Δεύτερο ατύχημα με Tesla υπό έρευνα

Δ

Δύο άνδρες τραυματίστηκαν στην Πενσιλβάνια – είχαν ενεργοποιήσει τη λειτουργία Autopilot πριν από τη σύγκρουση

Το αυτοκίνητο μπορεί να οδηγεί μόνο του,προειδοποιεί όμως τους οδηγούς ότι πρέπει να κρατούν τα χέρια στο τιμόνι (Φωτογραφία: Reuters )
Το αυτοκίνητο μπορεί να οδηγεί μόνο του,προειδοποιεί όμως τους οδηγούς ότι πρέπει να κρατούν τα χέρια στο τιμόνι (Φωτογραφία: Reuters )

Μάλλον θα πρέπει να αρχίσουμε να το συνηθίζουμε: μία εβδομάδα μετά την αποκάλυψη του πρώτου θανάτου που σχετίζεται με τη λειτουργία αυτόματου πιλότου στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα Tesla, η αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία ανακοίνωσε ότι διερευνά και δεύτερο περιστατικό.

Στο μεταξύ, η τροχαία της Φλόριντα γνωστοποίησε ότι στο Tesla που ενεπλάκη στo θανατηφόρο τροχαίο βρέθηκε ένας φορητός υπολογιστής και ένα DVD player, κάτι που βρίσκεται σε συμφωνία με τη μαρτυρία ότι ο οδηγός έβλεπε ταινία όταν το αυτοκίνητο συγκρούστηκε με προπορευόμενο όχημα που δεν είχε γίνει αντιληπτό από τον αυτόματο πιλότο.

Στο τελευταίο περιστατικό, ένας άνδρας και ο γαμπρός του τραυματίστηκαν όταν το Tesla Model X χτύπησε το δεξί προστατευτικό κιγκλίδωμα σε αυτοκινητόδρομο της Πενσιλβάνιας. Το αυτοκίνητο εξετράπη προς τα αριστερά, χτύπησε το τσιμεντένιο διαχωριστικό και κατέληξε αναποδογυρισμένο στη μέση του δρόμου, τραυματίζοντας τους δύο επιβαίνοντες.

Σύμφωνα με το Detroit Free Press, ο οδηγός Άλμπερτ Σκαγκλιόνι δήλωσε στην αστυνομία ότι είχε ενεργοποιήσει τη λειτουργία Autopilot πριν από τη σύγκρουση.

Τι ανακοίνωσε η εταιρεία

Η Tesla Motors, από την πλευρά της, ανακοίνωσε πως έλαβε αυτόματο σήμα από το αυτοκίνητο για την ενεργοποίηση του αερόσακου, στη συνέχεια όμως η μετάδοση δεδομένων σταμάτησε, πιθανώς λόγω βλάβης της κεραίας από τη σύγκρουση. Η εταιρεία δηλώνει πάντως ότι δεν έχει ενδείξεις εμπλοκής του Autopilot.

Η Tesla απέδωσε το πρώτο, θανατηφόρο ατύχημα στην αδυναμία του συστήματος να αναγνωρίσει το πίσω τμήμα του τρέιλερ στο προπορευόμενο όχημα. Ούτε ο αυτόματος πιλότος ούτε ο οδηγός επιχείρησαν να φρενάρουν πριν από τη σύγκρουση.

Και τα δύο περιστατικά ερευνώνται τώρα από την Υπηρεσία Ασφάλειας Εθνικών Αυτοκινητοδρόμων (NHTSA).

Η λειτουργία Autopilot είναι η πρώτη απόπειρα της Tesla στην τεχνολογία αυτόματης οδήγησης. Αν και τα αυτοκίνητά της ενημερώνουν τους οδηγούς ότι πρέπει να έχουν πάντα τα χέρια στο τιμόνι, ο αυτόματος πιλότος μπορεί να οδηγεί μόνος του σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους.

intext_content_tag_end

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη