιας υγείας να προειδοποιήσουν το κοινό”.

Πολλοί επιστήμονες και υποστηρικτές της υγείας πιστεύουν ότι ο κίνδυνος είναι πραγματικός και πιέζουν το κράτος να αναγνωρίσει το θέμα.

Το Σαν Φρανσίσκο και το Μπέρκλεϊ έχουν θεσπίσει τους δικούς τους νόμους που απαιτούν προειδοποιήσεις για την υγεία των κινητών τηλεφώνων στα καταστήματα, παρά τις προσπάθειες της βιομηχανίας να τους καταργήσει.

Η CTIA, μια εμπορική ομάδα που εκπροσωπεί την ασύρματη βιομηχανία, ανέφερε σε δήλωση ότι τα κινητά τηλέφωνα δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των χρηστών – τι άλλο θα έλεγε;

Οι οδηγίες προτείνουν ότι οι χρήστες κινητών τηλεφώνων πρέπει να κρατούν το τηλέφωνο μακριά από το σώμα και μακριά από το κρεβάτι τη νύχτα. Προτείνουν τη μείωση της χρήσης κινητού τηλεφώνου όταν το σήμα είναι ασθενές, αφαιρώντας τα ακουστικά όταν δεν βρίσκεστε σε κλήση και ελαχιστοποιώντας την ροή ήχου και βίντεο σε κινητά τηλέφωνα.

Καλή αρχή. Ας ελπίσουμε να υπάρξει συνέχεια. Είναι ολοφάνερο ότι η ασύρματη βιομηχανία και το λόμπι της πιέζει κι ανακόπτει την σωστή ενημέρωση του κοινού, θέτοντας το σε κίνδυνο και ειδικά τα παιδιά και τους εφήβους!

Κάποιοι οφείλουν μια συγνώμη!

Κάποιοι οφείλουν μια συγνώμη κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τα γνωστά και μη εξαιρετέα Ελληνικά Hoaxes τα οποία έσπευσαν να “καταρρίψουν” την Ημερίδα του ΙΣΑ που έγινε τον περασμένο Απρίλιο σχετικά με την μη ιονίζουσα ακτινοβολία, όπου κι εκείνοι έδωσαν κατευθυντήριες γραμμές και προειδοποίησαν για τους κινδύνους της υγείας. Οι γιατροί της Αθήνας χαρακτηρίστηκαν… ως Hoax!

Ο αρθρογράφος δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει και όσους πάσχουν από ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία ως ψυχικά διαταραγμένους: Πολλοί ερευνητές μάλιστα αποδίδουν τα συμπτώματα που δηλώνονται από τους ασθενείς στο φαινόμενο nocebo, μια κατάσταση κατά την οποία παρατηρούνται ψυχοσωματικά συμπτώματα από την πεποίθηση κάποιου ότι ένας παράγοντας ή ουσία θα του προκαλέσει πρόβλημα στην υγεία. Το φαινόμενο nocebo είναι πρακτικά το αντίθετο του φαινομένου placebo στο οποίο, πολύ χοντρικά, η πεποίθηση και μόνο ότι κάποιο φάρμακο θα βελτιώσει την υγεία μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα.

Από την Ημερίδα του ΙΣΑ ως και σήμερα, έχουμε μια ανάλογη Ημερίδα του Ιατρικού Συλλόγου Λευκωσίας από κοινού με της Αυστρίας, αλλά και μια νέα αποκαλυπτική μελέτη που δίνει ιατρικές χειροπιαστές αποδείξεις για τους αληθινά πάσχοντες από ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία. Και συνεχίζουμε με το σημερινό άρθρο, αλλά και την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία της Γαλλίας για κοινωνικούς αλλά και ιατρικούς λόγους.

Να σημειωθεί ότι η “χάρις” του Στάμου Αρχοντή, συγκεκριμένου αρθρογράφου του θρασύτατου ιστολογίου που όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει και όλα τα καταρρίπτει, έφτασε μέχρι και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (European Economic and Social Comitee – EESC), όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως επίσημος ομιλητής σε διήμερο σεμινάριο, στη Μαδρίτη, όπου μίλησε σε πάνελ με θέμα «Fake news – the new anti-media weapon?»

Ε… γι’ αυτό η γηραιά Ήπειρος πάει κατά διαόλου! Βάζουν τον λύκο να φυλάει και καλά τα πρόβατα!
Αν έχουν λίγη τσίπα πάνω τους, θα πρέπει να ενημερώσουν το κοινό τους για τα νεότερα σχετικά με το θέμα, να ειδοποιήσουν ότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμα καταλήξει πλήρως καθώς δέχεται πιέσεις από την ασύρματη τεχνολογία που δεν είναι καθόλου αμελητέα και -όσο να καταλήξει- καλό είναι το κοινό να ακολουθήσει τον παλιό καλό και σοφό κανόνα: Κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη