Ανησυχία για την εξέλιξη της Παγκοσμιοποίησης στη σύνοδο κορυφής BRICS

Α

Οι ηγέτες των χωρών-μελών της BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) συνεδρίασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, 15 & 16/10 στην Ινδία, πραγματοποιώντας την όγδοη ετήσια διάσκεψή τους

Όταν δημιουργήθηκε η BRICS πολλοί πίστεψαν ότι είναι ένας κοινός άξονας ενάντια στην επιβολή των συμφερόντων της Δύσης μέσω της Παγκοσμιοποίησης και η ένωση θα προάσπιζε πάνω απ’ όλα την εθνική ταυτότητα και κυριαρχία της κάθε χώρας που συμμετείχε.

Η BRICS ιδρύθηκε το 2011 με σκοπό την αυξανόμενη οικονομική και πολιτική επιρροή των μελών του για να διώξει τη Δυτική ηγεμονία.

Τα έθνη, με ένα κοινό εκτιμώμενο ΑΕΠ των $ 16 τρισ. έχουν δημιουργήσει τη δική τους τράπεζα παράλληλα με την το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που είναι στην Ουάσιγκτον και την Παγκόσμια Τράπεζα και διεξάγουν συνόδους κορυφής που ανταγωνίζονται το φόρουμ G7.

Ωστόσο αποδεικνύεται ότι κύριος στόχος τους είναι αυτό που αναφέρθηκε στην δήλωση της ιδρυτικής τους σύνοδου κορυφής: Η δημιουργία μιας «δίκαιης, δημοκρατικής και πολυπολικής παγκόσμιας τάξης». Με λίγα λόγια, μερτικό στην Παγκοσμιοποίηση και όχι την κατάργηση της.

Κι αυτό εκφράστηκε καθαρά και κατά την πρόσφατη σύνοδο τους. Ο Πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, δήλωσε την Κυριακή ότι ένα αυξανόμενο κύμα προστατευτισμού και αντι-παγκοσμιοποίησης θέτει σε κίνδυνο μια ακόμα εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι ηγέτες χωρών BRICS ορκίστηκαν να συσφίξουν τις επιχειρήσεις και τους εμπορικούς δεσμούς.

Όλοι οι ηγέτες εξέδωσαν κοινή δήλωση σχετικά με μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Συμφώνησαν επίσης να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της «διασυνοριακής» τρομοκρατίας, αλλά ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την σύμφωνη θέση των υπολοίπων ηγετών κατά του Πακιστάν, που η Ινδία θεωρεί ως «μητέρα της τρομοκρατίας».

Οι χώρες της BRICS, αντιπροσωπεύοντας το 53 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν πληγεί από την πτώση της παγκόσμιας ζήτησης και τις χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων, ενώ πολλές είναι επίσης βυθισμένες σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Η Ρωσία και η Βραζιλία έχουν πέσει σε ύφεση πρόσφατα, η Νότια Αφρική, μόλις κατάφερε να αποφύγει την ίδια μοίρα τον περασμένο μήνα και η οικονομία της Κίνας έχει επιβραδυνθεί απότομα.

Τόσο ο Xi όσο και ο Modi είπαν ότι η ομάδα πρέπει να μείνει ενωμένη, επιμένοντας υπήρχαν πολλά θετικά, ακόμη κι αν τα μέλη της μαστίζονται από εγχώρια δεινά και τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την οικονομική κρίση του 2008.

“Προς το παρόν οι βαθιά ριζωμένες επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι ακόμα σε εξέλιξη. Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να διανύει μια ύπουλη ανάκαμψη και βαθιές προσαρμογές», δήλωσε ο Xi.

“Ορισμένες χώρες γίνονται όλο και πιο εσωστρεφείς στις πολιτικές τους. Ο προστατευτισμός αυξάνεται και οι δυνάμεις κατά της παγκοσμιοποίησης θέτουν έναν άμεσο κίνδυνο”, πρόσθεσε.

Η οικονομία της Κίνας έχει ξεμείνει από την παλιά της φόρα, εξακολουθεί να είναι παγκοσμίως η δεύτερη μεγαλύτερη, ενώ η Ινδία είναι σήμερα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία και το ΑΕΠ της αναμένεται να αυξηθεί 7,6 τοις εκατό το 2016 με 17.

«Ισχυρότεροι δεσμοί»

Ο Modi είπε ότι ήταν ζωτικής σημασίας τα έθνη της BRICS να ενισχύσουν τη συνεργασία με την κατάργηση των εμπορικών φραγμών και την ανάπτυξη των υποδομών.

“Νομίζω ότι μιλώ για όλους, όταν λέω ότι μέσω ενός κοινού οράματος και της συλλογικής δράσης, θα δημιουργήσουμε και θα διατηρήσουμε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ των χωρών της BRICS, για να αναπτυχθούν οι οικονομίες μας και να γίνουν πιο ασφαλείς οι κοινωνίες μας», είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εν τω μεταξύ, ζήτησε στενότερη συνεργασία σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο και την εξερεύνηση του διαστήματος.

Ο Modi επιβεβαίωσε ότι οι ηγέτες είχαν συμφωνήσει για την ταχεία δημιουργία ενός νέου οργανισμού αξιολογήσεις καθώς οι τρεις παραδοσιακές υπηρεσίες – Moody, Standard & Poors και Fitch Ratings – είναι όλες δυτικής βάσης.

Εν ολίγοις, η σκακιέρα παραμένει, απλά κάποιες χώρες διεκδικούν καλύτερο ρόλο στο παιγνίδι, με δικούς τους ηγετικούς ρόλους και σφαίρες επιρροής. Και ο λόγος είναι πολύ απλός: Όλες αυτές οι χώρες, που στο παρελθόν δεν είχαν ισχυρή οικονομική ελίτ, τώρα απέκτησαν και θέλουν να έχουν κι αυτές λόγο στην Παγκόσμια Διακυβέρνηση. Οι νεόπλουτοι δισεκατομμυριούχοι της Κίνας και της Αφρικής έχουν πλέον κι αυτοί απαιτήσεις, καθώς και η Ρώσικη ολιγαρχία που φύτρωσε εν μια νυκτί αμέσως μετά την κατάρρευση του υποτιθέμενου κομμουνιστικού καθεστώτος.
Οι ανισότητες σε όλες τις χώρες της BRICS δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από εκείνες της Δύσης. Το αντίθετο μάλιστα, δείχνουν και ποιο θα είναι το μέλλον μας! Δούλευε σαν Κινέζος, πείνα σαν Αφρικανός. Όσο για την μεγάλη αρκούδα, η παιδική φτώχεια και η πορνεία έχει πια να γίνει μέρος του τοπίου…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη