Η Ιταλία στέλνει καραμπινιέρους στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Η

Μετά το κλείσιμο της Βαλκανικής Οδού, Αλβανία και Βουλγαρία, υπό τον φόβο ότι οι 42.000 πρόσφυγες/μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα θα αναζητήσουν άλλες διεξόδους προς τη βόρεια Ευρώπη, κλείνουν τα σύνορά τους. 

Για το λόγο αυτό, η Αλβανία ζήτησε χθες και συμφώνησε για την ενίσχυση της φύλαξης των ελληνοαλβανικών συνόρων με την παρουσία Ιταλών αστυνομικών,υπό τον φόβο ότι οι πρόσφυγες θα περάσουν στη γείτονα και μετά από εκεί στα ιταλικά παράλια μέσω της Αδριατικής, ενώ η Βουλγαρία έχει ήδη αναπτύξει στρατό κατά μήκος της συνοριογραμμής.

[pullquote]

Είναι η πρώτη φορά από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40 που αναπτύσσονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα ένοπλα ιταλικά τμήματα[/pullquote]

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40 που αναπτύσσονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα ένοπλα ιταλικά τμήματα, επισήμαιναν πηγές στα Τίρανα.

Η συμφωνία για μεικτές περιπολίες επετεύχθη κατά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα στη Ρώμη οι υπουργοί Εσωτερικών των δύο χωρών, Αντζελίνο Αλφάνο και Φαϊμίρ Ταχίρι, και προβλέπει ιταλική βοήθεια σε προσωπικό και τεχνικά μέσα για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της μεθορίου.

Πληροφορίες που μεταδίδουν ΜΜΕ των Τιράνων αναφέρουν ότι οι κοινές περιπολίες θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και από αύριο, Σάββατο 12 Μαρτίου.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της συνεργασίας συναντήθηκαν στην Αυλώνα οι αρχηγοί της αστυνομίας των δύο χωρών, για να εξειδικεύσουν τη συμφωνία των πολιτικών τους προϊσταμένων.

Την ίδια ώρα, η Βουλγαρία έχει ήδη αναπτύξει στρατό κατά μήκος της συνοριογραμμής. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», στρατός και συνοριοφυλακή της Βουλγαρίας πραγματοποίησαν από κοινού άσκηση στον Προμαχώνα, με την επωνυμία «Σύνορα 2016» και σενάριο που βασιζόταν στην αντιμετώπιση μαζικής εισβολής προσφύγων από την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Νικολάι Νεντσέφ, αποκάλυψε πως «η Βουλγαρία ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης», ενώ διεξάγονται ήδη πυκνές περιπολίες από αποσπάσματα του στρατού και της αστυνομίας στη μεθόριο και λαμβάνονται αυξημένα μέτρα.

Κομισιόν: Εκτακτα μέτρα για μην περάσουν οι μετανάστες από Αλβανία & Ιταλία

frazoun-ta-sinora-tessera

Υπενθυμίζεται πως και η Κομισιόν προετοιμάζεται για να «κλείσει» νέους διαδρόμους μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη. Αναφορικά με το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέοι μεταναστευτικοί διάδρομοι, μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας, η αρμόδια για θέματα μετανάστευσης εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, επεσήμανε χθες πως δεν υφίσταται ακόμα μία τέτοια πραγματικότητα, ωστόσο προετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης» για την περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό το σενάριο. 

Πρόσθεσε, δε, πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης των εκπροσώπων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων υπήρξε ενημέρωση, τόσο από τη Frontex, όσο και από τα κράτη, για τα επιπλέον μέτρα που πήραν στα σύνορά τους η Σλοβενία, η Κορατία και η ΠΓΔΜ. «Επιβεβαίωσαν όλες οι χώρες πως ακολουθούν την ίδια πολιτική, πως εφαρμόζουν πλήρως τον Κώδικα Σένγκεν και επομένως δεν αφήνουν να περάσουν στο έδαφός τους όσοι δεν έχουν δικαίωμα παραμονής ή δεν έχουν σκοπό να αιτηθούν ασύλου εκεί» είπε χαρκτηριστικά.

Πρόεδρος ΠΓΔΜ: «Εάν δεν είχαμε κλείσει τα σύνορα, θα είχαμε γεμίσει τζιχαντιστές»

frazoun-ta-sinora«Εάν δεν είχαμε κλείσει τα σύνορα, θα είχαμε γεμίσει τζιχαντιστές», λέει σε συνέντευξή του στην Βild ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, τονίζοντας μάλιστα ότι «η Ελλάδα βάζει σφραγίδα σε πρόσφυγες με ψεύτικα στοιχεία».

Ο Σκοπιανός πρόεδρος εκφράζει και τα παράπονά του, λέγοντας ότι «από τη σκοπιά της ΕΕ, των ευρωπαϊκών χωρών, της Σένγκεν, του ΝΑΤΟ, δεν είμαστε τίποτε, δεν μας θέλει κανείς».

Παράλληλα δηλώνει «πικραμένος» και εξηγεί ότι, σε αντίθεση με την Ελλάδα, τα Σκόπια «δεν παίρνουν ούτε σεντ» από τους «28» για το προσφυγικό, ενώ συνεχίζει τονίζοντας ότι αν και η Ε.Ε. «προστατεύει» τη χώρα του από την Ελλάδα ώστε «να μην προωθούνται πρόσφυγες», η Αθήνα παίρνει πάλι 700 εκατ. ευρώ από την ΕΕ. «Για εμάς δεν υπάρχει ούτε σεντ», λέει.

«Ήμασταν πάντοτε θύματα των θεσμών της ΕΕ, για 25 χρόνια μας λένε ψέματα και μας κοροϊδεύουν», λέει και συνεχίζει: «Εάν είχαμε επαναπαυτεί στις Βρυξέλλες και δεν είχαμε δράσει μόνοι μας, θα είχαμε εδώ και καιρό πλημμυρίσει με τζιχαντιστές».

Σύμφωνα με τον Σκοπιανό πρόεδρο, οι Αρχές της χώρας έχουν διαπιστώσει πλαστά έγγραφα σε 9.000 περιπτώσεις.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ δεν σταμάτησε όμως μόνο εκεί και εκτόξευσε κατηγορίες κυρίως προς τη Γερμανία και για τον τρόπο που χειρίστηκε τα θέματα ασφαλείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΠΓΔΜ διέθετε πληροφορίες για υπόπτους ως τζιχαντιστές τις οποίες όταν θέλησε να διαβιβάσει στην ευρωπαϊκή πλευρά δεν βρήκε ανταπόκριση. «Κανείς δεν ήθελε τα στοιχεία μας, μας είπαν πως είμαστε τρίτη χώρα και δεν επιτρέπεται η ανταλλαγή πληροφοριών», δήλωσε στην Bild.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη