Διώξε τα κουνούπια από κήπο και βεράντα και… βάλε άρωμα!

Δ
Υπάρχει φυσικός τρόπος να διώξουμε τα κουνούπια;

Αυτά είναι εννέα φυτά που έχουν έντονη απωθητική δράση για τα κουνούπια, αφού τα αρώματα τους από τα έλαια που περιέχουν δεν αρέσουν στα κουνούπια και τα διώχνουν. Φύτεψε κάποια από αυτά τα φυτά στον κήπο ή σε γλάστρες κοντά στά σημεία που καθόσαστε. Παράλληλα μην ξεχνάτε να αδειάζετε το νερό από τα πιάτα των γλαστρών σας αφού τα κουνούπια γεννούν τα αβγά τους σε στάσιμα νερά.

Σιτρονέλλα (Cymbopogon citratus)

sitronellaΗ σιτρονέλλα αποτελεί το κύριο συστατικό των διαφόρων αντικουνουπικών που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως λοσιόν, αρωματικά κεριά κ.τ.λ. Είναι επίσης βασικό βότανο της ταυλανδέζικης κουζίνας πιό γνωστό ως lemon grass. Το φυτό είναι ένα πολυετές γρασίδι που στο κλίμα μας φτάνει το ένα μέτρο περίπου. Θέλει ηλιόλουστη έως φωτεινή θέση στον κήπο ή στην βεράντα μας και είναι πολύ εύκολο φυτό στην καλλιέργειά του με διακοσμητική αξία στο παρτέρι ανάμεσα σε άλλα φυτά ή σε μεγάλες γλάστρες. Θέλει αρκετό πότισμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μελισσόχορτο (Melissa officinalis)

melissoxortoΤο μελισσόχορτο είναι γνωστό και ως βάλσαμο ή μελισσοβότανο και είναι ένα πολυετές βότανο με απαλή μυρωδιά λεμονιού. Εκτός από τις γνωστές φαρμακευτικές ιδιότητες του τα λιωμένα φύλλα του μπορούν να τριφθούν στο δέρμα ως εντομοαπωθητικό. Του αρέσει πλούσιο καλά σταγγιζόμενο έδαφος και το καλοκαίρι θέλει αρκετό νερό. Είναι φυτό που εξαπλώνεται γρήγορα σε ημισκιερά σημεία του κήπου.

Κατηφές (Tagetes spp.)

katifesΟ κατηφές, που είναι λίγο πολύ γνωστός σε όλους μας, είναι ένα εποχιακό φυτό του καλοκαιριού με εντυπωσιακά άνθη κίτρινου, πορτοκαλί ή καφέ-πορτοκαλί χρώματος. Τα φύλλα του έχουν μία χαρακτηριστική μυρωδιά , που σε πολλούς είναι ενοχλητική, λόγω της πυρεθρίνης που περιέχουν, ουσίας που αποτελεί συστατικό για πολλά φυτοφάρμακα. Είναι φυτό εύκολο και του αρέσει ο ήλιος Φυτέψτε κατηφέδες κοντά στις ντοματιές σας. Εκτός από τα κουνούπια απωθεί και τις μελίγκρες και άλλα έντομα που μπορεί να τις προσβάλλουν.

Αρμπαρόριζα (Pelargonium crispum)

amparorizaΗ αρμπαρόριζα συγγενεύει πολύ με το γεράνι και χρησιμοποείται στην παρασκευή γλυκών και μαρμελάδων. Έχει μία έντονη μυρωδιά που θυμίζει λιβάνι και δεν αρέσει καθόλου στα κουνούπια. Είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης και καθόλου απαιτητικό αφού δεν θέλει ούτε πολυ νερό ούτε ιδιαίτερο έδαφος, που πρέπει όμως να στραγγίζει καλά.

Λουίζα (Aloysia triphylla)

louizaΗ Λουίζα είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που κατάγεται από την Λατινική Αμερική και όταν την ακουμπίσουμε αναδίδει ένα έντονο άρωμα λεμονιού. Χρησιμοποιείται στην κουζίνα και κυρίως στην παρασκευή τσαγιού και cocktails. Η λουίζα θέλει πολύ ήλιο και μέτριο πότισμα. Φυτέψτε την κοντά σε διαδρόμους ώστε να δίνει άρωμα καθώς περνάτε.

Αγήρατο (Ageratum houstonianum)

Το αγήρατο είναι ένα χαμηλό εποχιακό φυτό με μωβ μικρά άνθη. Τά φύλλα του περιέχουν κουμαρίνη, η οποία επίσης χρησιμοποιείται στη Παρασκευή εντομοαπωθητικών προιόντων. Αγαπά τον ήλιο και θέλει αρκετό νερό. Αντέχει κοντά στην θάλασσα και ανθίζει όλο το καλοκαίρι. Αν δεν βρείτε φυτά στο εμπόριο μπορείτε εύκολα να το παράξετε από σπόρο τον οποίο θα σπείτετε σε σπορείο νωρίς την άνοιξη.

Βασιλικός (Ocimum basilicum)

basilikosΟ βασιλικός που δεν λείπει από σχεδόν κανένα μπαλκόνι είναι από τα αρωματικά πού δίνουν έντονο άρωμα. Υπάρχουν πολλά είδη βασιλικού αλλά την μεγαλύτερη αντικουνουπική δράση έχουν ο λεμονοβασιλικός και ο ταυλανδέζικος. Φυτέψτε βασιλικούς σε μεγάλες γλάστρες με καλό χώμα η στον κήπο σε φωτεινά έως ηλιόλουστα σημεία. Για να τον διατηρήσετε πρέπει να τον ποτίζετε αρκετά και να αφαιρείτε τα μπουμπούκια του, ώστε να μην ανθίσει και αποδυναμωθεί το φυτό. Κόψτε μερικά φύλλα βασιλικού και τρείψτε τα στο δέρμα σας ώστε να μη σας επιτεθούν τα κουνούπια.

Λεβάντα (Lavandula angustifolia)

levandaΗ λεβάντα είναι ένα πολυ εύκολο, διακοσμητικό φυτό με έντονο άρωμα για τον κήπο μας που δεν αρέσει καθόλου στα κουνούπια και πολλά άλλα έντομα. Αποξηραμένα άνθη λεβάντας χρησιμοποιούσαν οι νοικοκυρές παλιά για να διώξουν τον σκώρο από τα ντουλάπια τους. Η λεβάντα είναι ένας χαμηλός θάμνος που ανθίζει ανάλογα την ποικιλία από άνοιξη έως το καλοκαίρι και ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα σημεία. Δεν είναι απαιτητική ως προς το έδαφος και αρκείται σε λίγο νερό.

Αψιθιά (Artemisia absinthium)

agiratoΗ αψιθιά ή αρτεμίσια είναι ένας πολυετής θάμνος ύψους έως περίπου ενός μέτρου γνωστός από την αρχαιότητα. Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για την παρασκευή του ποτού αψέντι. Με το γκρί χρώματος φύλλωμα του έχει έντονο κηποτεχνικό ενδιαφέρον. Είναι φυτό που ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη που έχουν καλή αποστράγγιση και δεν χρειάζεται πολύ πότισμα.

Άλλα φυτά που έχουν απωθητική δράση κατά των κουνουπιών είναι:
  • Δυόσμος (Mentha piperita) και διάφορα είδη μέντας
  • Δενδρολίβανο (Rosmarinus officinalis), δενδρολίβανο έρπων (Rosmarinus prostratus)
  • Σκόρδο (Allium sativum)
  • Ευκάλυπτος (Eucalyptus spp.)
  • Νεπέτα (Nepeta cataria)

Βάλε άρωμα – δεν αρέσει στα κουνούπια!

AQLR53Παλιά πίστευαν ότι τα αρώματα ελκύουν τα έντομα. Νέα έρευνα ωστόσο καταλήγει στο τελείως αντίθετο συμπέρασμα, ότι τα απωθεί.

Οι ερευνητές δοκίμασαν και τέσταραν μια ολόκληρη σειρά από όλα σχεδόν τα εντομοαπωθητικά και αντικουνουπικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά, μαζί με προϊόντα περιποίησης σώματος και ομορφιάς, όπως ενυδατικές λοσιόν, αρώματα και λάδια σώματος. Συγκεκριμένα τοποθετούσαν κουνούπια μέσα σε σωλήνες σε σχήμα “Υ” και έφραζαν με τις παλάμες τους τα δύο άκρα (με διαφορετικό προϊόν πάνω σε κάθε παλάμη) και παρατηρούσαν πως θα αντιδράσει το κουνούπι σε κάθε οσμή.

Τα πορίσματα των πολύμηνων ερευνών τους δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο Journal of Insect Science και δείχνουν πολλές και ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις. 

Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη είναι πως ανακάλυψαν ότι πολλά καλλυντικά και αρώματα, έχουν εντομοαπωθητική δράση.

Αυτό οδήγησε τους ερευνητές στο να ανακοινώσουν πως μόλις διαπίστωσαν πως οι φρουτένιες και λουδουδένιες μυρωδιές (σαν και αυτές του εν λόγω αρώματος) που μέχρι σήμερα θεωρούσαν πως δεν έχουν έντονη αντικουνουπική δράση θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω. 

Πως να επιλέξετε το κατάλληλο

lavender_ingredient_and_body_milkΕκτός από τα καθαρά αρώματα/κολόνιες λουλουδιών και φρούτων που έχουν αντικουνουπική δράση όπως, λεμόνι, λάιμ, λεβάντα κ.λ.π. πολλά περιέχουν στο “κοκτέιλ” τους και μυρωδικά, όπως δυόσμος, δάφνη, ευκάλυπτος κ.α.

Διάλεξε ένα ελαφρύ και δροσερό για το καλοκαίρι ή φτιάξε ένα δικό σου με αιθέρια έλαια. Η λεβάντα είναι must καθώς και τα εσπεριδοειδή. Απέφυγε τις μάρκες που κατά καιρούς έχουν ακουστεί για πρόσθετη χημεία στα καλλυντικά και αρώματα τους.

Επίσης πολύ καλός για αυτή τη δουλειά είναι ο κέδρος. Στην Ελληνική εταιρία Bodyfarm θα βρεις σειρά προϊόντων για το σώμα με λεβάντα, κέδρο, κανέλα και τζίντζερ – αρώματα που δεν αγαπούν τα κουνούπια!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη