Ο Γιάννης Τσιρώνης και άλλα ζώα

Ο

Παραφράζοντας τον τίτλο του υπέροχου βιβλίου του Τζ. Ντάρελ -Η οικογένεια μου κι άλλα ζώα- σήμερα θα ήθελα να γράψω για αυτό το φαινόμενο που λέγεται Γιάννης Τσιρώνης και είναι “οικολόγος” και αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Είναι αυτός που μας είπε ότι φταίμε όλοι εμείς για την μόλυνση του Σαρωνικού. Είναι αυτός που μας είπε, φύτεψε κι εσύ μια κάνναβη στο μπαλκόνι σου φτάνει να πληρώσεις τέλος. Είναι αυτός που είναι τόσο οικωλόγος που που δεν έκανε το παραμικρό για να σταματήσει η εξόρυξη στις Σκουριές, γιατί στηρίζει την επιχειρηματική πρωτοβουλία. Είναι αυτός που θέλει να βάλει φόρο και στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Είναι αυτός που βιάστηκε να βάλει τέλος στην πλαστική σακούλα με λύση καθαρά φοροεισπρακτική -διαβάστε τι ακριβώς συμβαίνει με τις σακούλες στο άρθρο της Γάτας και τι ισχύει στις άλλες χώρες τις Ε.Ε.

Είναι επίσης ο χημικός, ως ειδίκευση, που νοιάζεται τόσο πολύ για το περιβάλλον ώστε να επιτρέπει να συνεχίζεται η πρακτική της Τροποποίησης Καιρού από μέρους του ΕΛΓΑ ψεκάζοντας τους αγρούς κατά κόρον με τοξικό ιωδιούχο άργυρο επεμβαίνοντας συνεχώς στο κλίμα, αλλά και ως χημικός που είναι, δεν βλέπει καθόλου και πουθενά “χημικούς αεροψεκασμούς”.

Τώρα απ’ ό,τι πληροφορούμαστε, θέλει να βάλει τάξη και στα αδέσποτα. Κι απ’ ό,τι λένε οι φιλοζωικές οργανώσεις, οι ίδιες έχουν αποκλειστεί από τις όποιες συζητήσεις για αποφάσεις, οι οποίες γίνονται αποκλειστικά με τους κτηνιάτρους. Το οποίο σημαίνει ότι η ευθανασία θα πάει σύννεφο, αφού μόνο οι κτηνίατροι θα αποφασίζουν ποιο σκυλάκι θα ζήσει και ποιο όχι. Προφανώς, θα είναι οι ίδιοι που θα τελούν και το έργο έναντι κάποιας αμοιβής.

Επίσης, μιας και πιάσαμε τα (άλλα) ζώα, να πούμε και για τις αλεπούδες; Μήπως τις είδατε; Επειδή το 2012 είχαν εμφανιστεί κάποια ελάχιστα και μεμονωμένα κρούσματα λύσσας σε μια μόνο περιοχή, έκτοτε διενεργούνται εναέριοι εμβολιασμοί αλεπούδων σε 24 Περιφερειακές Ενότητες. Τα δολώματα θεωρούνται άκρως τοξικά για τον άνθρωπο κι αν τα πιάσεις με το χέρι πρέπει να τρέξεις στο νοσοκομείο.

Έτσι και φέτος, απ’ ό,τι πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ τον Οκτώβριο ξεκίνησε ο εναέριος εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων για τον ιό της λύσσας με τη ρίψη δολωμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας. Υπήρξε ενημέρωση των πολιτών και μαθητών στα σχολεία όπως παλιά; Όχι.

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή λυσσασμένες αλεπούδες; Για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω πλέον ΚΑΜΙΑ ΑΛΕΠΟΥ! Ούτε λυσσασμένη, ούτε υγιή!

Μέχρι να αρχίσουν οι εναέριοι εμβολιασμοί, τις έβλεπα συχνά πυκνά να διασχίζουν το δρόμο της Κουκουράβας, κάτω από τη Μακρινίτσα. Ένα πανέμορφο ζώο που δεν πειράζει ποτέ κανέναν, απλά ψάχνει για τροφή και είναι και πολύ παρεξηγημένο, γιατί δεν είναι αρπακτικό, όπως πολλοί νομίζουν.  Οι αλεπούδες είναι παμφάγα και το διαιτολόγιό τους αποτελείται σε μεγάλο ποσοστό από ασπόνδυλα. Ωστόσο, καταναλώνουν και τρωκτικά, λαγούς, κουνέλια και άλλα μικρά θηλαστικά, καθώς και ερπετά (όπως φίδια), αμφίβια, χόρτα, μούρα, ενώ δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση και σε καρπούς (φρούτα), ψάρια, πτηνά, αυγά, σκαθάρια, έντομα και όλα σχεδόν τα είδη μικρών ζώων.

Τι έγιναν οι αλεπούδες τα τελευταία χρόνια μετά την έναρξη των απανωτών χωρίς λόγο εμβολιασμών; ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ. Δεν έχω δει ΟΥΤΕ ΜΙΑ.

Επίσης διαβάζω στο διαδίκτυο, κάτι πολύ ανατριχιαστικό που δεν ξέρω αν υφίσταται ακόμα. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητούσε το 2015, να κυνηγήσουν, να σφάξουν (για την ακρίβεια να αποκεφαλίσουν) και να παραδώσουν 1212 αλεπούδες σε όλη την Ελλάδα και μάλιστα με αμοιβή, των 13 ευρώ το κεφάλι! Για να γίνει, λέει αξιολόγηση πως πάει ο εμβολιασμός!

Για αρκετές δεκαετίες η αλεπού θεωρείτο επιβλαβές είδος και ήταν επικηρυγμένη σύμφωνα με την ετήσια ρυθμιστική απόφαση κυνηγιού. Οι κυνηγοί παρέδιδαν στις δασικές αρχές τεκμήρια θανάτωσης αλεπούδων (π.χ. πόδια) και λάμβαναν χρηματικό ποσό (1000 δρχ. το 1988) ως αμοιβή. Το 1992 ήταν το έτος της επίσημης κατάργησης του όρου «επιβλαβή» και παύσης της επ’ αμοιβή δίωξης της αλεπούς, γράφει το άρθρο.

Και μετά σου λένε “φταίει ο άνθρωπος” για την εξάλειψη των ζώων και της βιοποικιλότητας και τρίχες κατσαρές! Και ο πράσινος υπουργός συνεχίζει τέτοιες πρακτικές.

Αλλά αν εμείς όλοι συνηθίσουμε να δεχόμαστε το τσιπάκι στο σκυλάκι, την ευθανασία στο αδέσποτο και τους εναέριους εμβολιασμούς στις άμοιρες αλεπούδες, τι μας λέει ότι όλα αυτά δεν θα γίνουν μετά και σε μας;

Το εμβόλιο κατά της λύσσας των κοινωνιοπαθών που μας κυβερνούν, πότε θα βγει; Πολύ αργεί!

Αφιερωμένο στη χαμένη μου φίλη που δεν βλέπω πια….

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη