Κάτω τα χέρια από τον λιγνίτη μας!

Κ

Περικοπές στις συντάξεις σε μία δόση το 2020 ζητούν οι δανειστές ενώ επιμένουν στην πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες.

Νέες πιέσεις από το Eurogroup με αντάλλαγμα έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων στην Αθήνα φοβούνται στο οικονομικό επιτελείο. Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη δεν απέφερε ουσιαστικά αποτελέσματα, αφού είχε ως στόχο περισσότερο την αναγνώριση της κατάστασης που θα αντιμετωπίσουν ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι επιτελείς του παρά την προσδοκία για κάποια ουσιαστική πρόοδο.

Τα θέματα που είναι καθοριστικά για τη συμφωνία είναι το εργασιακό, το ασφαλιστικό (δηλαδή η περικοπή των παλιών συντάξεων) και τα αντισταθμιστικά μέτρα που θέλει η ελληνική πλευρά αν εφαρμόσει μαζί με τις περικοπές που θα κάνει από το 2019. Το θέμα της ενέργειας είναι πιο περίπλοκο αφού οι δανειστές επιμένουν στην πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες απορρίπτοντας τις εναλλακτικές του υπουργείου Περιβάλλοντος και της ίδιας της ΔΕΗ για το άνοιγμα της αγοράς.

Στο ασφαλιστικό οι δανειστές επανέλαβαν με μια φωνή στην ελληνική ομάδα ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα πρέπει να γίνουν σε μια δόση το 2020 και όχι σταδιακά σε ορίζοντα τριετίας όπως ζητά η ελληνική πλευρά.

Γιατί τόση επιμονή για τη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ;

Όποιος την αγοράσει θα πάρει και μπόνους τον λιγνίτη, που θεωρείται “βρώμικο” καύσιμο. Ωστόσο το “βρώμικο” καύσιμο επανέρχεται στο προσκήνιο αφού τα πράσινα είτε αποδείχθηκε ότι δεν αποδίδουν ως έλεγαν, είτε κοστίζουν. Στροφή έχει κάνει στα παλιά καύσιμα η Γερμανία, στροφή θα κάνουν και οι ΗΠΑ, αφού πρώτα πρόλαβε ο Τζορτζ  Σόρος να αγοράσει για ψίχουλα όλα τα αποθέματα άνθρακα της Αμερικής.

Όπως αναφέρει το greeklignite.blogspot.gr στο άρθρο του “Μετά από 80 χρόνια: όπου φύγει-φύγει η Coca-Cola απ΄τη χώρα που έβαλε πολλά αιολικά! Ο κ. Σταθάκης ακούει;”:

“Η χώρα που έβαλε πολλά αιολικά” δεν είναι η Δανία, δεν είναι η Γερμανία, δεν είναι καν η Πορτογαλία. Οι χώρες αυτές έχουν διασυνδέσεις δικτύων για να ξεφορτώνονται το τυχαίο και γι’ αυτό άχρηστο αιολικό ρεύμα και προς το παρόν αντέχουν τις συνέπειες της ενεργειακής παράνοιας. Η χώρα στην οποία αναφέρομαι είναι η Νότια Αυστραλία, αυτή που οι πολιτικοί νόμισαν πως αρκεί να διατάξουν κάτι κι αυτό θα γίνει, μ’ αποτέλεσμα αφενός να έχουν διπλασιάσει την τιμή του ρεύματος για τους πολίτες κι αφ’ ετέρου, ακόμα χειρότερα διατάραξαν την ασφάλεια εφοδιασμού: από πέρυσι, κάθε τρεις και λίγο γίνεται κι ένα μικρό ή μεγαλύτερο μπλακ άουτ, καθώς τα αιολικά έχουν αποσταθεροποιήσει την ευστάθεια του δικτύου. Αποκορύφωμα ήταν βεβαίως το Γενικό μπλακ άουτ στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη, που το ιστολόγιο κάλυψε απ’ την πρώτη στιγμή και παρουσίασε και τις τρεις εκθέσεις του Australian Energy Market Operator (ΑΕΜΟ), τις εκθέσεις πλήρους τεκμηρίωσης της παντελούς αποτυχίας των αιολικών να ηλεκτροδοτήσουν τη Νότια Αυστραλία.

Μη αντέχοντας αυτή την απερίγραπτη κατάσταση και μη βλέποντας “φως στο τούνελ”, στις 22 Φλεβάρη 2017 η Coca Cola Amatil ανακοίνωσε πως κλείνει το 2019 τις κατασκευαστικές δραστηριότητες που είχε απ’ το 1939 στη Νότια Αυστραλία, ιδίως το εργοστάσιο εμφιάλωσης στο Thebarton της Αδελαΐδας, και θα ενισχύσει την παραγωγική ικανότητα του εργοστασίου της στα περίχωρα του Μπρισμπέιν, στο Richlands του Κουήνσλαντ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, 1600 χιλιόμετρα πιο μακριά -σε ευθεία γραμμή-, σαν να φεύγει το εργοστάσιο απ’ την Αθήνα και να πηγαίνει …
στη Βαρσοβία, για τέτοια απόσταση μιλούμε.

Γιατί πάει η Coca-Cola στο Κουήνσλαντ; Μα επειδή εκεί η ηλεκτροπαραγωγή βασίζεται σε αληθινή, φθηνή και αξιόπιστη ενέργεια, απ’ το τοπικό κάρβουνο. 180 θέσεις εργασίας χάνονται για τη Νότια Αυστραλία, κερδίζονται για το Κουήνσλαντ, κερδίζονται απ’ την ορθολογική σκέψη. …”

Ο παραλογισμός της δήθεν καθαρής ενέργειας, αυτής που αντικαθιστά τις καλλιέργειες μολύνοντας τα εδάφη ή σκοτώνει κάθε πετούμενο με τα αιολικά, της δήθεν “αειφόρου” ενέργειας, πολύ σύντομα θα λήξει και θα γυρίσουμε πίσω στις παλιές μεθόδους. Αν ο λιγνίτης μας έχει κάνει φτερά, θα είναι πολύ αργά και πολύ δύσκολο να επανακτηθεί. Γι΄αυτό – ΚΆΤΩ ΤΑ ΧΈΡΙΑ από τον λιγνίτη μας! Δικός μας είναι και ό,τι θέλουμε θα τον κάνουμε, ανάλογα με την περίοδο και τις ανάγκες της χώρας και με τα σωστά φίλτρα και χρήση είναι μια από τις πιο συμφέρουσες ενέργεις. Αν γίνει φευγάτος, μετά θα είναι πάρα πολύ αργά!

Και στον αντίποδα της υποτιθέμενης Βιώσιμης Ανάπτυξης, είναι η ΑΓΕΤ Βόλου που αποφάσισε να καίει πλαστικά και απορρίμματα και το υπ. Περιβάλλοντος έδωσε το “πράσινο” φως!

 

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη