Που στοχεύει η κυβέρνηση με την ψήφο στα 16 και κάτι;

Π
Με τον εκλογικό νόμο να δίνει το δικαίωμα της ψήφου σε νέους που δεν έχουν καν συμπληρώσει τα 17 έτη, ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει σε μια δυναμική στη νέα γενιά;

Παρότι αυτό φανερώνει εκ πρώτης όψεως η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα, μοιάζει ή να μην τα έχει υπολογίσει καλά τα πράγματα ή τελικά να είναι άλλο το κίνητρό του.

Εδώ και πολλούς μήνες το κυβερνών κόμμα έχει χάσει τη ριζοσπαστικότητά του, που ήταν το στοιχείο που προσείλκυε τους νεότερους ψηφοφόρους. Τα σημερινά παιδιά των τελευταίων τάξεων του λυκείου, στην πλειοψηφία τους, είναι παιδιά ανέργων -ενός και δυο γονιών- εγγόνια παππούδων που πλέον δεν έχουν να τους πάρουν δώρο, ενώ βλέπουν την νέα ενήλικη γενιά, να εγκαταλείπει τη χώρα.

Οι φετινές βάσεις των πανελλαδικών παρά τα εύκολα θέματα σε γενικές γραμμές πεσμένες, μαζί και η επιθυμία της νεολαίας να προσπαθήσει να μπει σε ένα ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα χωρίς όμως μέλλον. Η τριτοβάθμια εκπαίδευση αποκτά πλέον καθαρά ταξικό χρώμα και ως όνειρο εγκαταλείπεται σε όσους έχουν όχι μόνο μυαλό και όρεξη για μάθηση, αλλά χρήματα για φροντιστήριο και οικογενειακή γαλήνη.

Άρα που ποντάρει ο Τσίπρας; Στην περαιτέρω διάλυση του Λυκείου. Μαθητές που πρέπει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό εν όψει αποφοίτησης και πανελλαδικών εξετάσεων θα γίνουν βορά στα κομματικά στελέχη και καθοδηγητές.

Το δικαίωμα ψήφου σε μαθητές ακόμη και της Β’ Λυκείου θα μετατρέψει τα σχολεία σε κομματικά γραφεία, με τα ίδια τραπεζάκια που βλέπουμε στις πανεπιστημιακές σχολές να φιγουράρουν και στα λύκεια. Φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να μεταλαμπαδεύσει το δικό του μοντέλο μαθητή: Άριστος καταληψίας με αποφασισμένη κομματική καριέρα, στο οποίο η πληροφορία ότι Λέσβος και Μυτιλήνη αφορούν σε ένα νησί είναι… λεπτομέρεια! 

format_quoteΤο δικαίωμα ψήφου σε νεότερες ηλικίες ισχύει μόνο σε μερικές αφρικανικές χώρες, όπου και το προσδόκιμο όριο ζωής είναι πολύ μικρό, όπως π.χ. η Αιθιοπία και το Σουδάν, εκεί που οπλίζουν τους εφήβους από νωρίς για να πάρουν μέρος σε εμφυλίους. Μοναδική Ευρωπαϊκή εξαίρεση η Αυστρία, ενώ όλη σχεδόν η Λατινική Αμερική που μαστίζεται από φτώχεια, εξαθλίωση και εγκληματικότητα έχει θεσπίσει την ψήφο στα 16

Η διάταξη της ψήφου στα 18 συνάδει και με το όριο ενηλικίωσης. Το να κατέβει στα 16 -ουσιαστικά μιλάμε για παιδιά και εφήβους- είναι τεράστιο λάθος και δεν ισχύει σχεδόν σε καμία χώρα ολόκληρου του πλανήτη! Το δικαίωμα ψήφου σε νεότερες ηλικίες ισχύει μόνο σε μερικές αφρικανικές χώρες, όπου και το προσδόκιμο όριο ζωής είναι πολύ μικρό, όπως π.χ. η Αιθιοπία και το Σουδάν, εκεί που οπλίζουν τους εφήβους από νωρίς για να πάρουν μέρος σε εμφυλίους. Μοναδική Ευρωπαϊκή εξαίρεση η Αυστρία, ενώ όλη σχεδόν η Λατινική Αμερική που μαστίζεται από φτώχεια, εξαθλίωση και εγκληματικότητα έχει θεσπίσει την ψήφο στα 16. Μάλλον αυτές τις χώρες ζήλεψε…

(ΕΔΩ μπορείτε να δείτε όλες τις χώρες του πλανήτη με τις ηλικίες δικαιώματος ψήφου).

Όταν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του αποτυγχάνει παταγωδώς να γεμίσει τις τάξεις με δασκάλους, τα στομάχια των παιδιών με φαγητό και τα μυαλά τους με γνώση και όραμα, σκοπεύει να γεμίσει τα λύκεια με διχόνοιες και κόντρες στη σχολική κοινότητα, κομματικοποίηση μαθητών τη στιγμή που απαγορεύεται κάτι ανάλογο στους καθηγητές και αποπροσανατολισμό των μαθητών στα πιο δύσκολα χρόνια της φοίτησης τους, που είναι οι δυο τελευταίες τάξεις του λυκείου.

Μια βόμβα στα θεμέλια ενός κτιρίου που είναι ήδη έτοιμο να καταρρεύσει. Μήπως αυτό θέλει; Παιδεία για λίγους και οικονομικά ικανούς και δεξιότητες για στρατιές νέων ανέργων που θα είναι πρόθυμοι να δουλέψουν στις ξένες επιχειρήσεις με μισθούς Κίνας.

Εξάλλου η Κίνα σκέφτεται να κάνει εδώ επενδύσεις με ντόπιο εργατικό δυναμικό, όπως είπαν. Ζήτησαν ωστόσο “σταθερότητα” -να μην γίνονται απεργίες. Μήπως ζήτησαν και Κινέζικους μισθούς; Έτσι κι αλλιώς… κοντά πλέον είμαστε…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη