Οι Έλληνες απομακρύνονται από τη μεσογειακή διατροφή λόγω… “κρίσης”;

Ο

Κρίση είναι η απότομη όξυνση ενός προβλήματος, ωστόσο κρίση είναι η ενέργεια και το αποτέλεσμα του κρίνω, η νοητική ενέργεια που οδηγεί σε μια απόφαση ή επιλογή – Τι από τα δυο ισχύει σε αυτή την περίπτωση;

Tο δημόσιο σύστημα υγείας βρίσκεται σε κρίση πολύ πριν από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Οικονόμου, αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρει ότι η έλλειψη σχεδιασμού και η περιορισμένη διοικητική ικανότητα για την εφαρμογή των αλλαγών σε έναν μόνο χρόνο, όπως απαιτείται, έχει αφήσει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης σε ακόμα χειρότερη κατάσταση. Και προσθέτει ότι «η ελληνική υγειονομική περίθαλψη είναι μια ανθρωπιστική κρίση που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Μία ακόμη αιτία της επιδείνωσης της υγείας είναι οι αλλαγές στην ελληνική διατροφή κατά τις τελευταίες δεκαετίες, δήλωσε η Έλενα Παραβάντη, RDN διατροφολόγος, σύμβουλος μεσογειακής διατροφής.

Οι Έλληνες άρχισαν να εγκαταλείπουν την παραδοσιακή διατροφή τους από τη δεκαετία του ’60. «Είχαμε το πρότυπο μεσογειακής διατροφής για την υγεία και την αειφορία», δήλωσε η κ. Παραβάντη. Η διατροφή τότε βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στα λαχανικά και ελαιόλαδο και περιστασιακά περιλάμβανε κρέας, η κατανάλωση του οποίου έχει αυξηθεί κατά 260%.

bigstock fast food unhealthy eating p 128221289

Πολλοί Έλληνες καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες, οι οποίες, κατά κύριο λόγο, προέρχονται από κορεσμένα λίπη και επεξεργασμένα τρόφιμα. Η κατανάλωση λαχανικών έχει μειωθεί δραστικά και ακόμη περισσότερο με τη κρίση.

Αυτά τονίστηκαν σε ημερίδα με θέμα τη Δημόσια Υγεία και Διατροφή στην Ελλάδα της Οικονομικής Κρίσης, την οποία οργάνωσαν το πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Γέιλ, σε συνεργασία με το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του ίδιου πανεπιστημίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι Έλληνες άρχισαν να εγκαταλείπουν την παραδοσιακή διατροφή τους από τη δεκαετία του ’60 Η διατροφή τότε βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στα λαχανικά και ελαιόλαδο και περιστασιακά περιλάμβανε κρέας, η κατανάλωση του οποίου έχει αυξηθεί κατά 260%.
Όπως ειπώθηκε, οι Έλληνες δεν επέστρεψαν στη παραδοσιακή τους διατροφή με την κρίση, αλλά συνέβη το αντίθετο. Μάλιστα, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, οι Έλληνες έχουν στραφεί στο fast food, ξοδεύοντας 6, 5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για τέτοια τρόφιμα. Επιπλέον, η κρίση έχει δημιουργήσει μια αγορά με φτηνά, κακής ποιότητας διατροφικά προϊόντα, τα οποία συχνά προωθούνται ως «παραδοσιακά», ενώ παράγονται με φοινικέλαιο και άλλες πρώτες ύλες χαμηλής διατροφικής αξίας, όπως τόνισαν οι επιστήμονες.

Στόχος της ημερίδας ήταν να παρουσιαστούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη δημόσια υγεία και διατροφή στην Ελλάδα.

Τελικά για ποια κρίση μιλάμε; Την οικονομική ή πολιτιστική; Σε ποια ακριβώς κρίση αναφέρονται όταν η “μόδα” των fast food ξεκίνησε από τη δεκαετία του ’60. Πόσες χιλιάδες ντελιβεράδικα υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην επικράτεια; Η “κρίση” ξεκίνησε από μιμητισμό στις αμερικάνικες συνήθειες και την έξοδο της σύγχρονης Ελληνίδας από την κουζίνα – αυτή είναι η κρίση και δεν είναι οικονομική!

Απλά τα πράγματα: Οι Έλληνες σαβουρώνουν και οι Ελληνίδες τα αγοράζουν πλέον έτοιμα -κέικ, κουλούρια, ψωμί, κρουασάν κ.λ.π- και τα πασάρουν στα παιδιά τους, μαζί με τσίπς, γαριδάκια και ό,τι άλλο βάζει η χημεία στο πιάτο σας!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη