Η «υπερδύναμη» μαστίζεται από παιδική φτώχεια!

Η
Μετά την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ, οι ΗΠΑ θεωρούνται ως η μια και μοναδική πλανητική υπερδύναμη, παρά την άνοδο της Κίνας ή την ανάκαμψη της Ρωσίας

Οι ίδιοι δεν χάνουν ευκαιρία να το δείχνουν στην προσπάθεια διατήρησης του τίτλου, έχοντας άποψη και λόγο για τους πάντες και τα πάντα, ενώ σε πρόσφατη ομιλία του ακόμα και ο Πούτιν τους το αναγνώρισε, σε μια ένδειξη φιλικών διαθέσεων, πολιτικής σκοπιμότητας και διπλωματικής τακτικής.

Ωστόσο η «υπερδύναμη» που λέγεται ΗΠΑ έχει ένα σοβαρό πρόβλημα να λύσει, αυτό της παιδικής φτώχειας. Για τις ολοένα αυξανόμενες ανισότητες και τη φτώχεια, πήραν πρόσφατα μια προειδοποίηση από το ΔΝΤ, αλλά τα πιο σοκαριστικά στοιχεία έρχονται στο φως από μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο brookings.edu, τα οποία αποδεικνύουν ότι τα περισσότερα θύματα αυτών των ανισοτήτων, είναι τα παιδιά!

Αυτήν την Οικονομική Ανάλυση, τεκμηριώνει ότι από τα 46.700.000 των αμερικανών πολιτών, το 14,8 τοις εκατό του πληθυσμού ζούσε σε συνθήκες φτώχειας το 2014.

Δείτε τα απογοητευτικά στατιστικά στοιχεία, που απεικονίζεται στον ακόλουθο πίνακα:

whoispoor1

  • Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας είναι τα παιδιά. Περισσότερα από 15,5 εκατομμύρια παιδιά ζούσαν σε συνθήκες φτώχειας το 2014.
  • Περίπου 13 τοις εκατό των ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας είναι ηλικιωμένοι ή συνταξιούχοι.
  • Το ένα τέταρτο των ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας ανήκουν στο εργατικό δύναμη, δηλαδή εργάζονται ή αναζητούν εργασία.
  • Ένα δέκατο από αυτούς στη φτώχεια είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Οκτώ τοις εκατό των ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας είναι φροντιστές, πράγμα που σημαίνει ότι αναφέρουν φροντίδα των παιδιών ή της οικογένεια.
  • Οι μαθητές, είτε πλήρους ή μερικής απασχόλησης, αποτελούν άλλο ένα επτά τοις εκατό των ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
  • Μόνο ένα τρία τοις εκατό των ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας δεν εμπίπτουν σε μία από τις ανωτέρω κατηγορίες.

Ο πίνακας εργαζομένων:

whoispoor2

  • Το 13 τοις εκατό είναι πλήρους απασχόλησης, όλο το χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι συνήθως εργάζονταν 35 ώρες ή περισσότερο την εβδομάδα για τουλάχιστον 50 εβδομάδες κατά τη διάρκεια του 2014.
  • Λίγο πάνω από το ένα τέταρτο των φτωχών ενηλίκων σε ηλικία εργασίας εργάζονται λιγότερο από πλήρες ωράριο όλο το χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι εργάστηκαν όχι σε πλήρη απασχόληση, το σύνολο του έτους.
  • Το 5 τοις εκατό έκθεση που αναζητούν εργασία – ένας χαρακτηρισμός που σημαίνει ότι αυτοί οι ενήλικες ήταν στο εργατικό δυναμικό – όλο το χρόνο.

Το υπόλοιπο 55 τοις εκατό των ενηλίκων σε ηλικία εργασίας δεν είναι στο εργατικό δυναμικό. Πρόσθετα στοιχεία από τη CPS ASEC, η οποία ζητά από τους ερωτηθέντες γιατί δεν είναι στο εργατικό δυναμικό, μας επιτρέπει να περιγράψουμε περαιτέρω ποιοι είναι αυτοί οι μη-εργαζόμενοι. Ως ποσοστό του συνόλου των ενηλίκων σε ηλικία εργασίας που ζουν στη φτώχεια του πληθυσμού:

  • 18 τοις εκατό -ένα τρίτο των μη εργαζομένων που ζουν στη φτώχεια είναι άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • 26 τοις εκατό λιγότερο από το ήμισυ των μη-εργαζομένων-είναι φροντιστές ή φοιτητές.
  • 6 τοις εκατό έχουν συνταξιοδοτηθεί, αν και είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μόνο ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας θεωρείται εδώ, οπότε αυτό αποτελεί την πρόωρη συνταξιοδότηση.
  • 5 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού των ενηλίκων σε ηλικία εργασίας στη φτώχεια δεν είναι στο εργατικό δυναμικό και δεν είναι ούτε άτομα με ειδικές ανάγκες, ένας φροντιστής, ένας φοιτητής, ούτε αποσύρθηκε.

Σίγουρα κάποιο ποσοστό εκείνων που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, ένας φροντιστής, ένας φοιτητής, ή συνταξιούχοι, καθώς και το υπόλοιπο μικρό κλάσμα έξω από αυτές τις ομάδες-είναι άνθρωποι που είναι σε θέση απασχόλησης. Όπως απεικονίζει το σχήμα 3, ένα μέρος των ατόμων που ζουν σε συνθήκες φτώχειας οι οποίοι είναι άτομα με ειδικές ανάγκες, ένας φροντιστής, ένας φοιτητής, ή συνταξιούχοι είναι πράγματι στο εργατικό δυναμικό.

whoispoor3

Αν και το 13 τοις εκατό των ενηλίκων σε ηλικία εργασίας που ζουν σε συνθήκες φτώχειας εργάζονται με πλήρη απασχόληση όλο το χρόνο, περίπου διπλάσιοι απασχολούνταν λιγότερο με πλήρη απασχόληση όλο το χρόνο το 2014.

Το σχήμα 3 ερευνά τη σύνθεση των ενηλίκων σε ηλικία εργασίας που ζουν σε φτώχεια που αναφέρθηκαν ότι συνήθως εργάζονται με μερική απασχόληση.

Περίπου το 40 τοις εκατό των ατόμων που εργάζονται με μερική απασχόληση δεν είναι από δική τους επιλογή, αλλά αδυναμία να βρουν εργασία με πλήρη απασχόληση. Ακριβώς κάτω από το ήμισυ των εργαζομένων μερικής απασχόλησης ήταν φοιτητές, φροντιστές, ή άτομα με ειδικές ανάγκες. Μόνο περίπου 1 στα 6 αυτών των εργαζομένων με μερική απασχόληση εργάστηκε λιγότερες από 35 ώρες την εβδομάδα ή λιγότερο από 50 εβδομάδες το χρόνο για κάποιο άλλο λόγο.

Για μια χώρα που πλασάρεται ως υπερδύναμη, που έχει γνώμη και άποψη για όλες τις χώρες άλλων λαών και πως πρέπει να διαχειριστούν τις υποθέσεις τους, που καμαρώνει για τη δημοκρατία της και τα επιτεύγματα της, που πολίτες της κατέχουν τα πρώτα νούμερα στις λίστες των δισεκατομμυριούχων του κόσμου, αυτή η φτώχεια, αυτή η παιδική φτώχεια, είναι επιεικώς… απαράδεκτη!

Δυστυχώς και στην άλλη “υπερδύναμη”, τη Ρωσία, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά, ούτε για τα παιδιά. Αλλά από την ίδια “ασθένεια” μοιάζει να πάσχει και ο υπόλοιπος πλανήτης, όπου το 1% των πλούσιων κατοίκων του συμπεριφέρεται με αλαζονεία και μίσος στο υπόλοιπο 99% λες και θέλει να το αφανίσει από προσώπου γης.

Ή μήπως πράγματι θέλει…;

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη