Ιταλία: Τι σημαίνει το δημοψήφισμα – Παγίδα υπέρ Τεχνοκρατικής Διακυβέρνησης

Ι

Οι Ιταλοί θα ψηφίσουν στις 4 Δεκεμβρίου στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθείται από τον πρωθυπουργό της χώρας Ματτέο Ρέντσι, η πολιτική πορεία του οποίου αναμένεται να κριθεί από το αποτέλεσμα

Περίπου 52 εκατομμύρια Ιταλοί έχουν δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα, εκ των οποίων 4 εκατομμύρια είναι ομογενείς που ζουν στο εξωτερικό.  Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8.00 ώρα Ελλάδος και θα κλείσουν τα μεσάνυχτα. Λίγο αργότερα θα ανακοινωθούν στην ιταλική τηλεόραση τα πρώτα exit polls  από πέντε εταιρείες δημοσκοπήσεων στις οποίες ανατέθηκε από τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς η διενέργεια των exit polls.

H καταμέτρηση των ψήφων θα αρχίσει αμέσως μόλις κλείσουν οι κάλπες και μετά από περίπου 30 λεπτά, θα ανακοινωθούν οι πρώτες προβλέψεις για το αποτέλεσμα, οι οποίες θα ενημερώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, περίπου ανά 30 λεπτά, όσο προχωρά η καταμέτρηση των ψήφων.

Όσο εξελίσσεται η καταμέτρηση, τα αποτελέσματα θα είναι πιο ακριβή και ασφαλή από τα προηγούμενα. Αν το “ναι” και το “όχι” έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους, το πιθανότερο είναι ο “νικητής” να φανεί στη δεύτερη ενημέρωση των στοιχείων της καταμέτρησης, δηλαδή ανάμεσα στη 01.00 τα ξημερώματα και τις 02.00. Αν το αποτέλεσμα είναι πολύ κοντά, ο νικητής δεν μπορεί να φανεί μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, πιθανότατα στις 3:00 – 4:00 πμ Ελλάδος.

Αναλυτικά η ερώτηση του δημοψηφίσματος είναι η εξής: 

“Εγκρίνετε το κείμενο του συνταγματικού δικαίου σχετικά με τα μέτρα για τον τερματισμό των ίσων εξουσιών για τα άνω και κάτω σώματα του κοινοβουλίου, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας των πολιτικών θεσμών, την κατάργηση του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας και Εργασίας και την τροποποίηση του άρθρου πέντε από το δεύτερο μέρος του Συντάγματος, το οποίο εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο και δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης με αριθμό 88, στις 15 Απριλίου, 2016;”

Έρχονται τα πάνω – κάτω: Περισσότερη Τεχνοκρατία, λιγότερη Δημοκρατία

Το δημοψήφισμα αλλάζει 47 από 139 άρθρα του Συντάγματος. Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών θα είναι διατάξεις που μεταβάλλουν τη σύνθεση του Κοινοβουλίου, ο τρόπος που ψηφίζονται νόμοι και η ισορροπία δυνάμεων μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των 20 περιφερειών της χώρας, σε τομείς όπως οι υποδομές και η ασφάλεια των τροφίμων. Αν το δημοψήφισμα δεν περνά, το Σύνταγμα θα σταθεί όπως είναι.

Ποια είναι τα κύρια θέματα

Η πιο επίμαχη διάταξη επηρεάζει τη Γερουσία, την  Άνω Βουλή του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, οι νομοθέτες και στα δυο σώματα πρέπει να εγκρίνουν πανομοιότυπα σχέδια νόμων πριν αυτοί γίνουν ισχύοντες νόμοι και τυχόν αλλαγές που έγιναν σε μια Βουλή πρέπει να σταλούν πίσω στην άλλη για έγκριση.

Το δημοψήφισμα προτείνει μείωση της Γερουσίας σε 95 εκλεγμένα μέλη από 315, μαζί με πέντε μέλη που διορίζονται από τον πρόεδρο. Από 95, τα 74 θα επιλέγονται από εκπροσώπους 20 περιφερειών της Ιταλίας , ενώ 21 θα εκλέγονται από τους δημάρχους. Η Γερουσία θα έχει κυρίως συμβουλευτικό ρόλο και για τα περισσότερα νομοσχέδια θα χρειάζεται μόνο η έγκριση της Κάτω Βουλής.

Το δημοψήφισμα θα προβλέπει την οριστική κατάργηση των ιταλικών επαρχιών – ένα επίπεδο διακυβέρνησης χαμηλότερο από εκείνο των περιφερειών – και θα μεταφέρει ορισμένες εξουσίες που τώρα ελέγχεται από τις περιοχές – όπως η πολιτική προστασία, στρατηγικές υποδομές και η ενέργεια, καθώς και μεγάλες μεταφορές – στην κεντρική κυβέρνηση στη Ρώμη.

Το δημοψήφισμα θα καταργήσει ένα εθνικό συμβούλιο για την οικονομία και την εργασία που συμβουλεύει την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο. Θα περάσει τη διαδικασία για την εκλογή δικαστών στο ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας και το διοικητικό όργανο της, καθώς και τις διαδικασίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος υπηρετεί ως επικεφαλής του κράτους.

Ο Ρέντσι σε περίπτωση έκβασης του ΟΧΙ πιθανότατα θα παραιτηθεί. Αν το κάνει, ο Πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα πρέπει να κάνει διαβούλευση με τα πολιτικά κόμματα για να αποφασίσουν να σχηματίσουν μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενδεχομένως, που θα αποτελείται από τεχνοκράτες, ή θα κηρύξει πρόωρες εκλογές. Ακόμη κι αν μια παραίτηση του Ρέντσι σε περίπτωση αποτυχίας μοιάζει αναπόφευκτη, τίποτε δεν τον εμποδίζει να επιστρέψει στην πρωθυπουργία με αποστολή να μεταρρυθμίσει την εκλογική νομοθεσία ενόψει πρόωρων εκλογών. Σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπαναχωρήσει στη δέσμευσή του ότι δεν θα ηγηθεί ποτέ μιας τέτοιας “τεχνοκρατικής” κυβέρνησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

http://www.i-gata.gr/?p=15453

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη