“Εκπαιδευτική ρομποτική στα σχολεία” – Τι προειδοποιεί ο Stephen Hawking ακούει κανείς;

&

Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για Παιδιά διοργανώνει ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης και Τεχνολογίας, WRO Hellas, με “στρατηγικό συνεργάτη” την Cosmote, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας

Πρόκειται για μια σύγχρονη μέθοδο «διδασκαλίας» που σκοπό έχει να εξοικειώσει τα παιδιά στην ρομποτική που έχει ήδη εισαχθεί σε πολλά σχολεία, όπου μαθητές με τη συνδρομή των καθηγητών τους «ανακαλύπτουν» και αναπτύσσουν την αλγοριθμική σκέψη προγραμματίζοντας μικρές –στο μέγεθος παιχνιδιού- και ευκολόχρηστες μηχανές.

Οι μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από τις 13 Περιφέρειες της χώρας σε συνεργασία με δασκάλους και καθηγητές, συνδυάζοντας τις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά, τη μηχανική και την τεχνολογία αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν, να εφαρμόσουν και να κατασκευάσουν μια ολοκληρωμένη ρομποτική κατασκευή-μοντέλο, η οποία θα πρέπει να προσομοιώνει ένα συγκεκριμένο θέμα. Οι θεματικές ποικίλουν ανάλογα με τις ηλικίες.

Πολλή καλή ευκαιρία και για τον εντοπισμό “ταλέντων”, των χαρισματικών παιδιών που, εδώ και δεκαετίες “εξαφανίζονται” από τη χώρα μας για να αφομοιωθούν από ξένα πανεπιστήμια, ιδρύματα και επιχειρήσεις για δικό τους όφελος.

«Η τεχνολογία και η καινοτομία βρίσκονται στο DNΑ της COSMOTE. Με την εκπαιδευτική ρομποτική, εφοδιάζουμε τα παιδιά με τις κατάλληλες δεξιότητες για τον νέο ψηφιακό κόσμο. Παράλληλα, ενθαρρύνουμε τα παιδιά, τους γονείς και τους δασκάλους, να δοκιμάσουν ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και να ανακαλύψουν τις νέες προοπτικές που ανοίγονται για το μέλλον μέσα από την τεχνολογία» υπογραμμίζει ο Chief Commercial Officer Οικιακών Πελατών Ομίλου ΟΤΕ,  Κώστας Νεμπής.

Του ΟΤΕ, του οποίου το θαυμάσιο τεχνολογικό DNΑ έμπλεξε τα τηλέφωνα τεσσάρων κομμάτων – έπαιρνες ένα, απαντούσαν κι άλλα τρία!

“Είμαστε στην πιο επικίνδυνη στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας”, προειδοποιεί ο Stephen Hawking

5841935ec46188102d8b45d7

Γράφοντας σε ένα op-ed για την εφημερίδα Guardian, ο καθηγητής του Cambridge είπε ότι η πολιτική μετατόπιση που βλέπουμε τελευταία παγκόσμια, δείχνει ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων σιχάθηκαν το status quo και δήλωσαν ότι έχουν “εγκαταλειφθεί από τους ηγέτες τους”.

Τη μακροσκελή πολιτικο-οικονομική ανάλυση του κλείνει με το ρόλο της τεχνολογίας στις επερχόμενες εξελίξεις:

Ο Hawking προειδοποίησε -για μια ακόμα φορά- ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η αύξηση της αυτοματοποίησης πρόκειται να αποδεκατίσουν τις θέσεις εργασίας στη μεσαία τάξη και να επιδεινώσουν την ανισότητα.

“Η αυτοματοποίηση των εργοστασίων έχει ήδη αποδεκατιστεί θέσεις εργασίας στην παραδοσιακή κατασκευή και η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης είναι πιθανό να επεκτείνει αυτή τη καταστροφή θέσεων εργασίας βαθιά στις μεσαίες τάξεις, εκείνων που έχουν εναπομείνει με έναν ρόλο πιο προσωπικό, δημιουργικό ή εποπτικό.

“Με ολόκληρες βιομηχανίες που εξαφανίζονται, όχι μόνο θέσεις εργασίας, πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να επανεκπαιδευτούν για ένα νέο κόσμο και να τους προσφέρουμε οικονομική υποστήριξη, ενόσω το πράττουν”, πρόσθεσε.

Και ως “επανεκπαίδευση” δεν εννοεί βέβαια να μάθουν όλοι να φτιάχνουν ρομπότ, αλλά να βρουν ένα ρόλο στην ρομποτοποιημένη αγορά, που θα τους εξασφαλίζει την ιδιαιτερότητα και την μοναδικότητα ώστε να είναι περιζήτητοι.

Πόσα από τα σημερινά παιδιά θα μπορούν να βρουν ένα τέτοιο ρόλο; Ελάχιστα κι αυτά θα έχουν ζήτηση για λίγα χρόνια. Όταν η πληθώρα ατόμων που δεν καταφέρουν να αναπτύξουν δεξιότητες και ταλέντα αποτελέσουν τις αμέτρητες στρατιές ανέργων, ακόμα και οι λίγοι περιζήτητοι θα έχουν πρόβλημα.

Παλιά, όσοι δεν είχαν ταλέντα ή μυαλό να “γίνουν κάτι”, μπορούσαν να επιβιώσουν στην κοινωνία προσφέροντας τις δικές τους ανεκτίμητες υπηρεσίες σε αυτό που ήταν ικανοί -κομμώτρια, καθαρίστρια, οδηγός ταξί, οδηγός λεωφορείου ή νταλίκας, υπάλληλοι ξενοδοχείων, ρεσεψιονίστ, ταμίες, μάγειροι, σερβιτόροι, αχθοφόροι, αγρότες, κτηνοτρόφοι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, στελέχη επιχειρήσεων,νοσοκόμες αλλά και γιατροί – όλα αυτά και πολλά άλλα, θα αντικατασταθούν από τα ρομπότ!

Και οι λαντζέρηδες. Γιατί το αναφέρουμε τελευταίο; Πολύ απλά,γιατί πολλοί που ξεκίνησαν ως τέτοιοι στη χώρα τους, ή μετανάστευσαν όπως πολλοί Έλληνες σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία, κατέληξαν με δική τους μικρή ή μεγάλη επιχείρηση. Αυτό… απλά ξεχάστε το!

Ναι, μάθετε στα παιδιά πως να φτιάχνουν ρομπότ. Μάθετε τους όμως επίσης, ότι το μέλλον δεν τους ανήκει, θα ανήκει στα μηχανάκια που θα φτιάξουν τα ίδια!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη