Συγγενείς πολιτικών εκπροσωπούν funds στην αγορά κόκκινων επιχειρηματικών δανείων

Σ
Mε σχετικό κοινό δελτίο τύπου που εκδώσανε χθες οι τράπεζες EUROBANK & ALPHA BANK  ετοιμάζονται να πουλήσουν τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια σε ένα εταιρικό σχήμα που περιλαμβάνει την γνωστή επενδυτική εταιρεία Pillarstone την KKR Finance και με την τραπεζική κάλυψη της Ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων και τις ευλογίες της ΤτΕ.
Η Pillarstone, η πανευρωπαϊκή πλατφόρμα για την υποστήριξη των τραπεζών στην διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων που συστάθηκε από την KKR Credit και τον John Davison , έλαβε σήμερα από την Τράπεζα της Ελλάδος άδεια για τη διαχείριση των μη-εξυπηρετούμενων δανείων εκ μέρους των τραπεζών.
Ωστόσο στο εν λόγω δελτίο ως εκπρόσωπος του εν λόγω εταιρικού σχήματος στην Ελλάδα υπογράφει ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης, αδερφός του γνωστού Βουλευτή της ΝΔ.
Η Ν.Δ. έδωσε αρνητική ψήφο στις διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά η V+O των Θωμά Βαρβιτσιώτη και Γιάννη Ολύμπιου συμπεριέλαβε στο πελατολόγιο της την KKR Credit, την οποία και εκπροσωπεί στην Ελλάδα. Πρόκειται για το πρώτο επενδυτικό fund που έχει ενδιαφερθεί για την εξαγορά «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες, το οποίο συνέστησε ένα σχήμα διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα με την Alpha Bank και τη Eurobank ειδικά για αυτό το σκοπό.
Μείζων πολιτικό και ηθικό ζήτημα προκύπτει για τη Ν.Δ., και δη για τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ενός εκ των πλέον σημαντικών στελεχών του σχήματος Μητσοτάκη, για το γεγονός ότι ο αδελφός του κάνει business σε ένα μέτωπο που αποδοκιμάστηκε κοινοβουλευτικά από την αξιωματική αντιπολίτευση. Φυσικά, δεν θα πρέπει να λησμονεί κανείς και τις «σχέσεις αίματος» του Γιάννη Ολύμπιου με τον Αντώνη Σαμαρά, του οποίου υπήρξε εξ απορρήτων συνεργάτης.
Τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται, αν αναλογιστεί κανείς πως ρόλο-κλειδί στην προσέγγιση της V+O με την KKR Credit, σύμφωνα με πληροφορίες, έπαιξε ο τραπεζίτης Άνθιμος Θωμόπουλος, ο οποίος είχε προσπαθήσει να φέρει σε επαφή το εν λόγω fund με την Τράπεζα Πειραιώς.
Την ώρα που οι πολιτικοί αλήτες δεξιοί και αριστεροί υπογράφουν μνημόνια και καταστρέφουν την χώρα οι ίδιοι και τα σόγια τους κάνουν business, διαιωνίζοντας το ρητό Παγκάλου “Μαζί τα φάγαμε”. Στις εν λόγω εταιρείες ανήκει και η PQH ιδιοκτησίας αδερφού Τσακαλώτου που θα αναλάβει και αυτή μέρος από την αλά καρτ αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων.
Κάντε κλικ στην φωτογραφία για να διαβάσετε το Δελτίο Τύπου

Pillarstone: Τα πρόσωπα πίσω από την εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων δανείων»

Στα χέρια του Ηλία Σακέλλη και των συνεργατών του, περνά η τύχη μεγάλων επιχειρήσεων καθώς η Pillarstone έλαβε την επίσημη άδεια λειτουργίας και αναλαμβάνει τις υποθέσεις εταιρειών όπως η Φαμάρ αλλά και άλλες επιχειρήσεις από τους κλάδους του τουρισμού, της βιομηχανίας και του εμπορίου. Η μεταβίβαση των υποθέσεων γίνεται ανά περίπτωση καθώς για παράδειγμα, για την Καλογήρου οι εξελίξεις πρόλαβαν την Pillarstone λόγω της καθυστέρησης στη λήψη της άδειας ενώ για Νηρέα και Σελόντα αποφασίστηκε άλλο μοντέλο αναδιάρθρωσης.Ο Ηλίας Σακέλλης από τον ρόλο του Partner είναι υπεύθυνος για τη δόμηση, την ανάπτυξη και τη διαχείριση της πλατφόρμας της Pillarstone στην Ελλάδα, καθώς και για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της Pillarstone σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στους κλάδους της ναυτιλίας και των φυσικών πόρων ενώ ο Georg Stratenwerth έχει αναλάβει καθήκοντα Μη Εκτελεστικού Συμβούλου της ελληνικής πλατφόρμας της Pillarstone, και είναι υπεύθυνος για θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και για την εποπτεία των δραστηριοτήτων της Pillarstone στην Ελλάδα.

Ο Ηλίας Σακέλλης εργαζόταν μέχρι πρόσφατα ως Managing Director στην Quantum Pacific, ως επικεφαλής του Business Development, υπεύθυνος για τις δραστηριότητες του ομίλου στους τομείς των ναυτιλιακών, υπεράκτιων γεωτρήσεων, και φυσικών πόρων.

Πριν από την Quantum Pacific, ο Ηλίας  Σακέλλης εργάστηκε για αρκετά χρόνια στη Goldman Sachs -γνωστή ως υπεύθυνη για την Παγκόσμια αλλα κι Ελληνική οικονομική κρίση– όπου ασχολούταν κυρίως με χρηματοδοτήσεις και αναδιαρθρώσεις. Ο Stratenwerth ήταν Partner στην Advent International, με πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στον χώρο της διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων και της συμβουλευτικής. Πριν από την ένταξη του στην Advent to 2003, ήταν partner στον όμιλο ιδιωτικού κεφαλαίου της JP Morgan Chase, την JP Morgan Partners.

Mε αιχμή του δόρατος την Pillarstone, οι Alpha Bank και Eurobank προχωρούν στη “διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων”, έτσι λέγεται επίσημα το “σώσιμο” των επιχειρήσεων.

«Συνέταιρος» των τραπεζών είναι το αμερικανικό fund KKR μέσω της πλατφόρμας Pillarstone ενώ στην μετοχική σύνθεση περιλαμβάνεται η Ευρωπαική Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η γνωστή EBRD.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα μεταφερθεί η διαχείριση μεγάλων εταιρειών του εμπορίου, του κλάδου τροφίμων και της μεταλλουργίας, όπως και τουριστικές επιχειρήσεις, κατασκευαστικές και «αυτοκινητάδες».

Την πρώτη τετράδα πλην της Φαμάρ, συμπληρώνουν η πτηνοτροφική μονάδα «Χρυσά Αυγά», μία επιχείρηση ξυλείας αλλά και μία εταιρεία από τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Ο σχεδιασμός της Alpha Bank και της Eurobank προβλέπει την μεταφορά στην κοινή πλατφόρμα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με στόχο την αναδιάρθρωση των δανείων αυτών και παράλληλα την προσέλκυση νέων κεφαλαίων και την ενίσχυση του μάνατζμεντ όπου χρειάζεται.

Οι δύο τράπεζες θα κρατήσουν τα δάνεια στους ισολογισμούς τους και θα έχουν το όφελος από την απόδοση της διαχείρισης. Σε περίπτωση νέας αποτυχίας αυτής της “διάσωσης”, το επόμενο βήμα είναι γνωστό: ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών μέσω περικοπών μισθών και συνταξιούχων!

Ενδέχεται να συμμετάσχουν και άλλες τράπεζες στην πορεία, ήδη γίνονται συζητήσεις με την Πειραιώς και την Εθνική.

Η KKR λαμβάνει μέρος στο σχήμα μέσω της Pillarstone, της πλατφόρμας που δημιούργησε το 2015, με τον John Davison ως συν-επενδυτή και CEO και σκοπό να συνεταιρισθεί με ευρωπαϊκές τράπεζες για τη δημιουργία αξίας από τη διαχείριση των «ανοιγμάτων» τους σε μη κύρια και υπο-αποδίδοντα περιουσιακά στοιχεία των ισολογισμών τους.

Πριν από την έναρξη διαχείρισης των προβληματικών δανείων απαιτείται συμφωνία μεταξύ των τραπεζών, της εταιρείας διαχείρισης και της KKR για το σχέδιο αναδιάρθρωσης κάθε δανείου ξεχωριστά, ώστε αυτό να ενταχθεί στο υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιο. Στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε νέα κεφάλαια τα οποία θα καλυφθούν από την KKR και την EBRD, ενώ οι τράπεζες διατηρούν το δικαίωμα να συμμετάσχουν και οι ίδιες στη νέα χρηματοδότηση.

Ποια είναι η KKR Credit

Ο Henry Kravis μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το 2009

Η KKR & Co. LP (παλαιότερα γνωστή ως Kohlberg Kravis Roberts & Co. ) είναι μια αμερικανική πολυεθνική εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου, που ειδικεύεται σε μοχλευμένες εξαγορές, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη. Η εταιρεία χορηγεί και διαχειρίζεται ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Πρωτοπόρος στην μόχλευση βιομηχανία εξαγορά, η εταιρεία έχει ολοκληρώσει πάνω από $ 400 δισεκατομμύρια συναλλαγές ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων από την έναρξή της.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1976 από τους Εβραϊκής καταγωγής Αμερικανούς, τον Jerome Kohlberg, Jr., και τα ξαδέρφια Henry Kravis και George R. Roberts.

KKR λειτουργεί τώρα με τη διαχείριση των εταίρων της Henry Kravis και George R. Roberts.

Οι βιομηχανίες στις οποίες KKR έχει αναπτύξει μια ειδίκευση περιλαμβάνουν:

  • Χημικές ουσίες
  • Καταναλωτικά προϊόντα
  • Ενέργεια και φυσικοί πόροι
  • Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες
  • Φροντίδα υγείας
  • Βιομηχανία
  • Media και επικοινωνίες
  • Λιανεμπόριο
  • Τεχνολογία

Όπως κάθε καλή επενδυτική εταιρεία που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και η KKR εμπλέκεται σε διάφορα σκάνδαλα

Ευτυχώς που τα περί σχεδιασμένης πτώχευσης βάσει κάποιων παλιών “σοφών πρωτοκόλλων” παραμένουν στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη