Apple, Google, Facebook και λοιποί στη Σύνοδο Κορυφής του Trump Tech με κρυμμένα $560 δισ. υπερπόντια

A

ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΈΣ ΜΕ ΈΔΡΑ ΤΙΣ ΗΠΑ κρατούν σήμερα $ 2.4 τρισεκατομμύρια από τα κέρδη στο εξωτερικό για να αποφύγουν την καταβολή φόρων στις ΗΠΑ

Οι 11 εταιρείες τεχνολογίας που εκπροσωπούνται στη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης με τον εκλεγέντα Πρόεδρο Donald Trump στο Trump Tower στη Νέα Υόρκη μετρούν περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου – ένα εντυπωσιακό ποσό των 560 δισ. δολαρίων από μόνοι τους.

Έτσι, ενώ κάποιοι της τεχνολογίας το έπαιξαν δύσκολοι γιατί αρνούμενοι να παραστούν στη σύνοδο με κάποιον που παραβιάζει κατάφωρα τις υποτιθέμενες αξίες της τεχνολογίας τους, στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη: ο Trump αξίζει πολύ υπερβολικά πολλά χρήματα για αυτούς.

Με έδρα τις ΗΠΑ, οι πολυεθνικές, θεωρητικά, υποτίθεται ότι πρέπει να φορολογούνται σε ποσοστό 35 τοις εκατό για τυχόν κέρδη που κερδίζουν οπουδήποτε στη γη. Αλλά επειδή η φορολογική νομοθεσία επιτρέπει επίσης οι πολυεθνικές να αναβάλουν την πληρωμή των φόρων για τα υπερπόντια κέρδη έως ότου τα χρήματα επιστρέψουν πίσω στην Αμερική, οι εταιρείες έχουν ένα τεράστιο κίνητρο να φαίνεται ότι “κερδίζουν” όσο το δυνατόν περισσότερο σε άλλες χώρες – κάτι το οποίο είναι πιο εύκολο για τους εταιρείες τεχνολογίας από ό, τι οι άλλες, επειδή η αξία τους βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στην άυλη πνευματική ιδιοκτησία τους και όχι σε ακίνητημε εργοστάσια. Οι επιχειρήσεις αρνούνται να φέρουν την επιστροφή μετρητών μέχρι να πάρουν μια ειδική συμφωνία μειώνοντας τα ποσοστά τους.

Ο Trump έχει υποσχεθεί να παραδώσει ένα τέτοιο τεράστιο δώρο στις πολυεθνικές, επιτρέποντάς τους να φέρουν πίσω τα υπερπόντια κέρδη σε ποσοστό εφάπαξ από 10 τοις εκατό. Όπως το έθεσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της τελικής συζήτησης της εκστρατείας, «Εμείς πάμε για να μειώσουμε τους φόρους των επιχειρήσεων μαζικά”.

Αυτή η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 35 τοις εκατό έως 10 τοις εκατό θα μπορούσε ενδεχομένως να αξίζει όσο 140 δισ $ στις επιχειρήσεις στη συνάντηση με τον Trump. (Στην πράξη, θα ήταν κάπως λιγότερο, δεδομένου ότι πιθανότατα δεν θα φέρουν όλα τα χρήματα πίσω στην Αμερική και μπορεί να έχουν ήδη καταβληθεί φόροι σε ξένους.)

Ο Trump ισχυρίστηκε ότι μια τέτοια γιγαντιαία φορολογική περικοπή θα οδηγήσει σε αυξημένες προσλήψεις στις ΗΠΑ, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να το πιστεύουμε. Όταν ασκήθηκε πίεση για μια παρόμοια φορολογική ελάφρυνση το 2004, οι πολυεθνικές εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ ισχυρίστηκαν επίσης ότι θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα τους για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, έγιναν πραγματικά περικοπή θέσεων εργασίας, καθώς και των δαπανών για την έρευνα και την ανάπτυξη. Τα δε χρήματα των πετρελαιάδων, αντ ‘αυτού χρησιμοποιούνται για την αγορά ιδίων μετοχών και την αύξηση μισθών των εκτελεστικών διευθυντών. Η αποζημίωση για τους κορυφαίους αξιωματούχους στις μεγαλύτερα πληγείσες επιχειρήσεις αυξήθηκαν περίπου 60 τοις εκατό μετά την φοροαπαλλαγή.

“Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να ανταμείβουμε αυτούς τους κακούς φορείς με ειδικές φοροαπαλλαγές, που δεν είναι διαθέσιμες σε εμάς τους υπόλοιπους”, δήλωσε ο Matt Garner, ένας ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο για τη φορολογία και την οικονομική πολιτική. «Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται σχετικά με τη μεταρρύθμιση εταιρικού φόρου, είναι το πώς μπορούμε να σταματήσουμε εταιρείες όπως η Apple και η Microsoft από το να μαδούν τους αμερικανούς φορολογούμενους με τη μετατόπιση των κερδών τους σε φορολογικούς παραδείσους. Και αυτό δεν φαίνεται σαν μια ερώτηση που οι ηγέτες των επιχειρήσεων που παρακολουθούν την τεχνολογική σύνοδο κορυφή ενδιαφέρονται να βοηθήσουν την επόμενη κυβέρνηση να απαντήσει”.

Εδώ είναι όλες οι εταιρείες που συμμετείχαν στη συνάντηση Trump και το ύψος των κερδών των εταιρειών τους που κρατούν στο εξωτερικό, με βάση μια πρόσφατη μελέτη από τους Πολίτες για Φορολογική Δικαιοσύνη. Λόγω των περιορισμένων οικονομικών αποκαλύψεων από τις επιχειρήσεις, ορισμένοι από τους αριθμούς είναι εκτιμήσεις.

Tim Cook, Apple CEO
$200.1 billion

Satya Nadella, Microsoft CEO
Brad Smith, Microsoft president and chief legal officer
$108.3 billion

Ginni Rometty, IBM CEO
$68.1 billion

Larry Page, Google founder
$58.3 billion

Chuck Robbins, Cisco CEO
$58.0 billion

Safra Catz, Oracle CEO
$38.0 billion

Brian Krzanich, Intel CEO
$26.9 billion

Jeff Bezos, Amazon founder and CEO
$1.5 billion

Sheryl Sandberg, Facebook COO
N/A

Elon Musk, Tesla CEO
N/A

Alex Karp, Palantir CEO
N/A

Ο Gary Cohn, ο τωρινός COO της Goldman Sachs και σύντομα πρόεδρος του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Τραμπ, ήταν επίσης παρών στη συνεδρίαση. Η Goldman Sachs κρατάει ένα επιπλέον 28,6 δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη