Όταν η “Διαφθορά” γίνεται “Διαφορά”

Ό

Πως αντιμετωπίζεται στις μέρες μας η «Διαφθορά»; Απλά τα πράγματα, βγάζεις ένα «θήτα» και… την κάνεις τη «Διαφορά»!

Το θέμα με την υποτιθέμενη κόντρα Μαξιμου-αντιπολίτευσης για τις off-shore έχει ως εξής: Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έφτιαξαν έναν νόμο σχεδιασμένο έτσι ώστε να μην εφαρμοστεί ποτέ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον αντικατέστησε με έναν άλλο που αφήνει ορθάνοιχτα παράθυρα. Αμφότεροι όμως υπερψήφισαν, στο 3ο Μνημόνιο, το νομοθετικό πλαίσιο νομιμοποίησης των «ευρωπαϊκών» ή «φιλο-ευρωπαϊκών» off-shore  αφού αυτή είναι οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξάλλου μην ξεχνάμε, ο Γιούνκερ είναι ο μάστερ των off-shore αφού κατέστησε ολόκληρο το Λουξεμβούργο “παραδείσια” ευρωπαϊκή χώρα!

Τώρα κυβέρνηση και αντιπολίτευση -όλο το μέρος αυτής που ψήφισε τα μνημόνια- προσπαθούν να υποβιβάσουν το θέμα σε προσωπικό.

Στην πραγματικότητα όμως -και εκεί είναι η ουσία- ψηφίζοντας τον νόμο 4336/15 (δηλαδή το 3ο Μνημόνιο) 222 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ ψήφισαν την ακόμη πιο απρόσκοπτη και ασύδοτη δράση των off-shore που είτε εδρεύουν στην Ευρώπη, είτε σε κράτος-φορολογικό παράδεισο που συνεργάζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή διαμόρφωσαν έναν τεράστιο «παράδεισο ευκαιριών» ώστε επιχειρηματίες, πολυεθνικές, πολιτικοί να διαπλέκονται με την ησυχία τους και να ανταλλάσσουν μίζες και εξυπηρετήσεις συμφερόντων υπό την ομπρέλα του Κοινοτικού Δικαίου και με το νόμο!

Κι όλο αυτό το σκηνικό, αιτιολογείται από την κυβέρνηση ως πάταξη της διαφθοράς!

ΓΓ Καταπολέμησης Διαφθοράς: «Ο νόμος για τις offshore διορθώνει το νομικό κενό που άφηνε τους πάντες ατιμώρητους» 

Όπως εξήγησε ο κος Βασιλειάδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104.9 FM, το 2010 είχε ψηφιστεί νομοθετική διάταξη η οποία απαγόρευε τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες βουλευτών και άλλων κατηγοριών, που υποβάλλουν φορολογική δήλωση «πόθεν έσχες», αλλά ο νόμος ήταν ασαφής με αποτέλεσμα και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής να εγείρει θέμα νομιμότητας.

Ο νέος νόμος «διορθώνει το νομικό κενό που άφηνε τους πάντες ατιμώρητους» επισήμανε και πρόσθεσε ότι το νομικό αυτό κενό έπρεπε να καλυφθεί από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι μέλος της ομάδας καταπολέμησης της διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου (Greco). Σχολιάζοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης είπε: «φωνάζει ο κλέφτης». 

Νομοθετούμε με βάση το κοινοτικό κεκτημένο, δεν υπάρχει καμία προνομιακή μεταχείριση των βουλευτών για το πόθεν έσχες, δήλωσε επίσης στην ΕΡΤ. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο κ. Βασιλειάδης τόνισε ότι «υπάρχει πλήρης απαγόρευση στο να έχει κάποιος τα χρήματά του στις χώρες που βρίσκονται στη μαύρη λίστα του ΟΟΣΑ, που αναγνωρίζεται από το υπουργείο οικονομικών και ανανεώνεται κάθε χρόνο».

«Δεν γίνεται καμία διάκριση ότι μόνο οι βουλευτές μπορούν να πάνε τα χρήματά τους στο εξωτερικό» […] «Αν κάποιος είχε εταιρεία στα νησιά Κέυμαν το 2015, 2014, 2013, προφανώς εκείνη την εποχή απαγορευόταν γιατί τα νησιά ήταν στη μαύρη λίστα (του ΟΟΣΑ). Αν κάποιος θέλει να δηλώσει με τη συγκεκριμένη νομοθέτηση μια εταιρεία, που δεν την δήλωνε τα προηγούμενα χρόνια, αυτό σημαίνει ότι τα προηγούμενα χρόνια έκανε ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες, με ό, τι συνέπειες έχει αυτό. Αλλά αν έρθω και πω ότι εξαιρούνται οι βουλευτές από το να έχουν εταιρείες σε χώρες με προνομιακό καθεστώς, μολονότι είναι ηθικά ανεπίτρεπτο, τι θα γίνει με κάποιον που έχει μια εταιρεία στη Βουλγαρία, που είναι ευρωπαϊκό έδαφος; Όταν αυτός πάει στη δικαιοσύνη, ούτε καν στη δικαιοσύνη δεν θα φτάσει η υπόθεση. Στις ελεγκτικές αρχές θα πάει πρώτα, στην επιτροπή για το πόθεν έσχες και θα καταρρεύσει».
«Το θέμα δεν είναι να νομοθετούμε, να βγάλουμε μια γενική απαγόρευση που στο τέλος θα καταρρέει νομικά. Στην Ευρωπαϊκή Ένωσης της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων δεν μπορεί να υπάρξει απαγόρευση που να σταθεί νομικά» […] «Το ελληνικό κράτος συνηθίζει διαχρονικά να βγάζει νόμους πομπώδεις, που ευχαριστούνε την ελληνική κοινωνία, αλλά στο τέλος δεν μπορεί επί της ουσίας να λειτουργήσουν» 
«Το μεγαλύτερο μέρος των δηλώσεων πάει στην επιτροπή για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος. Ο πρόεδρος της επιτροπής και τα στοιχεία όλα είναι στη διάθεση της ομάδας της βουλής που ελέγχει συγκεκριμένες κατηγορίες υπόχρεων πόθεν έσχες και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ο πλήρης και απόλυτος έλεγχος. Άρα ούτε ξέπλυμα γίνεται, ούτε προσπαθούμε να νομιμοποιήσουμε τίποτα»
«Μιλάμε για ηλεκτρονικές δηλώσεις, ειδικό εισαγγελέα για το πόθεν έσχες, απαγόρευση καθυστέρησης πάνω από ένα μήνα στην υποβολή δήλωσης με πρόστιμο, απαγόρευση διόρθωσης στοιχείων πέρα από ένα μήνα, υποχρέωση να δηλώσουμε τα κινητά, τις θυρίδες τα τιμαλφή και ειδικά για τους πολιτικούς υποχρέωση να δηλώσουν τα δάνεια και τις υποχρεώσεις τους. Πρώτη φορά οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν βεβαιώσει από τη λίστα Λαγκάρντ πάνω από 300 εκ. ευρώ και τώρα μπαίνουμε στη λίστα Μπόργιανς».
Από τα όσα δήλωσε ο κος Βασιλειάδης, συνοψίζοντας, μαθαίνουμε:
  1. Καλές οι off-shore φτάνει να μην είναι στη μαύρη λίστα του ΟΟΣΑ, τον οργανισμό που υποτίθεται έχει αναλάβει παγκόσμια να πολεμήσει τη διαφθορά. Πως; Με μαύρες κι άσπρες λίστες;
  2. Όχι μόνο οι βουλευτές, αλλά και οι επιχειρηματίες και “κοινοί θνητοί” θα μπορούν να έχουν το δικό τους παραδείσιο οικόπεδο. Προφανώς εξαιρούνται άνεργοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι… εκ των πραγμάτων!
  3. Ηθικό συμπέρασμα: Όταν δεν εφαρμόζεις έναν ορθό νόμο, τότε πολύ απλά… τον αντικαθιστάς με έναν μη ορθό για να τον εφαρμόσεις τότε!
  4. Επίσης μαθαίνουμε (και παθαίνουμε) ότι η λίστα Λαγκάρντ πάει για… λήξη, με μοναδικά έσοδα 300 εκ. ευρώ, μόνο! Αφού έκανε το γύρω των γκάτζετ της πληροφορικής -από στικάκια σε δισκέτες, πίσω σε στικάκι κ.λ.π.- γύρισε μερικά γραφεία, άλλαξε μερικά χέρια, τελικά όλη αυτή η φασαρία απέδωσε ψίχουλα! «Και τώρα μπαίνουμε στη λίστα Μπόργιανς», προφανώς με την ίδια λογική – πλήρωσε κάτι έναντι, σου χαρίζω τα υπόλοιπα.

Αυτό λέγεται «καταπολέμηση της διαφθοράς». Αφαιρούμε το “θήτα” και… κάναμε τη διαφορά: Η πλήρης νομιμοποίηση της διαπλοκής και φοροαποφυγής.

Κατά τα άλλα, ζητούν να διπλασιαστούν οι κατασχέσεις από τις τράπεζες και δόθηκε το πράσινο φως να βγουν τα 60.000 σπίτια στο σφυρί!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη