Επιστημονική “φαντασία” ή πραγματικότητα;

Ε
«Ακριβώς πριν από 200 χρόνια, το 1816, μια έφηβη ονόματι Mary Shelley άρχισε να γράφει την ιστορία του Φρανκενστάιν σε μια βίλα στην Cologny, σε μικρή απόσταση από όπου έχει τα γραφεία του το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ»

Με αυτή τη φράση ξεκινάει άρθρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), του φόρουμ των πλέον ισχυρών της γης που καθορίζουν και όλη την οικονομία της. Αυτό που κάνει την ετήσια συνάντηση του κάθε χρόνο στο Νταβός, στο τέλος του Γενάρη κάθε χρόνου.

Το άρθρο με τίτλο «Η εκπληκτική σύνδεση μεταξύ επιστημονικής φαντασίας και οικονομικής ιστορίας» ξεκινάει με αναφορά στον πολύ γνωστό βιβλίο που αργότερα αποτέλεσε και θέμα πολλών ταινιών, τον “Φρανκενστάιν”, που γράφτηκε στο τέλος της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης, συλλαμβάνοντας τους φόβους και την αποστροφή μιας κοινωνίας που διέρχεται από μαζικές μετατροπές, ενώ κάνει τις πρώτες της εισβολές στη χειρουργική επέμβαση. Το βιβλίο εμπνεύστηκε από προηγούμενες επικριτές της αυγής της εκβιομηχάνισης, μεταξύ των οποίων και οι John Milton και Samuel Taylor Coleridge.

Το άρθρο σε γενικές γραμμές προσπαθεί να συγκρίνει τη διστακτικότητα εκείνης της εποχής να δεχτεί τη βίαιη εκβιομηχάνιση του πλανήτη που επέφερε και ριζικές κοινωνικές αλλαγές μέσα από την οικονομία. Ουσιαστικά ήταν το θέριεμα του καπιταλισμού, της “παλιάς” μορφής οικονομικής εξουσίας της ελίτ, που σήμερα το ίδιο το WEF ξορκίζει και θέλει να αντικαταστήσει με την “νέα”, την «4η Βιομηχανική Επανάσταση» όπως την έχει βαπτίσει, αυτή που θα αντικαταστήσει την ανθρώπινη εργασία με ρομπότ, δημιουργώντας στρατιές ανεργίες ανά τον κόσμο.

Μπορεί η Mary Shelley να ήταν η πρώτη συγγραφέας που με τον “Φρανκενστάιν” εγκαινίασε το είδος της επιστημονικής φαντασίας, αλλά μετά ακολούθησε ο Ιούλιος Βερν του οποίου τα βιβλία αποδείχθηκαν προφητικά.

Αλλά… για μια στιγμή… Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Ο Βερν οραματίστηκε το μέλλον ή το μέλλον εμπνεύστηκε από τον Βερν;

Και τι γίνεται με την επιστημονική φαντασία στις μέρες μας; Πολλά βιβλία Best Seller που έγιναν ταινίες, αλλά και πρωτότυπα σενάρια επιστημονικής φαντασίας των τελευταίων δεκαετιών ήδη αρχίζουν να επιβεβαιώνονται.

Και ξανά αναρωτιέται κανείς για την κότα και το αυγό, για το αν ο Όργουελ και ο Χάξλεϊ προείδαν τα όσα έγραψαν ή είχαν πληροφορίες εκ των έσω. Ειδικά ο δεύτερος θεωρείται -όπως και ο Στίβεν Κινγκ- άνθρωποι “του συστήματος” που απλά προσπαθούν να προετοιμάσουν ή να προειδοποιήσουν την ανθρωπότητα για τα σχέδια που κάποιοι έχουν κατά νου.

Ναι η τεχνολογία αλλάζει τις οικονομίες αλλάζοντας μαζί και τις κοινωνίες. Ναι η φαντασία μπορεί να προϋπάρχει, αλλά το ίδιο και η πληροφόρηση. Αλλά τα τελευταία χρόνια η επιστημονική φαντασία “πιάνει” ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της τούρτας της κινηματογραφικής βιομηχανίας, μαζί με όλη τη θεματογραφία των δυστοπικών και αποκαλυπτικών ταινιών που προβλέπουν τα χειρότερα για το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη.

Κάποιοι θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει γιατί “απλώς πουλάει”. Όμως το WEF δεν το βλέπει καθόλου έτσι και…. ούτε κι εμείς!

Πριν λίγες μέρες αναφερθήκαμε στην ταινία Cell που έχει θέμα την εξόντωση του ανθρώπινου γένους μέσω των κινητών, έργο βασισμένο σε βιβλίο του Στίβεν Κινγκ. Μετά το άρθρο του WEF αποφασίσαμε να κάνουμε μια σειρά παρουσιάσεων και αναλύσεων παλιών και νέων ταινιών επιστημονικής φαντασίας, την «SciFi Series»- βάζοντας μετά και ένα ερωτηματικό. Φαντασία ή πραγματικότητα;

Μείνετε συντονισμένοι μαζί μας, για μια βόλτα στον ευφάνταστο κόσμο μιας όχι και τόσο… “φανταστικής” πραγματικότητας!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη