Τρομοκράτης: Με στρατολόγησαν Βρετανοί κατάσκοποι και μετά με πέταξαν στους λύκους

Τ

Ένας καταδικασμένος τρομοκράτης, ύποπτος ότι βοήθησε στους βομβαρδισμούς στις Βρυξέλλες, ισχυρίστηκε ότι είχε προσληφθεί και εκπαιδευτεί από κατασκόπους του Ηνωμένου Βασιλείου πριν τον πετάξουν “στους λύκους” όταν πλέον δεν τους ήταν χρήσιμος

Ο Zakaria Boufassil, ο οποίος τη Δευτέρα καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλακή , μετά την καταδίκη του για την υποβοήθηση της τρομοκρατίας, είχε δώσει £ 3.000 σε έναν τζιχάντ ονόματι Mohammed Abrini στην πόλη του Μπέρμιγχαμ, τον Ιούλιο του 2015, λίγους μήνες πριν από ο Abrini συμμετάσχει στη βομβιστική επίθεση στις Βρυξέλλες .

Ο Μαροκινός Abrini έγινε γνωστός ως “ο άνθρωπος με το καπέλο”, όταν εντοπίστηκε στην CCTV, στη βελγική πρωτεύουσα πριν από τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που σκότωσαν 32 αμάχους. Ο Abrini επίσης συνδέεται με τις επιθέσεις το 2015 στο Παρίσι.

Ο Boufassil ισχυρίζεται ότι εκπαιδεύτηκε από πράκτορες MI5 – την εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας της Βρετανίας – έξι εβδομάδες μετά τη σύλληψη του Abrini τον Απρίλιο του 2016, όταν προσεγγίστηκε από τους κατασκόπους οι οποίοι έγιναν φίλοι του και φέρονται να του αγόρασαν τσιγάρα, ρούχα και ένα τηλέφωνο, επίσης του έδωσαν και £ 3,000.

Ο ίδιος συνελήφθη αργότερα μετά την επιστροφή του από έναν ταξίδι  διακοπών στο Μαρόκο που όπως ο ίδιος υποστήριξε, πλήρωσε με τα χρήματα των MI5.

Παρά τις μάταιες προσπάθειες από τους εισαγγελείς να σταματήσουν την απαίτησή του να το αναφέρει, όπως γράφει η Guardian τη Δευτέρα,η δικηγόρος του είπε, “στα μάτια του Zakaria, ο ίδιος αισθάνεται ότι ήταν ουσιαστικά προσελήφθη από τους MI5 τον χρησιμοποίησαν και τον πέταξαν”.

“Τον πλησίασαν από την υπηρεσία ασφαλείας και ήταν απρόθυμος αρχικά, στη συνέχεια, σταδιακά, τους είπε ό, τι ήξερε για τον Abrini και τη συνάντηση στο πάρκο”, υποστήριξε στο δικαστήριο η Dorian Lovell-Park.

“Του ειπώθηκε από την MI5 ότι δεν θα είχε κανένα πρόβλημα και ότι απλώς ενδιαφέρονται να τον εγγράψουν ή να τον έχουν στις λίστες τους. Αισθάνεται ότι έπαψε να είναι τους είναι χρήσιμος και ότι ουσιαστικά τον πέταξαν στους λύκους”, δήλωσε η δικηγόρος του Boufassil.

Η δίωξη αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του εναγομένου, όπως είναι η τυπική διαδικασία της MI5.

Ο Boufassil καταδικάστηκε μαζί με ένα άλλο άτομο, τον Mohammed Ali Ahmed, στον οποίο δόθηκαν οκτώ έτη για τα ίδια αδικήματα.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη