Ε.Ε.: Καταργείται η οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών στις συνόδους κορυφής

Ε

Η παραδοσιακή «οικογενειακή φωτογραφία» των ηγετών της Ε.Ε ανήκει πλέον στην ιστορία – Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να την καταργήσει

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να την καταργήσει την παραδοσιακή «οικογενειακή φωτογραφία» των ηγετών της Ε.Ε , τουλάχιστον στις συνόδους κορυφής που διεξάγονται στις Βρυξέλλες, προκειμένου να δώσει μια νέα, «σύγχρονη» μορφή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Μέχρι και τα τέλη του 2016 οι 28 ηγέτες των χωρών και των κυβερνήσεων της Ένωσης πόζαραν όλοι μαζί μπροστά στα φλας των φωτορεπόρτερ, σε μια δημόσια επίδειξη της ενότητάς τους. Όμως τα μέσα ενημέρωσης πληροφορήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο –το οποίο συντονίζει τις συνόδους καθορίζοντας τις πολιτικές προτεραιότητες της Ε.Ε.– ότι από αυτήν τη σύνοδο, η οικογενειακή φωτογραφία καταργείται.

«Η βασική ιδέα είναι να έχουμε μια πιο σύγχρονη απεικόνιση αντί για σειρές με πρόσωπα», εξήγησε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του. Αυτή άλλωστε ήταν και μια επιθυμία του προέδρου του Συμβουλίου, του Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου να «ελαφρύνει» το πρόγραμμα των συνόδων κορυφής που συχνά παρατείνονται για πολλές ώρες.

«Οι φωτογραφίες αυτές πραγματικά παίρνουν πολλή ώρα», πρόσθεσε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης, εξηγώντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί προσπαθούν σκληρά να δώσουν στους φωτορεπόρτερ περισσότερο χρόνο για να απαθανατίζουν τους ηγέτες μέσα στην αίθουσα του Συμβουλίου. Ο ίδιος διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η απόφαση δεν ελήφθη για πολιτικούς λόγους.

Η «οικογενειακή φωτογραφία» είναι μια παράδοση, υψηλού συμβολισμού, που τηρείται σχεδόν σε όλες τις διεθνείς συνόδους, όπως στο ετήσιο Φόρουμ των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού όπου οι ηγέτες φωτογραφίζονται φορώντας την παραδοσιακή ενδυμασία της χώρας που τους φιλοξενεί.

Ωστόσο η απόφαση ελήφθη μετά την επανεκλογή του Πολωνού Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το απόγευμα της Πέμπτης, έχοντας τη στήριξη των 27 κρατών μελών και η θητεία του θα λήξει τον Νοέμβριο του 2019. Η Βαρσοβία διατράνωνε την αντίθεσή της.

Η επανεκλογή του Τουσκ, στην οποία αντιτασσόταν η Βαρσοβία, είναι ένδειξη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτελεί τις «διαταγές του Βερολίνου», κατήγγειλε και ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βαστσικόφσκι.

«Ο τρόπος με τον οποίο αυτό έγινε πραγματικότητα μας δείχνει διεξοδικά πού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και πού πάει. Ξέρουμε τώρα ότι αυτή είναι μια Ε.Ε. υπό τις διαταγές του Βερολίνου», είπε ο Βαστσικόφσκι.

Σύμφωνα με τον Βαστσικόφσκι, η επανεκλογή του Τουσκ εντάσσεται στο πλαίσιο των πρόσφατων εξαγγελιών περί μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» στη μίνι-σύνοδο των Βερσαλλιών με τη συμμετοχή των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Η πορεία που έχει πάρει η ΕΕ είναι «επικίνδυνη», καθώς «βρίσκεται σε διαδικασία επώασης» μιας «νέας» Ευρώπης, «πολύ τοξικής, που υπάρχει κίνδυνος να βλάψει πολλές χώρες», υποστήριξε ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας.

Ο πολωνός ΥΠΕΞ διατύπωσε την υποψία ότι ένα παιγνίδι «πιέσεων και εκβιασμών» βρίσκεται πίσω από την αποτυχία των προσπαθειών της Βαρσοβίας να αντικατασταθεί ο Τουσκ από τον συμπατριώτη του ευρωβουλευτή Γιάτσεκ Σάριους-Βόλσκι.

«Πρέπει να αναλύσουμε τη λειτουργία αυτών των μηχανισμών καθώς πολλές αποφάσεις λαμβάνονται στους διαδρόμους, πίσω από την πλάτη μας. Θέλουμε να μάθουμε ποια όργανα, ποιοι εκβιασμοί ή πιέσεις χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του υποψηφίου μας και υπέρ του Ντόναλντ Τουσκ. Θα το επαληθεύσουμε και θα αντιδράσουμε», συμπλήρωσε ο Βαστσικόφσκι.

Πρόσεχε τις γέφυρες που καις γιατί όταν περάσεις δεν θα μπορείς να γυρίσεις

Αυτή θα ήταν η συμβουλή του Ντόναλντ Τουσκ στην πολωνική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε επίσης πως στη δεύτερη θητεία του επιθυμεί να «συνεργαστεί με όλα τα κράτη-μέλη, χωρίς εξαίρεση» και πως θα κάνει «τα πάντα για προστατέψει την πολωνική κυβέρνηση από πολιτική απομόνωση».

Από την πλευρά του ο Ζ. Κ. Γιούνκερ χαιρέτισε την επανεκλογή του προέδρου Τουσκ, δηλώνοντας «ευτυχής» που θα παραμείνει στη θέση του.

Κι εμείς δηλώνουμε τρισευτυχισμένοι, τόσο για τον Τουσκ, όσο και για τον Γιούνκερ και λοιπά μέλη της Addams Family!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη