Το σχέδιο των ΗΠΑ για νέες υπεράκτιες γεωτρήσεις για «κυριαρχία στην ενέργεια»

Τ
Φαίνεται ότι ο πλούτος της Γης δεν έχει καθόλου “στερέψει”, όπως ακούμε καθημερινά από τους προπαγανδιστές των ΑΠΕ, αφού το κυνήγι του συνεχίζεται κανονικά. Μετά από απαγόρευση τριών δεκαετιών, η διοίκηση του Trump ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επεκτείνει τις υπεράκτιες μισθώσεις γεώτρησης σε 90 τοις εκατό των αμερικανικών ωκεανών.  Βέβαια… με κάποιο “κόστος”!
“Ξεκινάμε μια νέα πορεία για την κυριαρχία της ενέργειας στην Αμερική, ιδιαίτερα στην ανοικτή θάλασσα”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ryan Zinke, την Πέμπτη, καθώς αποκάλυψε το σχέδιο, σύμφωνα με τους New York Times. “Αυτή είναι μια σαφής διαφορά μεταξύ της ενεργειακής αδυναμίας και της ενεργειακής κυριαρχίας. Θα γίνουμε η ισχυρότερη ενεργειακή υπερδύναμη”.

Το σχέδιο του Zinke θεωρείται η πιο φιλόδοξη πρόταση υπεράκτιων γεωτρήσεων εδώ και δεκαετίες και αποτελεί συνέπεια της εκτελεστικής εντολής του Προέδρου Donald Trump τον Απρίλιο που ενθαρρύνει περισσότερα δικαιώματα γεώτρησης σε ομοσπονδιακά ύδατα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα χρηματοδοτικής μίσθωσης 2019-2024, το 90% της συνολικής αμερικανικής υφαλοκρηπίδας (OCS) θα διατεθεί και πάνω από το 98% των ομοσπονδιακών υπεράκτιων περιοχών θα είναι διαθέσιμες για την ανάπτυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου. Επί του παρόντος, το 94% της OCS θεωρείται εκτός ορίων.

Η κυβέρνηση Ομπάμα είχε μπλοκάρει τη γεώτρηση σε περίπου 94 τοις εκατό της εξωτερικής υφαλοκρηπίδας, την υπεράκτια περιοχή μεταξύ των κρατικών παράκτιων υδάτων και του βαθιού ωκεανού.

Σύμφωνα με το σχέδιο πρότασης, το οποίο θα είναι διαθέσιμο για δημοσίευση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να μισθώσει 47 αγροτεμάχια, 19 από την ακτή της Αλάσκας, 12 στον Κόλπο του Μεξικού, εννέα στον Ατλαντικό και 7 στην περιοχή του Ειρηνικού.

​Στην Αλάσκα, το σχέδιο θα ανοίξει περιοχές στη Θάλασσα Beaufort, την είσοδο Cook, τον κόλπο της Αλάσκας και το Kodiak, μεταξύ άλλων. Είναι η επί δεκαετίες πολυπόθητη περιοχή που επιτέλους, λόγω της “κλιματικής αλλαγής” τώρα είναι πιο προσβάσιμη. Κατά άλλους, λόγω της συνεχούς τροποποίησης του κλίματος είναι τώρα προσβάσιμη!

Στον Ειρηνικό, οι μισθώσεις προτείνονται στη Βόρεια Καλιφόρνια, στην Κεντρική και Νότια Καλιφόρνια και στην Ουάσιγκτον / Όρεγκον.

Η πρόταση θα άρει την προηγούμενη απαγόρευση των γεωτρήσεων. Οι μισθώσεις θα προσφέρονται στον Μεσημβρινό και Νότιο Ατλαντικό, στο Βορρά και στα στενά της Φλόριντα. Δεν έχουν πραγματοποιηθεί πωλήσεις από το 1983 και δεν υπάρχουν υφιστάμενες μισθώσεις σε αυτές τις περιοχές.

Οι ηγέτες της βιομηχανίας πετρελαίου επαίνεσαν την πρόταση, που την ζητούσαν πολύ καιρό.

Ο Thomas Pyle, πρόεδρος της αμερικανικής ενεργειακής συμμαχίας, ανέφερε ότι θα απαιτηθούν σεισμικές δοκιμές για την εκτίμηση πιθανών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Ατλαντικό Ωκεανό, αν και μπορεί να χρειαστούν χρόνια πριν εκδοθούν οι πιθανές άδειες εξέτασης.

“Αυτά είναι τα εδάφη μας”, είπε. “Είναι ιδιοκτησία των φορολογουμένων και πρέπει να διατίθενται.”

Η επέκταση είναι πιθανό να προκαλέσει τεράστια πολιτική αντίδραση, ιδιαίτερα στη Δυτική Ακτή και στη Φλόριντα. Οι υπεράκτιες γεωτρήσεις έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους, τις περιβαλλοντικές ομάδες και τις επιχειρήσεις που φοβούνται ότι οι διαρροές – όπως της BP στον Κόλπο του Μεξικού το 2010 – θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις παραλίες και να καταστρέψουν την τουριστική βιομηχανία που είναι ζωτικής σημασίας για τις περιφερειακές οικονομίες.

Τα ενεργειακά παιγνίδια συνεχίζονται, ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ισχυρά ονόματα όπως της οικογενείας Ροκφέλερ, αλλά και ο Σόρος, έχουν επενδύσει και στον άνθρακα αλλά και στις ΑΠΕ, τις οποίες υποστηρίζουν φανατικά.

Στην τελική, οι μόνοι που πληρώνουν ακριβά την ενέργεια, οποιασδήποτε μορφής, αλλά και το περιβαλλοντικό κόστος, είναι οι απλοί πολίτες.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη