Τράπεζες: Να φορολογούνται τα μετρητά – Συναλλαγές μόνο ηλεκτρονικά

Τ

Οι τράπεζες προτείνουν οι τράπεζες στην κυβέρνηση μία σειρά μέτρων, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και τον περιορισμό της χρήσης των μετρητών στην οικονομία, για… την ‘καταπολέμηση της φοροδιαφυγής’. Όχι, δεν είναι για δικό τους όφελος!

Η επιβολή φόρου στις αναλήψεις θα μείωνε δραστικά τις συναλλαγές με μετρητά και κατ’ επέκταση της παραοικονομίας, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών. Πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, οι νέας τεχνολογίας που επιτρέπουν τις ανέπαφες συναλλαγές για μικροποσά, καθώς και το κινητό τηλέφωνο θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και για την πιο μικρή συναλλαγή από την αγορά εφημερίδας ή τσιγάρα στο περίπτερο, μέχρι και εισιτήριο λεωφορείου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής, στις προτάσεις προς την κυβέρνηση συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: Υποχρεωτική χρήση καρτών ή άλλων ηλεκτρονικών δικτύων για κάθε συναλλαγή με επαγγέλματα όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις φοροδιαφυγής ή χρησιμοποιούνται τα μετρητά ως κύριο μέσο συναλλαγών.

  • Υποχρεωτική χρήση καρτών ή ηλεκτρονικών δικτύων για συναλλαγές από κάποιο ποσό και πάνω.
  • Αναμόρφωση φορολογικού συστήματος με την καθιέρωση συστήματος εσόδων-εξόδων. Τα νοικοκυριά ή οι επαγγελματίες θα φορολογούνται μόνο για το ποσό του εισοδήματος που δεν καταναλώθηκε. Ετσι επαγγελματίες και νοικοκυριά θα έχουν ισχυρό κίνητρο να ζητούν αποδείξεις για την παραμικρή δαπάνη προκειμένου να αυξήσουν τα έξοδά τους και να περιορίσουν τον τελικό φόρο.
  • Υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους, να καταβάλουν ηλεκτρονικά κάθε μισθοδοσία.

Ποιος κερδίζει; Σίγουρα όχι το κράτος!

Το κέρδος του περιπτερά στα τσιγάρα, τις εφημερίδες και τα εισιτήρια είναι πλέον γελοίο. Τα ελάχιστα περίπτερα και ψιλικατζίδικα που παραμένουν πλέον ανοικτά, ποντάρουν στο να πουλήσουν κανένα σνακ ή αναψυκτικό ή κάτι μεγαλύτερης αξίας έχοντας κράχτη τα τσιγάρα και την εφημερίδα. Η προμήθεια της τράπεζας όταν γίνεται χρήση κάρτας κυμαίνεται για τις VISA και Mastercard από 1,6% μέχρι και 2%. Το κέρδος του περιπτερά στο 3%. Θα δουλεύει για 1%; Οι απανωτοί φόροι στον καπνό -κι έρχεται κι άλλος- όχι μόνο έχουν βάλει λουκέτα στα περίπτερα, αλλά έχουν αυξήσει και το παράνομο εμπόριο. Ποιος θα πουλάει τσιγάρα στο τέλος; Αυτοί που θέλουν εδώ και καιρό θέλουν να αναλάβουν την πώληση- τα σούπερ μάρκετ!

Ποιος χάνει; Κράτος, πολίτης και μικροεπιχειρηματίας. Ποιος κερδίζει; Σίγουρα οι τράπεζες και στο μέλλον οι μεγάλες αλυσίδες εμπορίου.

tabacco

Άλλο παράδειγμα: Έχω κάνει, ας πούμε ρύθμιση του λογαριασμού της ΔΕΗ και πληρώνω 20 ευρώ το μήνα. Αν δεν κάνω ταξίδι να πάω να πληρώσω στη ΔΕΗ, η τράπεζα έχει προμήθεια στο μηχάνημα πληρωμών, που γίνεται με μετρητά, 1% και στο γκισέ 1,5% ανεξαρτήτου ποσού πληρωμής. Στα 20 ευρώ, αυτό σημαίνει 5% επί του ποσού. Αν γίνει πληρωμή μέσω λογαριασμού η χρέωση είναι πολύ μεγαλύτερη, φτάνει και 5% ή 6%. Ποιος κερδίζει; Και πάλι ΜΌΝΟ η τράπεζα.

Είναι αισχρό να “λήγουν” τον άλλο μήνα οι δυο λίστες μεγάλων φοροφυγάδων, οι λίστες Μπόγιαρνς και Λαγκάρντ, χωρίς να έχουν κάνει απολύτως τίποτα και να συζητάμε για φοροδιαφυγή μικροποσών, σε ένα σουβλάκι ή ένα πακέτο τσιγάρων!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη