Μας δουλεύουν: Ψάχνουν πληροφοριοδότες – «ήρωες» για τα φαινόμενα φοροδιαφυγής

Μ

Μας δουλεύουν κανονικά! Τρώμε μεγάλη καζούρα από την νεοφιλελαριστοικολογική κυβέρνηση, η οποία αποκαλύπτει την πρόθεσή της να «θωρακίσει» νομικά τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος που «θα έπρεπε να τους αντιμετωπίζουν ως ήρωες, αντί να τους καταδιώκουν»!

Οι πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος («whistleblowers») ως «όπλο» κατά της διαφθοράς ήταν το θέμα συζήτησης που έγινε χθες βράδυ, στο πλαίσιο φεστιβάλ ταινιών ντοκιμαντέρ με το ίδιο αντικείμενο, που διοργάνωσαν από κοινού το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, η ευρωομάδα της Αριστεράς (GUE/NGL) και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν, εκτός από τον Έλληνα ευρωβουλευτή, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, η ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών και μέλος της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη φοροαποφυγή, Βιρζινί Ροζιέρ, και ο «whistleblower» Ρούντολφ Έλμερ.

O υπουργός Επικρατείας, Χ. Βερναρδάκης, ξεκίνησε την ομιλία του  αναφερόμενος στον Κώστα Σημίτη, «Ακούσαμε την περασμένη εβδομάδα έναν πρώην πρωθυπουργό να λέει ότι η διαφθορά είναι κοινωνικό φαινόμενο… προφανώς ήθελε να πει ότι είναι φυσικό φαινόμενο. Άποψη κάτω από την οποία υποκρύπτεται η αντίληψη, “αφού όλοι, λίγο πολύ, είναι μέσα στη διαφθορά, τότε τι ψάχνετε;”

«Όχι, η διαφθορά δεν είναι κοινωνικό-φυσικό φαινόμενο», είπε. «Κάθε ευρώ της Novartis είναι ευρώ που αποσπάται από τη δημόσια Υγεία, εν γένει από το κοινωνικό κράτος και τα δικαιώματα» τόνισε, αναφερόμενος στην πολύκροτη υπόθεση, που καλό είναι να ξεκαθαριστεί, αλλά στοχοποιεί μόνο την αντιπολίτευση και όχι την οικονομική ελίτ.

Ο ίδιος εξήγγειλε την ψήφιση, μέσα στο 2017, πληρέστερης νομοθεσίας για την προστασία των πληροφοριοδοτών, υπογραμμίζοντας συγχρόνως τη συμβολή της κοινωνίας στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Με τη σειρά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου υπογράμμισε τον εξόχως σημαντικό ρόλο που παίζουν στην εποχή μας οι πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος υπογράμμισε γιατί, «Χάρη σε αυτούς μαθαίνουμε την αλήθεια» και έφερε ως μερικά τέτοια παραδείγματα τους Σνόουντεν, Ασάνζ, Μάνινγκ. Από τις διάφορες λίστες φοροδιαφυγής «τα κράτη κερδίζουν χρήματα και, αν συγκεντρώνονταν τα ποσά αυτά, δεν θα υπήρχαν χρέη», συμπλήρωσε. Ξέχασε όμως να πει τι έγιναν οι δικές μας…

Γι’ αυτό, τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος «θα έπρεπε να τους αντιμετωπίζουν ως ήρωες, αντί να τους καταδιώκουν», ενώ «υπάρχει ανάγκη για προστασία των whistleblowers, χωρίς “παράθυρα”», επισήμανε.

Ο κ. Κούλογλου μίλησε όμως και για υποθέσεις που απασχολούν ή απασχόλησαν τη χώρα μας: Panama Papers, Novartis. Για την τελευταία αυτή υπόθεση ανέφερε πως μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερη από εκείνην της Siemens και πως «εμπλέκονται δύο πρώην πρωθυπουργοί, ένας πρώην αντιπρόεδρος και πρώην υπουργοί».

Δυο λίστες περιμένουν τους “ήρωες” πολιτικούς!

Μια της Λαγκάρντ και άλλη μια, η λίστα Μπόργιανς, παραμένουν στην κατάψυξη και τυπικά έχουν λήξει! Και η κυβέρνηση ψάχνει για “πληροφοριοδότες τύπου Σνόουντεν, Ασάνζ και Μάνινγκ; Η κα Λαγκάρντ δεν τους κάνει, που την βλέπουν και κάθε τόσο; Τα Panama Papers τα έψαξαν καλά; Ένα σκασμό ελληνικά ονόματα έχει μέσα, δεν τα βρήκαν; Εμείς πως βρήκαμε το όνομα της οικογένειας Λάτση στην οποία χάρισαν και το Ελληνικό;

Το δούλεμα πάει σύννεφο, εκτός κι αν θέλουν “ήρωες” πληροφοριοδότες που θα αρχίσουν να καρφώνουν κομμώτριες κατ’ οίκον και καστανάδες, γιατί μέχρι τώρα εκεί έχει φτάσει η χάρη της καταδίωξης της φοροδιαφυγής.

Ακόμα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τους φόρους και έχουν ζοριστεί τα μεσαία στρώματα: «Κάναμε λάθος στην πρόβλεψη για το πόσο γρήγορα μπορείς να αντιμετωπίσεις τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά και έτσι έπεσε το βάρος στα μεσαία στρώματα… Έχουμε ζορίσει τα μεσαία στρώματα γιατί είχαμε αναλάβει δέσμευση για τα φτωχότερα στρώματα», είπε κι ας απαντήσουν τώρα όλα τα φτωχοποιημένα στρώματα. Ο φτωχός είναι ο πλούσιος του φτωχότερου!

Και η μια χούφτα οικογένειες της ελίτ, γίνονται μέσα στην κρίση ακόμα πιο πλούσιες, ενώ όσοι βαράνε κουδούνα -βλέπε Μαρινόπουλο- “σώζονται” ελάχιστα από έναν Σκλαβενίτη και κύρια από δάνεια τραπεζών και κούρεμα χρεών προς τους προμηθευτές. Για να μην αναφερθούμε στις ιδιωτικοποιήσεις τύπου 14 αεροδρομίων από τους Γερμανούς, που έγιναν με δανεικά, πολλά εκ των οποίων είναι Ελληνικά χρήματα. Τους δανείσαμε να μας αγοράσουν τα αεροδρόμια!

Κόφτε την καζούρα γιατί χειροτερεύετε τη θέση σας. Δεν έχετε πιάσει κανέναν πλούτο, ούτε καν… αυτόν!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη